Δευτέρα, 06 Μαΐου 2024

1ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ “Pierre de Coubertin” για τη Δημοτική Εκπαίδευση “Ολυμπισμός – Ειρήνη - Εκεχειρία”

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Απριλίου, στη Λανίτειο Θέατρο Λεμεσού, το 1ο Μαθητικό Συνέδριο “Pierre de Coubertin" για τη Δημοτική Εκπαίδευση. Το συνέδριο διοργάνωσε η Επιτροπή “Pierre de Coubertin” της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Το θέμα του συνεδρίου, είχε τον τίτλο «Ολυμπισμός – Ειρήνη - Εκεχειρία».

Στο συνέδριο συμμετείχαν 120 περίπου μαθητές από πεντε Δημοτικά σχολεία των Επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού που συνοδεύονταν από τους καθηγητές τους. Τα Δημοτικά, που παρουσίασαν κατά σειρά το θέμα που τους δόθηκε με ξεχωριστό υπόθεμα για το κάθε ένα, ήταν της Επισκοπής Λεμεσού, ΙΑ΄Λεμεσού, Κιτίου Λάρνακας, Κ.Α. Λεμεσού Κοντοβάθεια, και Κ.Θ. – Γ.Ν. Καλογεροπούλου.

Καλωσορίζοντας τους μαθητές, τους καθηγητές και τους προσκεκλημένους ο Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης Δρ Γιώργος Γιαλλουρίδης σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι όλες οι φιλοσοφίες που διέπουν τον κόσμο σήμερα, έχουν ως σκοπό τη δημιουργία προϋποθέσεων για καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης του ανθρώπου, και ο Ολυμπισμός ως μια τέτοια μορφή φιλοσοφίας, χρησιμοποιεί τον ίδιο τον άνθρωπο, ως μέσο για την επιτυχία του πιο πάνω σκοπού με στόχο, την ισόρροπη ανάπτυξη του πνέυματος του σώματος και της ψυχής.

Η Κοσμήτορας της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου και μέλος της Επιτροπής Pierre De Coubertin Δρ Κλέα Παπαέλληνα, στον χαιρετισμό της επεσήμανε ότι η πραγματοποίηση του συνεδρίου αποτελεί ορόσημο για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και σηματοδοτεί την απαρχή ενός πανέμορφου εκπαιδευτικού ταξιδιού. Ευχήθηκε όπως το συνέδριο γίνει παγκύπριο, καθιερωθεί και γίνει θεσμός.

Ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης Δρ Μάριος Στυλιανίδης στο χαιρετισμό του στο συνέδριο σημείωσε μεταξύ άλλων και τα εξής : «Η πραγματοποίηση του συνεδρίου έχει δώσει το έναυσμα στα παιδιά να ερευνήσουν, να μελετήσουν και να κατανοήσουν καλύτερα τις αξίες και το πνεύμα το Ολυμπισμού στην αντιμετώπιση σοβαρών θεμάτων της κοινωνίας, όπως είναι η ειρήνη, ο πόλεμος και η εκεχειρία».

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Γεώργιος Χρυσοστόμου ανέφερε ότι, η εφαρμογή της εκεχειρίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως ακριβώς συνέβαινε για πάνω από χίλια χρόνια στην αρχαιότητα, θα πρέπει να αγκαλιαστεί και στο σύγχρονο κόσμο ανά την υφήλιο και κατέληξε : «Όλοι ανεξαρτήτως οι λαοί να γίνουν υπέρμαχοι της ειρήνης, και μέσα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες να προωθούν και να εμπεδώνουν τα Ολυμπιακά ιδεώδη. Ο σύγχρονος αθλητισμός στηρίζεται πάνω στη λογική μίας ευρύτερης έννοιας για την ειρήνη. Αποτελεί μία προσπάθεια επίδειξης κατανόησης και σεβασμού, των συνανθρώπων μας με διαφορετική θρησκεία, χρώμα, ήθη και έθιμα, και κοινωνική τάξη. Είναι ακόμη επίδειξη σεβασμού στην ευγενή άμιλλα»

Παρόντες στο συνέδριο ήταν μεταξύ άλλων προσκεκλημένων, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο Α΄Λειτουργός Εκπαίδευσης Γενεθλής Γενεθλή, ο Ανώτερος Λειτουργός ΚΟΑ Κώστας Σωλομού, τα Μέλη της Επιτροπής Αθλητισμού του Δήμου Λεμεσού Λοΐζος Μαυρουδής, Μαρία Παπαδοπούλου και Γιάννης Ζησιμίδης, και η αθλήτρια Μαρία Μάρκου που συμμετείχε πρόσφατα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο.

Αναλυτικά τα θέματα που αναπτύχθηκαν από το κάθε σχολείο ήταν :
1. Δημοτικό Σχολείο Επισκοπής: “Ολυμπιακές Αξίες – Αξίες Ζωής: Από τί είναι φτιαγμένοι οι πρωταθλητές;”
2. Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού ΙΑ΄: “Γιατί, ο άνθρωπος είναι το ΦΩΣ”
3. Δημοτικό Σχολείο Κιτίου Λάρνακας: “Ας στεφανώσουμε τη γη μας”
4. Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού ΚΑ΄-Κοντοβάθεια: “Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο,....κατέβα, φανερώσου κι άστραψε εδώ πέρα”
5. Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού ΚΘ’ – Γ.Ν Καλογεροπούλου: “Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο! Αξίες….ιδέες ή πραγματικότητα;”

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
18 Απριλίου 2022

 

 

Search