Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

3οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες “Heraklion 2023” Γεώργιος Χρυσοστόμου : «Σημαντική οικονομική επένδυση από την ΚΟΕ, οι μεγάλοι αριθμοί συμμετοχών των αθλητών μας»

Με 45 αθλητές στο Ηράκλειο σε οκτώ αθλήματα

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ) παρουσίασε την αποστολή που θα λάβει μέρος στους 3ους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στο Ηράκλειο της Κρήτης από 9 μέχρι 17 Σεπτεμβρίου 2023. Στους αγώνες θα λάβουν μέρος 700 περίπου αθλητές από 26 χώρες που συγκροτούν την Διεθνή Ένωση Μεσογειακών Αγώνων.

Αναφερόμενος στη συγκρότηση των αποστολών, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Γεώργιος Χρυσοστόμου σημείωσε ότι είναι η έκτη φετινή αποστολή από μια σειρά διεθνών διοργανώσεων και μέσα σε ένα πλήρες αγωνιστικό πρόγραμμα κατά τη φετινή χρονιά : «Συνολικά, με τους 45 αθλητές που ταξιδεύουν στο Ηράκλειο φτάνουμε φέτος τους 305 αθλητές, από 25 αθλητικές ομοσπονδίες (23 Ολυμπιακών Αθλημάτων και 2 μη Ολυμπιακών Αθλημάτων), ένα δεδομένο το οποίο προϋποθέτει σημαντική οικονομική επένδυση. Είναι αποστολές στις οποίες η ΚΟΕ συμμετείχε με τον μεγαλύτερο αριθμό αθλητών από οποιαδήποτε άλλη φορά στο παρελθόν». Ο κ. Χρυσοστόμου σημείωσε επίσης ότι η ΚΟΕ στηρίζει και εμπιστεύεται όλους τους αθλητές μας και τις αθλητικές ομοσπονδίες για τις επιλογές τους, ότι η διάκριση δεν είναι αυτοσκοπός, και αναμένει όπως καταβάλουν την μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την μέχρι στιγμής ανταπόκριση τους.

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε η ΚΟΕ στο Ολυμπιακό Μέγαρο στην αίθουσα «ΟΠΑΠ Ευ Αγωνίζεσθαι», παρέστησαν ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Γεώργιος Χρυσοστόμου, ο Αντιπρόεδρος ΚΟΕ Γιώτης Ιωαννίδης (Ταμίας Διεθνούς Ένωσης Μεσογειακών Αγώνων), ο Γενικός Γραμματέας ΚΟΕ Ανδρέας Γεωργίου, τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου Κλέα Παπαέλληνα Παύλος Γεωργιάδης και Δημήτρης Λεοντής ενώ παρόντες ήταν και ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΚΟΕ κ. Κίκης Λαζαρίδης και το Επίτιμο Μέλος ΚΟΕ κ. Φοίβος Χρίστου.

Παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος του ΚΟΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης (εκπροσωπώντας παράλληλα και την Υπουργό Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας) και τα Μέλη του Δ.Σ. Ανδρόνικος Ανδρονίκου και Κάλλη Χατζηιωσήφ, ο πρώην Σύμβουλος του Προέδρου Δημοκρατίας Φοίβος Ζαχαριάδης, και ο Ανώτερος Υπαστυνόμος Λοΐζος Ιωνά (εμ μέρους του Αρχηγού Αστυνομίας). Την χορηγική οικογένεια της ΚΟΕ εκπροσώπησαν οι κ.Ισίδωρος Μακρίδης (Πλατινένιος Χορηγός / ΟΠΑΠ Κύπρου), Χαρά Λαγού (Allianz / Silver Partner), Κωνσταντίνος Διάκος (Χαραλαμπίδης Κρίστης / Silver Partner), Αναστάσιος Καλογιάννης (Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ), ενώ παρέστησαν Πρόεδροι και εκπρόσωποι αθλητικών Ομοσπονδιών, προπονητές και αθλητές.

Παύλος Γεωργιάδης (Αρχηγός αποστολής) : Προετοιμαστήκαμε σωστά για να δώσουμε τις καλύτερες συνθήκες για τους αθλητές
Στο Ηράκλειο, Αρχηγός αποστολής θα είναι το Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ κ. Παύλος Γεωργιάδης και Βοηθοί Αρχηγοί Αποστολής, οι Διοικητικοί Λειτουργοί της ΚΟΕ Γιώργος Παναγίδης και Γιώργος Κορέλλης.

