Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Δωρεά Θεόδωρου Χαραλάμπους στο Μουσείο της ΚΟΕ

Δύο Ενθυμήματα από την Ολυμπιάδα του Βερολίνου 1936 !!!

Ο κ. Θεόδωρος Χαραλάμπους, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, επισκέφθηκε το Ολυμπιακό Μέγαρο και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Γεώργιο Χρυσοστόμου για να του παραδώσει δύο ενθυμήματα από την Ολυμπιάδα του Βερολίνου 1936, που θα κοσμήσουν το Μουσείο της ΚΟΕ που στεγάζεται στο Μέγαρο.

Τα δύο ενθυμήματα είναι μία μπρούτζινη κατασκευή η οποία απεικονίζει τον βωμό της Ολυμπιακής Φλόγας του Ολυμπιακού Σταδίου του Βερολίνου, και ένα ρολόι τσέπης Junghans σε άριστη και λειτουργήσιμη κατάσταση. Και τα δυο ενθυμήματα έχουν χαραγμένη την Πύλη του Βρανδεμβούργου, τους Ολυμπιακούς κύκλους και την επιγραφή “Die ΧΙ Olympiade Sommer Spiele – Berlin 1936”.

Η Πύλη του Βρανδεμβούργου αποτελεί μνημείο του 18ου αιώνα και συμβολίζει την ειρήνη. Ο σχεδιασμός της βασίστηκε στα προπύλαια της Ακρόπολης των Αθηνών και κατασκευάστηκε μεταξύ του 1698-1791. Οι διακοσμήσεις της αναπαριστούν σκηνές από την Ελληνική μυθολογία, ενώ το τετράτροχο μπρούτζινο άρμα της Νίκης στην κορυφή της πύλης, οδηγείται από την Θεά της Ειρήνης.

Παραλαμβάνοντας τα δύο μεγάλης αξίας αντικείμενα, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ κ. Χρυσοστόμου ευχαρίστησε τον κ. Χαραλάμπους για την προσφορά του, σημειώνοντας ότι αυτά θα τύχουν της κατάλληλης προβολής στο Μουσείο. «Είμαστε βέβαιοι ότι η ενέργεια σας, θα ωθήσει και όσους άλλους έχουν αντικείμενα που αφορούν στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, να βοηθήσουν ώστε μέσω του Μουσείου της ΚΟΕ αυτά να παρουσιαστούν στο κοινό και ιδιαίτερα σε όσους ενδιαφέρονται και μελετούν τη δράση του Ολυμπιακού Κινήματος».

Ο κ. Χαραλάμπους ήταν αθλητής Στίβου του ΓΣΠ, της Μικτής Κύπρου και του συλλόγου πρώτης κατηγορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Highgate Harriers, κατά την περίοδο 1969-1976.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
17 Αυγούστου 2021

 

 

Search