Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

«Το Ολυμπιακό Κίνημα σε έναν κόσμο που αλλάζει» - Συνέδριο Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Ακαδημιών

Η ΕΟΑΚ εκπροσωπείται από την Κοσμήτορα Δρ Κλέα Παπαέλληνα / Μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου ΕΟΑ (Βίλνιους / Λιθουανία 8-11 Νοεμβρίου)

Με κύριο θέμα «Το Ολυμπιακό Κίνημα σε έναν κόσμο που αλλάζει» (The Olympic Movement in a Changing World), πραγματοποιείται από 8-11 στο Βίλνιους της Λιθουανίας το Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Ακαδημιών (European Olympic Academies Congress). Στο Συνέδριο λαμβάνουν μέρος περισσότερες από 25 ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ. Την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία Κύπρου εκπροσωπεί η Κοσμήτορας της ΕΟΑΚ Δρ Κλέα Παπαέλληνα, Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Ακαδημιών (ΕΟΑ).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των ΕΟΑ με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του συνεδρίου, η επιλογή της θεματολογίας συνδέεται με τις θεμελειώδεις αλλαγές που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Πολιτικές, κοινωνικές, κλιματικές, υγείας, και οικονομικές κρίσεις, έχουν αναδιατάξει τη διεθνή πολιτική σκηνή και ανέτρεψαν παγιωμένες σχέσεις μεταξύ των κρατών. Αυτές οι νέες πραγματικότητες έχουν επίσης επιδράσει σε μεγάλο βαθμό στον αθλητισμό και στη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ανάμεσα στην παράδοση και τις αναγκαίες προσαρμογές που πρέπει να γίνουν, το Ολυμπιακό κίνημα πρέπει να δράσει. Το Συνέδριο θα εξετάσει κάποιες από τις παραμέτρους των παραπάνω με την παρουσία εξειδικευμένων προσώπων των Ακαδημιών και εκπροσώπων του οργανωμένου αθλητικού κινήματος, με στόχο να δοθούν απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις.

Επιμέρους θεματικές ενότητες του Συνεδρίου σχετικές με το κύριο θέμα είναι, «Ειρήνη, Πόλεμος και Ανθρώπινα Δικαιώματα : Υπό την ευθύνη του Ολυμπιακού Κινήματος», «Το Ολυμπιακό Κίνημα μεταξύ Αυτονομίας και παρέμβασης των κοινωνιών», «Εταίροι Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών : Συνεργασία για τη βιώσιμη ανάπτυξη», «Δημιουργώντας μαζί την Ευρωπαϊκή αθλητική ασφάλεια»

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου επίσης, θα δοθούν τα βραβεία των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Ακαδημιών. Το φετινό βραβείο “Ολυμπιακής Εκπαίδευσης” θα απονεμηθεί στην Ουκρανική Ολυμπιακή Ακαδημία για την εργασία “To Ουκρανικό δίκτυο Σχολικής Ολυμπιακής Παιδείας». Το βραβείο «Ολυμπιακής Κληρονομιάς» θα απονεμηθεί στην Ολυμπιακή Ακαδημία της Τσεχίας για την εργασία «Ολυμπιακές Μονογραφίες 1896-1936).

Την τελευταία μέρα του Συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί η 6η Γενική Συνέλευση των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Ακαδημιών.

Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία Κύπρου
9 Νοεμβρίου 2023

 

 

Search