Στο Ηράκλειο θα βρεθούν επίσης ως επικεφαλής των αθλημάτων τους, οι Πρόεδροι των αθλητικών Ομοσπονδιών του Χάντμπολ Στρατηγός Χαράλαμπος Λόττας, της Πετόσφαιρας Κώστας Κωνσταντίνου και του Καράτε Ανδρέας Βασιλείου.

Αναφερόμενος στην προετοιμασία της αποστολής ο Αρχηγός Αποστολής κ. Παύλος Γεωργιάδης σημείωσε ότι ο ρόλος της Διοικητικής ομάδας είναι να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στους προπονητές και τους αθλητές έτσι ώστε να αγωνιστούν υπό τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.

Ο υπεύθυνος της ιατρικής ομάδας Δρ Γιώργος Πάνος σημείωσε ότι οι εμπειρίες που έχει αποκομίσει η ιατρική ομάδα τα τελευταία χρόνια στις αθλητικές διοργανώσεις, η συνεχής αναβάθμιση του ιατρικού εξοπλισμού που της παρέχει η ΚΟΕ, και η υψηλή κατάρτιση των μελών της ιατρικής ομάδας, αποτελούν εχέγγυα ότι θα ανταποκριθεί σε οτιδήποτε χρειαστεί είτε στα αγωνίσματα που θα γίνουν στην άμμο, είτε σε αυτά στη θάλασσα.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πετόσφαιρας κ. Κώστας Κωνσταντίνου, ευχαρίστησε την ΚΟΕ για τις συνεχείς ευκαιρίες που δίνει στους αθλητές σε κάθε διεθνή διοργάνωση όπου υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής και ευχήθηκε όπως η επιτυχία του αργυρού μεταλλίου στο Beach Volley στην προηγούμενη διοργάνωση είναι φέτος ακόμη μεγαλύτερη.

Ο Προέδρος της Ομοσπονδίας Καράτε κ. Ανδρέας Βασιλείου επεσήμανε τη σημασία της εκπροσώπησης όλων των αθλημάτων και τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΚΟΕ για την προβολή τους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ΚΑΤΑ Καράτε που είναι ένα νέο θεαματικό αγώνισμα και για πρώτη φορά θα διοργανωθεί στην άμμο.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κανό κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου ευχαρίστησε την ΚΟΕ για την αποδοχή της συμμετοχής τριών αθλητών του Κανό στους αγώνες σημειώνοντας ότι προσδοκά σε διάκριση από τους αθλητές τους.

Εκπροσωπώντας τους αθλητές που θα λάβουν μέρος στους αγώνες, η αθλήτρια της ομάδας Χάντμπολ Ρένα Τσαγγάρη τους κάλεσε να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους δίνεται για να κατακτήσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δήλωσε χαρούμενη που επιλέγηκε στην Εθνική ομάδα, και σημείωσε ότι η παράδοση επιτυχίων και καλών εμφανίσων των Εθνικών ομάδων Χάντμπολ είναι ένα κίνητρο για να παρουσιάσουν όλοι τον καλύτερο τους εαυτό.

Παρέστησαν επίσης και αναφέρθηκαν ειδικά στη συμμετοχή των αθλημάτων τους οι κ. Χρίστος Χριστοφόρου (Αντιπρόεδρος Ομ. Ιστιοπλοΐας), Γιώργος Χουζούρης (προπονητής Κολύμβησης), Μάριος Κλείτου (προπονητής Beach Tennis), Νικόλας Λουκαΐδης (προπονητής Τριάθλου), και Γεώργιος Ίγκας (Συνοδός Χάντμπολ).

Η Κύπρος θα λάβει μέρος στους αγώνες με αποστολή 45 αθλητών, 25 ανδρών και 20 γυναικών, σε οκτώ (8) από τα δεκατρία (13) αθλήματα του προγράμματος.

Ο Πίνακας των αθλημάτων/αθλητών είναι ο ακόλουθος.

