Τετάρτη, 01 Μαΐου 2024

Εκδηλώσεις εορτασμού Ολυμπιακής Ημέρας στην Δερύνεια (Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, 18.30)

Η ΚΟΕ  σε συνεργασία με Δήμο Αμμοχώστου και τον Γυμναστικό Σύλλογο Ευαγόρας συνδιοργανώνουν την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου

Εκδηλώσεις εορτασμού Ολυμπιακής Ημέρας στην Δερύνεια

Αγώνες Δρόμου 1χλμ και 5χλμ (εκκίνηση από Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμμοχώστου / Δερύνεια )

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ) σε συνεργασία με τον Δήμο Αμμοχώστου και τον Γυμναστικό Σύλλογο Ευαγόρας Αμμοχώστου (ΓΣΕ), πραγματοποιούν την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ολυμπιακής Ημέρας. Κύριο μέρος των εκδηλώσεων η συνδιοργάνωση Αγώνων Δρόμου με το Σωματείο Δρομέων «Περικλής Δημητρίου» καθώς και άλλες αθλητικές δραστηριότητες. Παράλληλα η ΚΟΕ παρουσιάζει την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στο Ολυμπιακό Μέγαρο σε πρώτη προβολή την ταινία “Lighthouse to Lighthouse”.

Η παρουσίαση του προγράμματος των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε η ΚΟΕ στο Ολυμπιακό Μέγαρο. Η διάσκεψη ξεκίνησε με την είσοδο στην αίθουσα της Ολυμπιακής Σημαίας την οποία μετέφερε ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΚΟΕ κ. Κίκης Λαζαρίδης και της σημαίας της ΚΟΕ την οποία μετέφερε το Επίτιμο Μέλος ΚΟΕ κ. Φοίβος Χρίστου, οι οποίοι την παρέδωσαν στον Πρόεδρο της ΚΟΕ κ. Γεώργιο Χρυσοστόμου. Ακολούθησε η ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου.

Στη συνέχεια προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Πρόεδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ με κύριο σύνθημα των φετινών εκδηλώσεων το “Let’s Move”. Στο μήνυμα του, ο Προέδρος της ΔΟΕ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Ολυμπιακή Ημέρα, η οποία γιορτάζεται την ημερομηνία ίδρυσης του Ολυμπιακού Κινήματος (23 Ιουνίου) αποτελεί την υλοποίηση του οράματος του Pierre De Coubertin για έναν καλύτερο κόσμο.

Χαιρετίζοντας τη διάσκεψη ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Γεώργιος Χρυσοστόμου, ευχαρίστησε τον Δήμο, και ιδιαίτερα το Δήμαρχο Αμμοχώστου κ. Σίμο Ιωάννου, και τον Πρόεδρο του ΓΣΕ κ. Σοφοκλή Χαραλαμπίδη οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόταση της ΚΟΕ για την συνεργασία αυτή καθώς και το σωματείο Δρομέων Περικλής Δημητρίου, άνθρωποι του οποίου με επικεφαλής το Σωκράτη Σωκράτους θα έχουν την ευθύνη διεξαγωγής των αγώνων δρόμου για παιδιά και ενήλικες. Ευχαρίστησε επίσης το Δήμο Δερύνειας και τον Δήμαρχο Άντρο Καραγιάννη για τη φιλοξενία και τη βοήθεια που πρόσφερε για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, όπως επίσης του χορηγούς -συνεργάτες της ΚΟΕ, και ιδιαίτερα τον Χορηγό Παροχής Ιατρικών Υπηρεσιών Όμιλο ΒΙΟΑΤΡΙΚΗ, για την επιπρόσθετη χορηγία ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου κ. Σίμος Ιωάννου σημείωσε ότι αποτελεί τιμή για τον Δήμο που η εκδήλωση μεταφέρεται για πρώτη φορά στα κράσπεδα της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου, σημειώνοντας ότι μέσω του αθλητισμού στέλλονται τα καλύτερα μηνύματα ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων, και παράλληλα προβάλλεται το κύριο θέμα που δεν είναι άλλο η κατοχή της πόλης. Ευχήθηκε δε παράλληλα τη νέα χρονιά οι εκδηλώσεις να πραγματοποιηθούν στο Αρχαίο Στάδιο της Σαλαμίνας.

O Πρόεδρος του ΓΣΕ Σοφοκλής Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε στην αθλητική ιστορία της πόλης και επαρχίας Αμμοχώστου από την εποχή των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων όπου αναδείχτηκαν πέντε Σαλαμίνιοι και δύο Καρπασίτες Ολυμπιονίκες, μέχρι και τις μέρες μας καταλήγοντας : «Ως ΓΣΕ πιστεύουμε στον Ολυμπισμό και στο μέτρο του δυνατού θα τον βοηθήσουμε να συνεχίσει να καλλιεργεί τις υψηλότερες αρετές που στήριξαν και στηρίζουν τον πολιτισμό»

