Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024
Previous Next

Η ιστορία της ίδρυσης της ΕΟΑΚ, το 1987!

Πάνω από τρεις δεκαετίες έντονης δράσης μετράει η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία Κύπρου (ΕΟΑΚ), η οποία ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1986 και εγκαθιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1987. Η ΕΟΑΚ δημιουργήθηκε με σκοπό τη διάδοση των αξιών του Ολυμπισμού στην Κύπρο, μέσα από διάφορες δράσεις, όπως συνόδους, σεμινάρια και συνέδρια, ετοιμασία εκδόσεων, διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών και επισκέψεων και διατήρηση επαφών με διεθνείς φορείς του Ολυμπισμού.

Η 31η Σύνοδος της ΕΟΑΚ θα διεξαχθεί το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 στο Ολυμπιακό Μέγαρο με θέμα «Ολυμπισμός-Εκπαίδευση-Εκεχειρία-Ειρήνη». Οι τρεις ομιλητές θα είναι, ο πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick Δρ. Γιώργος Δημοσθένους. Ο επίτιμος κοσμήτορας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Δρ. Κώστας Γεωργιάδης. Και ο Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης. Στη συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης που θα ακολουθήσει, θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Νίκος Καρτακούλλης.

Η ίδρυση
Το πρώτο βήμα της ΕΟΑΚ έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου 1986, όταν το συμβούλιο της ΚΟΕ αποφάσισε την ίδρυση της Ακαδημίας. Ακολούθησε, στις 30 Μαρτίου 1987, η εγκαθίδρυσή της, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο ξενοδοχείο “Hilton”, όπου παρευρέθηκαν ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Α΄ και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ) Νίκος Φιλάρετος.

Στο ξενοδοχείο "Φιλοξένεια" διεξήχθη το διήμερο 27-28 Μαΐου 1987 η 1η Σύνοδος της ΕΟΑΚ, σε μία ιστορική στιγμή για τον Ολυμπισμό στο νησί. Εισηγητές ήταν οι Ότο Σίμιτσεκ (κοσμήτορας ΔΟΑ), Κλεάνθης Γεωργιάδης (μέλος ΚΟΕ, πρόεδρος ΚΟΕΑΣ), Σταύρος Τζιωρτζής (Ολυμπιονίκης), Ανδρέας Χατζηβασιλείου (έφορος ΚΟΑ), Κλεάνθης Παλαιολόγος (επίτιμος γ.δ. Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής Αθηνών) και Κώστας Χατζηστεφάνου (διευθυντής Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ´). Τα ονόματα όλων των ατόμων που συμμετείχαν στη σύνοδο εκείνο το διήμερο, εκατόν εξήντα εννέα στο σύνολό τους, καταγράφονται στο λεύκωμα που κυκλοφόρησε μετά την εκδήλωση.

Το συγκεκριμένο λεύκωμα, καθώς και άλλα σχετικά των επόμενων Συνόδων, είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (www.olympic.org.cy), στην ενότητα ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κατεβάσουν τα αρχεία και να δουν το πολύ ενδιαφέρον και ιστορικό υλικό των τριών δεκαετιών δράσης της ΕΟΑΚ.

Δήλωση συμμετοχής
Οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουν την 31η Σύνοδο, στις 7 Δεκεμβρίου 2019, μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής και να τη στείλουν είτε ηλεκτρονικά, είτε να την παραδώσουν δια χειρός στην υποδοχή της ΚΟΕ (ώρες γραφείου). Η φόρμα έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.olympic.org.cy, στην ενότητα ΝΕΑ > Σεμινάρια/Συνέδρια.

Η ηλεκτρονική παράδοση της φόρμας γίνεται στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή μέσω fax στο 22 449890. Έντυπες φόρμες συμμετοχής υπάρχουν και στα γραφεία της ΚΟΕ στο Ολυμπιακό Μέγαρο.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
2 Δεκεμβρίου 2019

 

 

Search