Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024
Previous Next

Ημερίδα: «Γυναικεία Φύση και Ολυμπιακό Ιδεώδες: κοινός ή άγνωστος τόπος ... »

Η «Επιτροπή Γυναίκα και Αθλητισμός» της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ), διοργάνωσε την Τετάρτη 20 Μαρτίου, ημερίδα με θέμα «Γυναικεία Φύση και Ολυμπιακό Ιδεώδες: κοινός ή άγνωστος τόπος...». Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Μέγαρο, έχοντας ως κύρια ομιλήτρια την Δρ. Κυριακή Ουδατζή, Διευθύντρια Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η απονομή του βραβείου «Αθλητισμός και Γυναίκα 2018» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην κα Ευαγγελία Τρικωμίτη.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής του ΔΗ.ΣΥ. Δημήτρης Δημητρίου, ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Αθλητισμού Φοίβος Ζαχαριάδης, η Αντιπρόεδρος του ΚΟΑ Καίτη Χατζηκυριάκου Λουκαΐδου ο πρώην Πρόεδρος του ΚΟΑ Δήμος Γεωργιάδης, η πρώην Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση Αντρούλλα Βασιλείου, και Μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑ.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής της ΚΟΕ «Γυναίκα και Αθλητισμός», κα Κάλλη Χατζηιωσήφ αναφέρθηκε στο σκεπτικό της επιλογής του θέματος της Ημερίδας σημειώνοντας και τα ακόλουθα : «επιλέξαμε το θέμα, έχοντας ως γνώμονα μεταξύ άλλων να αναδείξουμε το ρόλο και την ιδιαίτερη δυναμική της Γυναίκας στην προσέγγιση θεμάτων που αγγίζουν κοινωνικά προβλήματα αλλά και ενδιαφέροντα».

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Αντιπρόεδρος του ΚΟΑ Καίτη Χατζηκυριάκου Λουκαΐδου η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε τα εξής: «η επιλογή του θέματος της σημερινής ημερίδας συνάδει με τους σκοπούς και επιδιώξεις του ΚΟΑ αναφορικά με την ανάπτυξη και την προώθηση μιας αθλητικής κουλτούρας με γνώμονα την αύξηση των ποσοστών συμμετοχής των γυναικών σε κάθε πτυχή του αθλητισμού».

Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Ντίνος Μιχαηλίδης χαιρετίζοντας την εκδήλωση σημείωσε ότι το θέμα της Ημερίδας θέτει ένα ερώτημα που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη φιλοσοφία της ζωής που πρέπει να αναπτύξουμε και που είναι άμεσα συνυφασμένο με το ρόλο της Γυναίκας αλλά και τη συμβολή της στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για να δεχτούμε και βιώσουμε τις Ολυμπιακές αξίες με βάση τη διαμόρφωση του τρόπου ζωής μας. Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε επίσης στην τιμητική βράβευση της κ. Τρικωμίτη με το βραβείο της ΔΟΕ σημειώνοντας: «Η βράβευση της κας Τρικωμίτη, είναι εξαιρετικής σημασίας και αποτελεί οφειλόμενη τιμή, σε μια Γυναίκα που έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει πάρα πολλά στον Κυπριακό Αθλητισμό και ειδικά στο άθλημα της Γυμναστικής».

Στον χαιρετισμό εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Αθηνά Μιχαηλίδου Ευρυπίδου σημείωσε ότι είναι κοινώς παραδεκτό ότι, τουλάχιστον στον αθλητικό χώρο, η γυναίκα βρήκε κατανόηση και ευκαιρία να εκφραστεί, να αποδείξει τις δυνάμεις της και να καταξιωθεί : «Όσον αφορά στον χώρο της εκπαίδευσης, η ισότητα των δύο φύλων αποτελεί σημαντική παράμετρο της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και έχει ως στόχο την καλλιέργεια αξιών στους νέους μας που να είναι απαλλαγμένα από κάθε είδους στερεότυπα», κατέληξε.