Στο ιστορικό και τη σημασία της Ολυμπιακής Ημέρας, αναφέρθηκε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ Γιώργος Παπαγεωργίου που είναι ο υπεύθυνος της εκδήλωσης της ερχόμενης Παρασκευής : «Η ΔΟΕ υιοθέτησε την 23η Ιουνίου ως ημέρα εορτασμού της Ολυμπιακής Ημέρας, τιμώντας την 23η Ιουνίου 1894 ως ημέρα ίδρυσης της Ολυμπιακής Επιτροπής. Στην Κύπρο οι εκδηλώσεις γίνονται συνήθως το Σεπτέβρη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τους καλοκαιρινούς μήνες. Το παρών Εκτελεστικό Συμβούλιο αποφάσισε πριν δύο χρόνια, ότι οι εορτασμοί της Ολυμπιακής Ημέρας πρέπει να ταξιδέψουν σε ολόκληρη την Κύπρο, και τα Ολυμπιακά Ιδεώδη, Αρχές και Αξίες, πρέπει να γίνουν κτήμα όλων σε όλα τα μήκη και πλάτη του νησιού μας. Αρχή κάναμε πέρσι με την Πάφο. Συνεχίζουμε το Ολυμπιακό μας ταξίδι φέτος, και ταξιδεύουμε στην Αμμόχωστο.»

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Δρομέων «Περικλής Δημητρίου», Σωκράτης Σωκράτους, παρουσιάζοντας τη διοργάνωση των αγώνων δρόμου, κάλεσε τους αθλητές και τις αθλήτριες, την Παρασκευή στις 18.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, όπου θα δοθεί η εκκίνηση για τους, δύο αγώνες απόστασης 1χλμ και 5χλμ. και ανέφερε: «Οι συμμετέχοντες θα διαγωνισθούν σε δεκαέξι (16) ηλικιακές κατηγορίες και σε όλους τους αθλητές θα δοθεί αναμνηστικό μετάλλιο, δίπλωμα και φανέλα συμμετοχής. Οι εγγραφές γίνονται ηλεκτρονικά στο σύνδεσμο Olympic Day Run. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν επίσης με το τηλέφωνο 99411411.».

Πρώτη Προβολή του “Lighthouse to Lighthouse”
Γ.Χρυσοστόμου : Προβολή του αθλητισμού και της Κύπρου – Εκτιμώ θα ενδιαφερθεί το Υφ. Τουρισμού.
Η ΚΟΕ παρουσιάζει αύριο στις 19.00 στο Ολυμπιακό μέγαρο σε πρώτη προβολή την ταινία “Lighthouse to Lighthouse”. Πρόκειται για την καταγραφή της προσπάθειας του αθλητή Βίκτωρα Λεωνίδου, να καλύψει διαδρομή 300km μέσα σε τρεις μέρες, από το φάρο στο Κάβο Γκρέκο μέχρι το φάρο στον Ακάμα.

Αναφερόμενος στην προβολή της ταινίας ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Γεώργιος Χρυσοστόμου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η ταινία σχετίζεται και με την εκδήλωση της Παρασκευής (Ολυμπιακής Ημέρας), αφού έχει ως επίκεντρο τον Δρομέα, και την πάλη του σώματος και της ψυχής να πετύχει το στόχο που έχει θέσει, ενώ πρόσθεσε ότι διαμέσου της ταινίας, δίδεται μια ευκαιρία προβολής του όμορφου φυσικού περιβάλλοντος που διαθέτει η Κύπρος : «Για την ΚΟΕ είναι μια ευκαιρία για την υλοποίηση του ρόλου και της αποστολής μας για προώθηση των αρχών και αξιών του Ολυμπισμού στη χώρα μας. Εκτιμώ ότι το αντικείμενο της και ο τρόπος παρουσίασης της Κύπρου στην ταινία, αποτελούν υλικό που ενδιαφέρει τόσο το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας όσο και το Υφυπουργείο Τουρισμού».

Ο Βίκτωρ Λεωνίδου έκανε σύντομη αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετώπισε για την υλοποίηση του στόχου που έθεσε, ευχαρίστησε όσους βοήθησαν και βρέθηκαν δίπλα του στην προσπάθεια του, και κάλεσε το κοινό να παρεβρεθεί αύριο στο Ολυμπιακό Μέγαρο για να παρακολουθήσει την ταινία.

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος της ΚΟΕ Γιώτης Ιωαννίδης, ο Γενικός Γραμματέας Ανδρέας Γεωργίου, το Μέλος Ε.Σ. Οδυσσέας Πατσαλίδης, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, τα μέλη του Δ.Σ.ΚΟΑ Ανδρόνικος Ανδρονίκου, και Έλενα Παπακώστα, ο Πρεσβευτής Fair Play Φοίβος Κωνσταντινίδης, ο κ. Λοΐζος Ιωνά (εκ μέρους του Αρχηγού Αστυνομίας), ο Πρόεδρος της ΕΑΚ Ηρόδοτος Μιλτιάδους και ο Δήμαρχος Αθηαίνου Κυριάκος Καρεκλάς. Το Υπουργείο Παιδείας εκπροσώπησε ο Προϊστάμενος του Τομέα Αθλητισμού κ. Σπύρος Αντωνέλλος.

Παρέστησαν επίσης εκ μέρους των χορηγών της ΚΟΕ, το Μέλος του Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Κύπρου Ισίδωρος Μακρίδης, ο κ. Κυριάκος Γιαννουκάς (Χημείο Γιαννουκά / Βιοιατρική, η κα Ιωάννα Λεωνίδου εκ μέρους της Χαραλαμπίδης Κρίστης, και ο Γενικός Διευθυντή Allianz Hellas / Υποκαταστήματος Κύπρου κ. Ανδρέας Τταφούνας.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
26 Σεπτεμβρίου 2023

 

 

 

Search