Δευτέρα, 06 Μαΐου 2024

ΞΙΦΑΣΚΙΑ : Ξίφη σε θέση μάχης - Με τέσσερις αθλητές η Κύπρος στο προκριματικό τουρνουά ξιφασκίας στο Λουξεμβούργο

Στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου βρίσκονται τέσσερις αθλητές, δύο άνδρες και δύο γυναίκες, με τους προπονητές τους, για να λάβουν μέρος στο προκριματικό τουρνουά Ευρώπης στη ξιφασκία. Ο Αλέξανδρος Τοφαλίδης (ξίφος ασκήσεως), ο Αλέξανδρος Ταλιώτης (ξίφος μονομαχίας), η Ειρήνη Μαυρικίου (ξίφος μονομαχίας) και η Ελισάβετ Κοπίλτσοβα (ξίφος ασκήσεως) θα δώσουν τη δική τους μάχη αυτό το Σαββατοκυρίακο για να διεκδικήσουν Ολυμπιακή πρόκριση. Η αποστολή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη αν λάβουμε υπόψη μας πως η πλειοψηφία των προκρίσεων κρίνεται μέσω των ομαδικών αγωνισμάτων. Οι δικοί μας αθλητές θα διεκδικήσουν την πρόκριση μέσω των ατομικών αγωνισμάτων, στα οποία δίνονται όλες κι όλες έξι προκρίσεις (τρεις στους άνδρες, τρεις στις γυναίκες) ανά ήπειρο στα τρία όπλα.

Μιλώντας στο γραφείο Τύπου της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής για την προσπάθεια που θα καταβάλουν οι αθλητές μας στο Λουξεμβούργο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας, Κωνσταντίνος Ταλιώτης, αναφέρει αρχικά: «Το επίπεδο της διοργάνωσης είναι πάρα πολύ υψηλό και εμείς από την πλευρά μας, ως ομοσπονδία, είμαστε πολύ περήφανοι απλά και μόνο για τη συμμετοχή, αλλά και για την προσπάθεια που θα κάνουν τα παιδιά. Αντιλαμβάνεστε τον βαθμό δυσκολίας αυτής της προσπάθειας».

Ο κ. Ταλιώτης στάθηκε και στο «χτίσιμο» της ομάδας, αφού σε αυτή περιλαμβάνεται και η Ελισάβετ Κοπίλτσοβα, για την οποία λέει: «Μια αθλήτρια μόλις 15 χρόνων, που είναι ένα σπάνιο ταλέντο της ξιφασκίας και αποτελεί παρόν και μέλλον στο άθλημα. Στην αποστολή βρίσκεται άλλος ένας νεαρός αθλητής, ο Κωνσταντίνος Ταλιώτης, 22 χρονών, ενώ οι άλλοι δύο ο Αλέξανδρος Τοφαλίδης και η Ειρήνη Μαυρικίου είναι οι έμπειροι αθλητές της ομάδας. Για εμάς εκείνο που έχει σημασία στη διοργάνωση αυτή είναι να έχουμε μια όσο γίνεται πιο αξιοπρεπή παρουσία και αν έρθει και η μεγάλη επιτυχία με κάποια πρόκριση ακόμη καλύτερα». Για να γίνει όμως αυτό, όπως εξηγεί ο πρόεδρος, «θα πρέπει να συνηγορήσουν πολλοί παράγοντες, δεν παύουμε όμως να είμαστε αισιόδοξοι».

Η αισιοδοξία πηγάζει και από το ότι ο Τοφαλίδης πριν από τέσσερα χρόνια έφτασε μια νίκη πριν την πρόκριση για το Τόκιο, γι’ αυτό και η πίστη ότι κάτι πολύ καλό μπορεί να έρθει από το Λουξεμβούργο. Καταλήγοντας ο κ. Ταλιώτης είπε στο γραφείο Τύπου της ΚΟΕ: «Καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ δύσκολο το έργο των παιδιών και εμείς ως ομοσπονδία είμαστε στο πλευρό τους και τους στηρίζουμε με κάθε τρόπο στην προσπάθεια που θα καταβάλουν για να κάνουν το όνειρο όλων μας και το δικό τους πραγματικότητα».
Όσο δύσκολη και να είναι η αποστολή των αθλητών μας, άλλο τόσο μεγάλο είναι το «θέλω» και τα όνειρα και των τεσσάρων παιδιών, που θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για να εκπροσωπήσουν όσο πιο επάξια μπορούν την κυπριακή ξιφασκία.

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή εύχεται καλές επιτυχίες στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ξιφασκίας και στους αθλητές και τις αθλήτριες μας, στον δύσκολο δρόμο τους με στόχο το Παρίσι. Θερμές ευχαριστίες απευθύνει η ΚΟΕ στους χορηγούς της, TOYOTA Κύπρου (Mobility Partner), DELOITTE (Professional Services Partner) και CABLENET (Communications Partner).

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
26 Απριλίου 2024

 

 

Search