Πέμπτη, 02 Μαΐου 2024

3οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες : Π. Γεωργιάδης : Δώσαμε ακόμη μια φορά σε πολύ περισσότερους αθλητές απ’ ότι στο παρελθόν να αγωνιστούν σε μια μεγάλη διοργάνωση

#TeamCyprus
#Heraklion2023
Του Θωμά Κεττένη (ΚΥΠΕ)
ΦΩΤΟ : Κωνσταντίνος Κυπριανού / Ευστάθιος Ιακωβίδης

Ένα χάλκινο ήταν η συγκομιδή της κυπριακής αποστολής της ΚΟΕ στους 3ους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες «Ηράκλειο 2023». Με το χάλκινο αυτό, η Κύπρος μπήκε στον πίνακα των μεταλλίων των Αγώνων καταλαμβάνοντας την 14η θέση από τις 26 χώρες που συμμετείχαν.
Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε στο αγώνισμα της Αετοσανίδας, ο Denis Taradin, ο οποίος έχει κατακτήσει την 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πριν μερικές εβδομάδες, εξασφαλίζοντας με την θέση αυτή πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024.

Ο Κύπριος αθλητής μετά από 10 κούρσες στο αγώνισμα, κατέλαβε την 3η θέση πίσω από δύο Γάλλους αθλητές, τον Maxime Nocher και τον Axel Mazella. Ο Denis ολοκλήρωσε το αγώνισμα με 21 βαθμούς, ενώ ο «χρυσός» Μεσογειονίκης είχε 11 βαθμούς και ο «αργυρός» 16 βαθμούς.
Όπως δήλωσε ο ίδιος την ημέρα της κατάκτησης του μεταλλίου στον απεσταλμένο του ΚΥΠΕ-ΚΟΕ Θωμά Κεττένη, πλέον έχει ενώπιον του στη συνέχεια έξι με επτά ακόμα διεθνείς διοργανώσεις φέτος, ενώ παράλληλα θα προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της επόμενης χρονιάς. «Ο στόχος είναι εκεί, και είναι το μετάλλιο προφανώς», τόνισε αναφερόμενος στους Αγώνες «Παρίσι 2024».

Μεγάλη διάκριση στους Αγώνες ήταν για την Κύπρο και η 4η και 5η θέση των Ομάδων του Μπιτς Χάντμπολ Ανδρών και Γυναικών αντίστοιχα, με την τελευταία να αδικείται, σύμφωνα με την απόδοση της, καθώς θα μπορούσε να διεκδικήσει μετάλλιο αν δεν είχαν γίνει κάποια σοβαρά διαιτητικά με την Πορτογαλία.
Η 4η θέση των Ανδρών, από την άλλη, αποτελεί μια τεράστια επιτυχία για το Κυπριακό Μπιτς Χάντμπολ αν αναλογιστεί κανείς πως τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Κροατία, και τα μεγαθήρια του αθλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο, Ιταλία και Ισπανία. Το συγκρότημα του Ανδρέα Σοφοκλέους άφησε εκτός τετράδας την Ελλάδα στον προημιτελικό, ενώ εκτός τετράδας έμειναν και η Τυνησία, το Μαρόκο και το Κόσοβο.
Στις υπόλοιπες συμμετοχές, ξεχωρίζει η 7η θέση του Ροδόλφου Ροδόλου Ανδρέου στην ανοικτή κολύμβηση καθώς και η 7η θέση στο Γυναικείο Μπιτς Βόλεϊ με τις Erika Nystrom και Daria Gusarova.

