Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024
Previous Next

Επίσημος συνεργάτης στο Γραφείο της EOC στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ΚΟΕ

Συνεργάτης στο Γραφείο της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής (EOC) στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί και επίσημα η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ), μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας ανάμεσα στους δύο προέδρους Γιάνεζ Κοσίγιαντσιτς και Ντίνο Μιχαηλίδη. Το Γραφείο της EOC στην Ε.Ε. αποτελεί το σπίτι του ευρωπαϊκού αθλητισμού, μέσα από το οποίο εκπροσωπούνται στα ευρωπαϊκά όργανα στις Βρυξέλλες η EOC, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και άλλοι αθλητικοί οργανισμοί.

Η ΚΟΕ ανήκει πλέον σε μια μικρή ομάδα συνεργατών της EOC, οι οποίες είναι μεταξύ άλλων οι Ολυμπιακές Επιτροπές των χωρών Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ιταλία, Κροατία, Λιθουανία, Λουξεμβούργου, Νορβηγία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία, καθώς και διεθνείς οργανισμοί όπως η ΔΟΕ, η FIBA, η γερμανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου και οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες στίβου, χάντμπολ, κολύμβησης και βόλεϊ.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ντίνος Μιχαηλίδης δήλωσε για τη συνεργασία με το Γραφείο της EOC στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Η συμφωνία αυτή αναβαθμίζει την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, αφού την φέρνει στο κέντρο λήψεως αποφάσεων και σε άμεση επαφή με τα διάφορα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τα οποία μπορεί η Επιτροπή να επωφεληθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η Ευρώπη είναι η οικογένεια μας και βάση αυτού, επιδιώκουμε κάθε δυνατή συνεργασία που θα μας ενισχύσει στον τομέα αυτό».

Με βάση τη συμφωνία, η ΚΟΕ έχει το δικαίωμα να αξιοποιεί τις υπηρεσίες του Γραφείου στην Ε.Ε. Μεταξύ άλλων, θα λαμβάνει μηνιαία ενημέρωση για τα διάφορα προγράμματα, θα συμμετέχει σε σεμινάρια, θα λαμβάνει καθοδήγηση για χρηματοδότηση από τα ταμεία της Ε.Ε., θα έχει δικαίωμα χρήσης των εγκαταστάσεων στις Βρυξέλλες και θα έχει πρόσβαση στη βάση δεδομένων του Γραφείου.

Το Γραφείο ιδρύθηκε το 1993 στις Βρυξέλλες ως το Γραφείο του Γερμανικού Αθλητισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά την συνθήκη της Λισαβόνας, πάρθηκε η απόφαση για μετατροπή του Γραφείου σε ευρωπαϊκό όργανο. Στις 20 Φεβρουαρίου 2009 έγινε η επίσημη εγκαθίδρυση του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με δεκατέσσερις ιδρυτικούς συνεργάτες. Από τότε, έχουν συμπεριληφθεί στο Γραφείο ως συνεργάτης και άλλοι οργανισμοί και Ολυμπιακές Επιτροπές. Σήμερα, το γραφείο αποτελεί βασικό πυλώνα πολιτικής στον αθλητισμό στην ήπειρο μας, με δράση που επεκτείνεται σε αρκετούς τομείς. Σημαντικό έργο του Γραφείου αποτελεί η ανά διετία διοργάνωση Συνεδρίου, όπου αναλύονται διάφορα θέματα που απασχολούν τον αθλητισμό.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
22 Απριλίου 2019

 

 

Search