Κυριακή, 14 Απριλίου 2024

"Birmingham 2022" : Ποδηλασία : Μπήκε 10άδα η Χριστοφόρου (9η) πετυχαίνοντας τον στόχο της. Στην 24η θέση ο Αγρότης, στην 71η ο Μιλτιάδης έπειτα από πτώση

Του Θωμά Κεττένη – Απεσταλμένου ΚΥΠΕ / ΚΟΕ

Η κύπρια πρωταθλήτρια της αποστολής της Κυπριακής Επιτροπής Κοινοπολιτειακών Αγώνων στο Μπέρμιγχαμ, κατέλαβε την 9η θέση στην κατάταξη από ένα σύνολο 57 αθλητριών, μένοντας κλάσματα δευτερολέπτου πίσω από τις νικήτριες, σε ένα δύσκολο αγώνα όπου χώρες όπως η Αυστραλία, η Αγγλία και ο Καναδάς, κατέβασαν πλήρεις ομάδες με στόχο να δουλέψουν συλλογικά και με τακτική.

Ο αγώνας των 112 χιλιομέτρων κρίθηκε στο τελικό σπριντ με την πρωτιά και το χρυσό μετάλλιο να κατακτά η Αυστραλή Georgia Baker με χρόνο 2:44:46. Την δεύτερη θέση και το αργυρό κατέκτησε η Σκωτσέζα Neah Evans και την τρίτη η επίσης Αυστραλή Sarah Roy. Ο αγώνας διεξήχθη στην ειδυλλιακή περιοχή του Κάστρου του Warwick και η διαδρομή αποτελείτο από 7 γύρους των 16 χιλιομέτρων.

«Μπήκα καλά στο τελευταίο χιλιόμετρο, πλασαρίστηκα καλά μέχρι τα 500 μέτρα αλλά στο τέλος που θα ξεκινούσα το σπριντ κλείστηκα από την Αγγλίδα αριστερά στο προστατευτικό κιγκλίδωμα και δεν μπορούσα να ρισκάρω και να κάνω προσπέραση», είπε μετά τον αγώνα στις δηλώσεις της στον απεσταλμένο του ΚΥΠΕ/ΚΟΕ Θωμά Κεττένη.

Περιγράφοντας τον αγώνα, η Χριστοφόρου είπε πως από την αρχή προσπάθησε να μείνει σε ένα γκρουπ που θα ξέφευγε από τις οργανωμένες ομάδες των χωρών (το λεγόμενο «ξεκόλλημα» στην ποδηλατική ορολογία), οι οποίες κατέβασαν στον αγώνα 6 αθλήτριες, με την ελπίδα πως ο αγώνας θα κατέληγε να κριθεί σε ένα πιο μικρό γκρουπ στο σπριντ. Όπως εξήγησε, προσπάθησε να μπει μπροστά σε ένα γκρουπ με δυνατές αθλήτριες που δεν είχαν στήριξη από άλλες συναθλήτριες της χώρας τους, ώστε στο τελευταίο σπριντ που θα έκρινε τον αγώνα, δεν θα δεχόταν τις παρενοχλήσεις που με βάση τακτικής θα επιχειρούσαν οι μεγάλες ομάδας.

Ωστόσο, σημείωσε, όπως φάνηκε από την αρχή του αγώνα, οι μεγάλες χώρες Αγγλία, Αυστραλία και Καναδάς δεν άφησαν τη δημιουργία ενός τέτοιου γκρουπ καθώς ήθελαν να πάρουν τον αγώνα στο τελικό σπριντ όπου θα είχαν πλεονέκτημα. Με αυτά τα δεδομένα, είπε η Αντρη, επιχείρησε να κρατήσει δυνάμεις για το τέλος και να τα δώσει όλα στο τελικό σπριντ, όπου όμως η τακτική των ομάδων επικράτησε.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένη και ευχαριστημένη από την απόδοση μου, το αποτέλεσμα και την δεκάδα, καθώς δεν είμαι σπρίντερ, δεν έχω ομάδα και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να πλασαριστείς στην κατάλληλη θέση στα τελευταία μέτρα», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως σήμερα ήταν σε καλύτερη κατάσταση απ΄ ότι στον Αγώνα Ατομικής Χρονομέτρησης, ο οποίος ήταν πολύ πιο κοντά χρονικά στην συμμετοχή της στο Γύρο της Γαλλίας.