Όλοι οι υπόλοιποι αθλητές της αποστολής, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, με τον μεγάλο στόχο που έθεσε η ΚΟΕ που ήταν να δώσει την ευκαιρία σε όσους περισσότερους αθλητές να λάβουν μέρους σε μεγάλες διοργανώσεις και να αποκομίσουν πολύτιμες εμπειρίες, να εκπληρώνεται.
Σε δηλώσεις του στον απεσταλμένο του ΚΥΠΕ-ΚΟΕ Θωμά Κεττένη με την ολκλήρωση των Αγώνων, ο Αρχηγός Αποστολής Παύλος Γεωργιάδης είπε πως όλα τα μέλη της αποστολής, αρχηγοί των ομάδων, προπονητές, αθλητές και τα μέλη της ΚΟΕ, είχαν μια άψογη παρουσία στους Αγώνες.
«Κάναμε νίκες, φτάσαμε αρκετές φορές κοντά και σε άλλες νίκες», είπε και αναφέρθηκε ακόμη και σε κάποια παράπονα που του μετέφεραν αθλητές από την Πολιτεία για το γεγονός ότι τα παράκτια αθλήματα δεν λαμβάνουν τη σημασία που πρέπει.«Ένιωσα πως θα πρέπει να δώσουν περισσότερη σημασία τα Παράκτια αθλήματα, και το κράτος, και οι Ομοσπονδία και ο ΚΟΑ. Από τη στιγμή που είμαστε ένα νησί και έχουμε καλοκαιρία τους 10 μήνες το χρόνο, η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει τόπος προσέλευσης πολλών ομάδων για προετοιμασία, αν είχαμε τα γήπεδα, τα οποία ωστόσο δεν έχουμε», είπε και σημείωσε πως η Λευκωσία εκτός από τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου δεν έχει υποδομές για τα αθλήματα παραλίας, ενώ και οι παραλιακές πόλεις δεν έχουν τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις καθώς ξενοδοχεία και Δήμοι φροντίζουν να έχουν χώρους σχεδόν μόνο για ομπρέλες.
Από τη στιγμή, είπε ο κ. Γεωργιάδης, που δεν υπάρχουν οι υποδομές, δεν θα υπάρξει και ενδιαφέρον των νέων αλλά και του ευρύτερου κοινού για τα αθλήματα αυτά, έτσι ώστε να φτάσουμε ως χώρα να έχουμε μαζικές συμμετοχές που θα φέρουν ως συνέπεια τον πρωταθλητισμό.
«Θα πρέπει ως κράτος να δώσουμε την ίδια σημασία που δίνουμε και σε άλλα αθλήματα ώστε να αναπτυχθούν και τα αθλήματα παραλίας, καθώς πολλά από αυτά
Κατά τα άλλα, είπε στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης, δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα με τραυματισμούς ή ασθένειες καθώς ούτε και κανένα πρόβλημα συμπεριφοράς οποιουδήποτε μέλους της αποστολής.
Κληθείς να σχολιάσει την συγκομιδή μεταλλίων, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως αν και δεν είχαμε ενδεχομένως τη συγκομιδή που θα θέλαμε, υπήρξε για ακόμη μια φορά μια μεγάλη σε αριθμό αποστολή, με την παρούσα διοίκηση της ΚΟΕ να δίνει για ακόμη φορά την ευκαιρία σε πολύ περισσότερους αθλητές, σε σχέση με παλαιότερες διοργανώσεις, να διαγωνιστούν και να πάρουν πολύτιμες εμπειρίες. Σημείωσε πως η ΚΟΕ βρήκε λεφτά, με τη στήριξη του κράτους αλλά και των χορηγών της, και έστειλε αθλητές για ακόμη μια φορά μεγάλο αριθμό αθλητών σε μια μεγάλη διοργάνωση, όπως ήταν και ο στόχος του Προέδρου της ΚΟΕ Γιώργου Χρυσοστόμου.
Την αποστολή της ΚΟΕ αποτέλεσαν 45 αθλητές, 25 άνδρες και 20 γυναίκες, οι οποίοι αγωνίστηκαν, σε οκτώ από τα δεκατρία αθλήματα από τις 9 μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 2023. Στους αγώνες έλαβαν μέρος 700 περίπου αθλητές από 26 χώρες.
«Ηράκλειο 2023»
---
Στο οργανωτικό κομμάτι, η ελληνική διοργάνωση των 3ων Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων μπορεί να χαρακτηριστεί ως απόλυτα επιτυχημένη. Πολύ καλές αθλητικές εγκαταστάσεις, άψογο σύστημα μεταφορών των αποστολών στα γήπεδα, άρτια οργανωμένο πρόγραμμα που εκτελείτο με ακρίβεια, πολύ καλή ενημέρωση των ΜΜΕ αλλά και του ευρύτερου κοινού για το πρόγραμμα αλλά και τα αποτελέσματα και ένα εξαιρετικό δίκτυο ζωντανών μεταδόσεων όλων των αγωνισμάτων και αθλημάτων των αγώνων μέσω της ιστοσελίδας αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις μέσω της ΕΡΤ.
Επίσης, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και για τους εθελοντές των αγώνων που ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν τους πάντες ανά πάσα στιγμή.
Το μοναδικό αρνητικό σημείο της όλης διοργάνωσης κρίνεται η πολύ μειωμένη προσέλευση κόσμου και θεατών στα γήπεδα καθώς οι Κρητικοί δεν αγκάλιασαν με ιδιαίτερη θέρμη τους Αγώνες.
Στο αγωνιστικό σκέλος των Αγώνων, η Ιταλία «έκλεψε» στο νήμα την πρωτιά στον πίνακα των Μεταλλίων από την Ελλάδα καθώς στην τελευταία ημέρα των Αγώνων εξασφάλισε δύο χρυσά σε Μπιτς Βόλεϊ και Μπιτς Τένις και την ισοφάρισε στα Χρυσά (13). Ωτόσο, είχε καλύτερη συγκομιση αργυρών μεταλλίων (16 έναντι 13 της Ελλάδα) και «πήρε» την πρωτιά.
Ο Πίνακας των Μεταλλίων είναι:
Χώρα Χρυσά Αργυρά Χάλκινα Σύνολο
1. Ιταλία 13 16 13 42
2. Ελλάδα 13 10 10 33
3. Ισπανία 12 2 6 20
4. Γαλλία 11 6 24 3
5. Αίγυπτος 4 2 3 9
6. Κροατία 2 3 6 11
7. Τουρκία 1 2 1 4
8. Τυνησία 1 0 4 5
9. Συρία 1 0 0 1
10. Πορτογαλία 0 4 3 7
11. Αλγερία 0 2 0 2
12. Μαρόκο 0 1 2 3
13. Σλοβενία 0 1 1 2
14. Κύπρος 0 0 1 1
Σύνολο 54 54 56 164

Με την ευκαιρία της λήξης των Αγώνων, η ΚΟΕ ευχαρίστησε τους συνεργάτες και τους χορηγούς της, και συγκεκριμένα τον Πλατινένιο Χορηγό την ΟΠΑΠ Κύπρου, τους Χρυσούς Χορηγούς την Τράπεζα Κύπρου και την Logicom, τους Ασημένιους Χορηγούς την Medochemie, την Allianz και τη Χαραλαμπίδης Κρίστης, τον Χορηγό Παροχής Υπηρεσιών την Deloitte, τον Χορηγό Επικοινωνίας την Cablenet, την ΤΟΥΟΤΑ Κύπρου, τον Όμιλο Βιοϊατρική και το Ίδρυμα Α.Γ.Λεβέντη.

 

 

Search