Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ολυμπιακή Ομάδα «Τόκυο 2020» - Συνάντηση με Ελένη Αρτυματά

Στο πλαίσιο των συναντήσεων που καθιερώθηκαν μεταξύ Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και αθλητών που συγκροτούν την Ολυμπιακή Ομάδα «Τόκυο 2020», αντιπροσωπεία της ΚΟΕ πραγματοποίησε συνάντηση στο Ολυμπιακό Μέγαρο, με την αθλήτρια του Στίβου Ελένη Αρτυματά (400μ.) ενώ διαδυκτιακά συμμετείχε στη συνάντηση και ο Πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ Περικλής Μάρκαρης.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν από πλευράς ΚΟΕ, ο Πρόεδρος Γεώργιος Χρυσοστόμου, ο Αντιπρόεδρος Γιώτης Ιωαννίδης (διαδικτυακά) ο Γενικός Γραμματέας Ανδρέας Γεωργίου, και Λειτουργοί της ΚΟΕ που θα βρίσκονται στην αποστολή που θα ταξιδέψει στο Τόκυο.

Η Ελένη Αρτυματά, ευχαρίστησε την ΚΟΕ για την συνάντηση (22/4), και έθεσε μερικά αιτήματα προς την ΚΟΕ ως προς την συμμετοχή της, αφού το πρόγραμμα του έγκαιρου εμβολιασμού των αθλητών της Ολυμπιακής ομάδας και των υπολοίπων μελών της αποστολής είχε ήδη αρχίσει να υλοποιείται. Κύριο αίτημα ήταν η παρουσία στο Τόκυο του χειροπράκτη Σάββα Πανάβογλου με τον οποίο οι αθλητές Στίβου συνεργάζονται επί σειρά ετών, το οποίο και υλοποιήθηκε.

Η 35χρονη αθλήτρια θα αγωνιστεί στον προκριματικό των 400μ. το πρωί της Τρίτης 3 Αυγούστου, ενώ ο ημιτελικός είναι προγραμματισμένος για το απόγευμα της επόμενης μέρας. Ο τελικός των 400μ. θα διεξαχθεί το βράδυ της Παρασκευής 6 Αυγούστου.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Γιώργος Χρυσοστόμου, συνεχάρη τον Ελένη Αρτυματά για την μεγάλη της επιτυχία αφού είναι η πρώτη Κύπρια αθλήτρια που θα συμμετάσχει για 4η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, και τη διαβεβαίωσε ότι η ΚΟΕ θα εξετάσει τα αιτήματα της, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή προετοιμασία, όπως επίσης και η αντίστοιχη αγωνιστική παρουσία στο Τόκυο.

Ο Αντιπρόεδρος της ΚΟΕ Γιώτης Ιωαννίδης, διαβεβαίωσε ότι η ΚΟΕ θα παρέχει κάθε βοήθεια προς τους αθλητές, για να τους εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή προετοιμασία, και θα γίνει προσπάθεια να υλοποιηθούν τα όποια αιτήματα τεθούν από τους αθλητές της Ολυμπιακής ομάδας.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟΕ Ανδρέας Γεωργίου, σημείωσε ότι κάθε Ολυμπιακή πρόκριση αποτελεί τεράστια επιτυχία, και συνεχάρη την αθλήτρια για τη διαχρονική της παρουσία και προσφορά στον κυπριακό αθλητισμό και την Κύπρο γενικότερα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ Περικλής Μάρκαρης, σημείωσε ότι η συνολική παρουσία της Ελένης Αρτυματάς την κατατάσσει ανάμεσα στους κορυφαίους κύπριους αθλητές/τριες όλων των εποχών, και ανέφερε ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας πρωτόγνωρης κατάστασης σε ότι αφορά την προετοιμασία των αθλητών εξαιτίας των προβλημάτων που προέκυψαν λόγω της πανδημίας τους τελευταίους 18 μήνες.

Ελένη Αρτυματά – Η κορυφαία κύπρια αθλήτρια Στίβου του 21ου αιώνα
Η Ελένη Αρτυματά είναι 35 ετών, και συμμετέχει για 4η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Αρχής γενομένης από το Πεκίνο το 2008, είχε τρεις διαδοχικές παρουσίες στα 200μ., έχοντας ως καλύτερο αποτέλεσμα σε Ολυμπιακούς Αγώνες, την 17η επίδοση με χρόνο 22.92 στους Αγώνες που έγιναν στο Λονδίνο το 2012.

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, η Ελένη Αρτυματά εξιδικεύεται στα 400μ., και τον Αύγουστο του 2019 εξασφάλισε την συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο (51.34). Λίγο αργότερο σημείωσε νέο Παγκύπριο ρεκόρ στο αγώνισμα με 51.14 που ισχύει μέχρι σήμερα, ενώ τη μεγαλύτερη επιτυχία στο αγώνισμα τη σημείωσε στους Μεσογειακούς Αγώνες της Ταραγόνα το 2018 όταν κατέκτησε το Χρυσό μετάλλιο.

Είναι επίσης κάτοχος άλλων τριών Παγκύπριων ρεκόρ, στα 200μ. (22.61), και ως μέλος των ομάδων σκυταλοδρομίας 4Χ100 και 4Χ400 Γυναικών. Κατέχει επίσης τα Παγκύπρια ρεκόρ Γυναικών U23 και ΝεανίδωνU20 στα 200μ.

Πέραν της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι μεγαλύτερες της επιτυχίες καταγράφηκαν κυρίως ως αθλήτρια των 200μ., και ήταν οι συμμετοχές στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Βερολίνου το 2009 (8η θέση) και των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων της Βαρκελώνης το 2010 (5η θέση) και του Ελσίνκι το 2012 (7η θέση). Σε ότι αφορά τους Μεσογειακούς Αγώνες πέραν του χρυσού στα 400μ. στην Ταραγόνα, κατέκτησε άλλα δύο χρυσά μετάλλια στα 200μ. στην Πεσκάρα (2009) και την Μερσίνα (2013), όπως και αριθμό άλλων μεταλλίων, τόσο στα 100μ. όσο και με την ομάδα σκυταλοδρομίας 4Χ100.

Από το 2005 και μέχρι σήμερα, προπονείται με τον Αντώνη Γιαννουλάκη, με τον οποίο είχε την πρώτη της επιτυχία στο Πανευρωπαϊκό U20 το 2005, όταν κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ., και στη συνέχεια δημιούργησαν μαζί τον μακρύ κατάλογος επιτυχιών που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
2 Ιουλίου 2021

 

 

Search