Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

O Σπύρος Καπράλος νέος Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών

Περηφάνια και συγκίνηση για το αποτέλεσμα από τον Πρόεδρο της ΚΟΕ Γεώργιο Χρυσοστόμου, και το Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Κλέα Παπαέλληνα που ήταν παρόντες στην εκλογική διαδικασία της 50ης Γενικής Συνέλευσης της EOC.

Ο κ. Σπύρος Καπράλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (EOE) και Μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (IOC), εξελέγη την Πέμπτη 10 Ιουνίου, ως ο 9ος Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών (EOC). Η εκλογή του πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της 50ης Γενικής Συνέλευσης, που διεξάγεται στην Αθήνα για τετραετή θητεία (2021-2025).

Η υποψηφιότητα του κ. Καπράλου έτυχε ευρείας αποδοχής ανάμεσα στους εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, αφού επικράτησε με 34 ψήφους (68%) έναντι 16 που έλαβε ο ανθυποψήφιος του Νιλς Νίγκαρτν.

Η εκλογή του κ. Καπράλου κρίνεται εξαιρετικά σημαντική πρωτίστως για την Ελλάδα αλλά και ιδιαίτερα για την Κύπρο, αφού είναι ο Έλληνας αθλητικός παράγοντας με το υψηλότερο αξίωμα στο παγκόσμιο αθλητικό κίνημα, εκπροσωπώντας 50 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές της Ευρώπης. Οι σχέσεις των Ολυμπιακών Επιτροπών Κύπρου και Ελλάδας είναι εξαιρετικές, και ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Γιώργος Χρυσοστόμου και το Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Κλέα Παπαέλληνα που ήταν παρόντες στην εκλογική διαδικασία, ήταν ιδιαίτερα συγκινημένοι από το αποτέλεσμα αφού ήταν από τους πρώτους που πίστεψαν και στήριξαν την υποψηφιότητα του.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο κ. Καπράλος ανέφερε ότι η EOC θα στηρίξει όλα τα Μέλη της και ιδιαίτερα τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες, καθώς και τους διοργανωτές όλων των διοργανώσεων που τελούν υπό την αιγίδα της EOC.

O Σπύρος Καπράλος, εξελέγη Μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής το 2019. Σηματοδότησε με την παρουσία του ως Συντονιστής της οργανωτικής Επιτροπής των δύο πρώτων Ευρωπαϊκών Αγώνων (Μπακού 2015, και Μινσκ 2019), και αναμένεται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην αμέσως επόμενη διοργάνωση στην Κρακοβία το 2023. Συμμετείχε δύο φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες ως Μέλος της Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης της Ελλάδας, στη Μόσχα (1980) και στο Λος Άντζελες (1984). Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από το 2009, και από το ίδιο έτος διατελούσε Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροής της EOC.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
10 Ιουνίου 2021

 

 

Search