Στην 24η θέση ο Αγρότης, στην 71η ο Μιλτιάδης έπειτα από πτώση
Ένα πολύ καλό πλασάρισμα στην 24η θέση από τον Αλέξανδρο Αγρότη ανάμεσα σε 129 ποδηλάτες και μια 71η από τον Ανδρέα Μιλτιάδη, ο οποίος είχε πτώση επτά χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό αλλά ολοκλήρωσε τον Αγώνα, είναι το θετικό σε αποτίμηση αποτέλεσμα της συμμετοχής των Κυπρίων αθλητών της αποστολής της Κυπριακής Επιτροπής Κοινοπολιτειακών Αγώνων, στον Αγώνα Δρόμου Ποδηλασίας στους 22ους Κοινοπολιτειακούς του Μπέρμιγχαμ.

Ο Αγρότης ανάμεσα σε πολύ μεγάλα ονόματα παγκοσμίου κλάσης της Ποδηλασίας, εκ των οποίων ο νικητής του δημοφιλούς Tour de France το 2018 και δύο φορές Ολυμπιονίκης (2008, 2012) Ουαλλός Geraint Thomas, καθώς και ποδηλάτες με τεράστια συμβόλαια εκατομμυρίων σε επαγγελματικές ομάδες, κατάφερε να παραμείνει στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας και να τερματίσει τη διαδρομή των 160 χιλιομέτρων στην 24η θέση. Ο χρόνος του Αλέξανδρου ήταν 3 ώρες, 37 λεπτά και 8 εκατοστά (3:37:08) με μέση ταχύτητα 44,2 χλμ την ώρα, και μένοντας οκτώ λεπτά και 39 δευτερόλεπτα πίσω από τον νικητή Aaron Gate από την Νέα Ζηλανδία (3:28:29).

Όπως είπε μιλώντας στον απεσταλμένο του ΚΥΠΕ/ΚΟΕ στους Αγώνες Θωμά Κεττένη, ο αγώνας ήταν εξαιρετικά δύσκολος με πολλές ομάδες να εφαρμόζουν τακτικές για να αφήσουν εκτός άλλους αθλητές. Η μάχη, όπως είπε, ήταν συνεχής, και η προσπάθεια πολλές φορές να «ξεκολλήσουν» από το βασικό γκρουπ και να φτάσουν τους πρωτοπόρους ήταν ανεπιτυχής, καθώς οι αθλητές των ομάδων έκαναν συνεχώς επιθέσεις.

«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με τη θέση και ευχαριστημένος από την απόδοση μου στον αγώνα. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία σε ένα δύσκολο και απαιτητικό αγώνα με τεράστια ονόματα και η 24η θέση είναι πολύ τιμητική για μένα», είπε ο Αγρότης.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Μιλτιάδης αναφέρθηκε στο ατύχημα που είχε επτά μόλις χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό. Ανέφερε πως βρισκόταν στο βασικό γκρουπ των ποδηλατών, που ακολουθούσε τους πρωτοπόρους όταν σε κάποια στιγμή ένας από τους ποδηλάτες του γκρουπ έφυγε με το ποδήλατο του στα πλάγια συμπαρασέρνοντας κάποιους από τους ποδηλάτες, ανάμεσα τους και ο Αντρέας. Αφού στάθηκε στα πόδια του, διαπίστωσε πως εκτός από τα τραύματα στο χέρι και σε διάφορα άλλα σημεία του σώματος του είχε σπασμένο τροχό και σκισμένο παπούτσι τα οποία αντικατέστησε και συνέχισε τον αγώνα.

Ως αποτέλεσμα της πτώσης αυτής και της καθυστέρησης, ο Μιλτιάδης τερμάτισε στην 71η θέση με χρόνο 3 ώρες, 42 λεπτά και 43 δέκατα του δευτερολέπτου (3:42:43). Το θετικό που κρατά, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ανδρέας, είναι το γεγονός ότι κατάφερε να τερματίσει τον αγώνα καθώς βεβαίως και η εμπειρία ενός τόσο σημαντικού αλλά και δύσκολου αγώνα.

Μετά τον αγώνα, ο Μιλτιάδης οδηγήθηκε στο ιατρικό κέντρο για εξετάσεις και για να διαπιστωθεί η σοβαρότητα των τραυμάτων του, με πιο σημαντική εκείνη στο χέρι.

Την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε στο τελικό σπριντ ο Aaron Gate από την Νέα Ζηλανδία με χρόνο 3:28:29 και μέση ταχύτητα 46 χλμ την ώρα, τη δεύτερη και το αργυρό Daryl Impei από τη Νότιο Αφρική και το χάλκινο ο Σκωτσέζος Fin Crockett.

Οι ΚΟΕ/ΚΕΚΑ επιθυμούν να ευχαριστήσουν τους Χρυσούς Χορηγούς, Τράπεζα Κύπρου και Logicom, τους Ασημένιους Χορηγούς Medochemie, Allianz και Χαραλαμπίδης Κρίστης, για τη συνεισφορά τους στην συμμετοχή της αποστολής στους Αγώνες.

7 Αυγούστου 2022

 

 

 

 

Search