Ευαγγελία Τρικωμίτη : Στόχος μου η προβολή της Κύπρου στο Διεθνή χώρο
Ύστερα από πρόταση της ΚΟΕ, η ΔΟΕ απένειμε το βραβείο «Αθλητισμός και Γυναίκα» για το 2018, στην κα Ευαγγελία Τρικωμίτη, για τη συνολική της προσφορά προς τον Αθλητισμό της Κύπρου, αλλά και για τη διεθνή αναγνώριση της ως επίσημου Κριτή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής. Η βραβευθείσα είναι παρούσα εδώ και πολλά χρόνια στην κορυφή της πυραμίδας των Διεθνών Κριτών Γυμναστικής, προωθώντας διαρκώς με θετικό τρόπο την κατοχύρωση της ισότητας των φύλων στον αθλητισμό και έχει ουσιαστική συμβολή στην προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στη φυσική και αθλητική δραστηριότητα.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο η κα Ευαγγγελία Τρικωμίτη, ευχαρίστησε θερμά την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή για την απονομή της τιμητικής διάκρισης, μια ενέργεια η οποία όπως ανέφερε θα ενισχύσει τις προσπάθειες της για την προώθηση του αθλητισμού τόσο στην Κύπρο όσο και στον διεθνή χώρο. «Προσπαθώ πάντα να προβάλλω τον αθλητισμό της Κύπρου μας, σε όλα τα επίπεδα στον διεθνή χώρο, τόσο ως εκλεγμένο μέλος της Πανευρωπαϊκής Επιτροπής Ρυθμικής Γυμναστικής όσο και ως Διεθνής κριτής κατά τους τελευταίους τρεις Ολυμπιακούς Κύκλους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Τρικωμίτη εξέφρασε επίσης θερμές ευχαριστίες προς την Ομοσπονδία Γυμναστικής για την άψογη συνεργασία και διαχρονική στήριξη και ξεχωριστές ευχαριστίες στην οικογένεια της και ειδικά στον σύζυγο της Σώτο Τρικωμίτη γιατί χωρίς την κατανόηση και στήριξη του, τίποτε από όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί.

Δρ Κυριακή Ουδατζή: Η συμμετοχή της γυναίκας συμπλήρωσε αυτά που έλειπαν από τον Αθλητισμό
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κύρια ομιλία από την Δρ. Κυριακή Ουδατζή, Διευθύντρια Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Η ομιλήτρια οριοθέτησε τη θέση της γυναίκας στην σημερινή κοινωνία και αναφέρθηκε σε κυρίαρχεις αξίες του Ολυμπισμού, όπως η ισότητα, ο ιπποτισμός και το κάλλος, και του αθλητισμού που χαρακτηρίζεται από τα προνόμια της ισότητας των ευκαιριών, όπου ανεξάρτητα από εθνότητα, φυλή, φύλο, κοινωνική τάξη, θρησκευτικές πεποιθήσεις εξασφαλίζει ισότητα, δικαιοσύνη και αξιοκρατία σε όλους όσους στέκονται ίσοι και ισότιμοι μπροστά στα μάτια κριτών και θεατών.

Η Δρ Ουδατζή έθεσε το ερώτημα πως να λείψει η γυναίκα από τον αθλητικό στίβο όταν πρωταγωνιστεί στον στίβο της ζωής, και αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάδειξης του κοινού τόπου της γυναικείας φύσης με τον Ολυμπισμό, ως τρόπου και φιλοσοφία ζωής δίνοντας την απάντηση: Η γυναίκα ως φύλο, ως αθλήτρια καταπιέστηκε, αγνοήθηκε, ακυρώθηκε από κοινωνικοπολιτικές συνθήκες και θρησκευτικές πεποιθήσεις Ενάντια όμως σε κοινωνικά στερεότυπα αιώνων φοβικής καταπίεσης ξέφυγε από τον ''έλεγχο'', έσπασε κοινωνικά, θρησκευτικά, στερεοτυπικά, συντηρητικά, φράγματα, και ξεχύθηκε ως χείμαρρος ορμητικός, σαρωτικός κυριαρχώντας σε κάθε είδος και μορφή αθλητισμού, δίνοντας αυτό που έλειπε: συναίσθημα, δυναμισμό, μαχητικότητα αλλά και γιατί όχι, την άλλη πλευρά, την καθαρά θηλυκή φύση, γοητεία, χάρη, φρεσκάδα, κομψότητα, μα και απαράμιλλες στιγμές αντοχής, δύναμης, αποφασιστικότητας, χαράς, συμπόνιας, απογοήτευσης, πόνου, στοργής».

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
21 Μαρτίου 2019

 

 

Search