Κυπριακή Αποστολή Αθλητών «Heraklion 23»
Α/Α Άθλημα Νέοι Νεάνιδες Σύνολο
1. Μπιτς Τένις 4 2 6
2. Μπιτς Βόλεϊ 4 4 8
3. Αετοσανίδα (Kiteboarding) 1 - 1
4. Κανό (Ωκεάνιο) 1 2 3
5. Καράτε (KATA) 2 2 4
6. Κολύμβηση Ανοιχτής Θαλάσσης 2 - 2
7. Τρίαθλο 1 - 1
8. Χάντμπολ 10 10 20
Σύνολο 25 20 45

Οι αθλητές όλων των αθλημάτων θα συνοδεύονται από τους προπονητές τους. Ανάμεσα στους αθλητές που συγκροτούν την αποστολή βρίσκεται και ο Ντενίς Ταραντίν που πρόσφατα κατέκτησε Ολυμπιακή κάρτα πρόκρισης για το «Παρίσι 2024» στο αγώνισμα της Αετοσανίδας (Kideboarding).

Την ιατρική ομάδα θα συγκροτούν ο γιατρός Δρ Γιώργος Πάνος και οι φυσιοθεραπευτές Νίκος Καραολής και Μισιέλ Ίσσα.

Την δημοσιογραφική κάλυψη των αγώνων θα αναλάβουν ο Λειτουργός Τύπου της ΚΟΕ Νίκος Σοφιόπουλος, ο απεσταλμένος δημοσιογράφος του ΚΥΠΕ Θωμάς Κεττένης και οι φωτογράφοι Κωνσταντίνος Κυπριανού και Ευστάθιος Ιακωβίδης.

Το μεγαλύτερο μέρος της αποστολής της Κυπριακή Ολυμπιακής Επιτροπής θα αναχωρήσει την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου από το αεροδρόμιο Λάρνακας, με απ’ ευθείας πτήση προς το Ηράκλειο.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες γιορτάζονται κάθε τέσσερα χρόνια και συγκεντρώνουν τους αθλητές των Μεσογειακών Ολυμπιακών Επιτροπών, μελών της ΔΕΜΑ, από τρεις ηπείρους: Αφρική, Ασία και Ευρώπη.

Πέντε διαφορετικές τοποθεσίες σε τρεις δήμους θα φιλοξενήσουν τους 3ους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες 2023 : Παράκτιες Αθλητικές Εγκαταστάσεις Καρτερού, Μαρίνα Ηρακλείου και Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ηρακλείου (Ε.Α.Κ.Η.) στο Ηράκλειο, η παραλία Γουβών στη Χερσόνησο και η παραλία Αμμουδάρας στο Μαλεβίζι!

Η τελετή έναρξης θα φιλοξενηθεί στο Karteros Beach Sports Center το βράδι του Σαββάτου 9 Σεπτεμβρίου 2023. Θα ξεκινήσει στις 8:30 το βράδι και θα διαρκέσει 45 λεπτά.

Την πρώτη μέρα των αγώνων, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, θα αγωνιστούν από την κυπριακή αποστολή, οι ομάδες Ανδρών και Γυναικών του Χάντμπολ και ο αθλητής του Τριάθλου.

Οι αγώνες θα μεταδίδονται από τη δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ), με επιλεγμένα αθλήματα και αγωνίσματα, ενώ θα υπάρχει «ζωντανή» μετάδοση και μέσω live streaming καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης (9-16 Σεπτεμβρίου) από την ιστοσελίδα https://medgames.tv/ ή μέσω της επίσημης σελίδας της διοργάνωσης https://heraklion23.gr/ .

Προηγούμενες Διοργανώσεις
Οι δύο προηγούμενες διοργανώσεις έγιναν στην Πεσκάρα (2015) με συμμετοχή 24 χωρών και 763 αθλητών και στην Πάτρα (2019) με τη συμμετοχή 26 χωρών και 651 αθλητών. Η Κύπρος κατέκτησε σε αυτές τρία μετάλλια. Το 2015 η Ομάδα Χάντμπολ Ανδρών έφτασε μέχρι τον τελικό και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο. Το 2019 στο Μπιτς Βόλεϊ Γυναικών η ομάδα αποτελούμενη από τις Μαριότα Αγγελοπούλου και Μανωλίνα Κωνσταντίνου κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο σε έναν τελικό που έγινε ενώπιον 2.000 φιλάθλων, και στο Άκουαθλον (Aquathlon) η Σταυρούλλα Περικλέους κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
5 Σεπτεμβρίου 2023

 

 

Search