Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Συλλυπητήρια ΚΟΕ για την απώλεια του Κυριάκου Νεοκλέους

Έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 14 Απριλίου 2020, σε ηλικία 97 ετών, ο Κυριάκος Νεοκλέους, ένας άνθρωπος με υψηλή προσφορά στον κυπριακό αθλητισμό και παιδεία.

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή στέλνει τα ειλικρινά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Κυριάκου Νεοκλέους. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Ο Κυριάκος Νεοκλέους γεννήθηκε στη Λεμεσό τον Δεκέμβριο του 1922. Σύζυγος του η Έλση (το γένος Γαστών Μαυροΐδη) και παιδιά του οι Νέλσων, Ερμής, Γαστών, Χριστάκης και Έλμος. Με σπουδές στο Λονδίνο, στο Λιντς και στο Ιλινόις, ο Κυριάκος Νεοκλέους ίδρυσε το 1943 το Επιμορφωτικό Ινστιτούτο Νεοκλέους, το Ανώτερο Εμπορικό Λύκειο (1950), τις Βραδινές Σχολές Νεοκλέους (1953) και το Γυμνάσιο Νεοκλέους (1958). Μέχρι το 1983 υπηρέτησε ως λυκειάρχης.

Υπήρξε αγωνιστής της ΕΟΚΑ με το ψευδώνυμο «Έλμος», πρόεδρος ή μέλος του Δ.Σ. θεατρικών οργανισμών, μορφωτικών συλλόγων, προσκοπικών εφορειών. Μεταξύ 1983 και 1988 διετέλεσε πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, περίοδο κατά την οποία δημιουργήθηκε το πρόγραμμα Αθλητισμός Για Όλους (ΑΓΟ). Στη διάρκεια της πορείας του έλαβε σωρεία τιμητικών διακρίσεων, μεταξύ των οποίων από και το Αριστείο της ΕΑΚ το 2006 για τη μεγάλη του προσφορά στον Αθλητισμό και την Παιδεία.

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ) και η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία Κύπρου (ΕΟΑΚ) είχαν τιμήσει τον Κυριάκο Νεοκλέους στη διάρκεια της 29ης Συνόδου της ΕΟΑΚ στις 9 Δεκεμβρίου 2017, για τη συνολική του προσφορά στην νεολαία, στην παιδεία, και στην κοινωνία. Συγκινητική στιγμή η παρουσία στην Σύνοδο μαθητών του Λυκείου Έγκωμης «Κυριάκος Νεοκλέους» οι οποίοι χάρισαν στον τιμώμενο αναμνηστική φανέλα του Λυκείου, ενώ απήγγειλαν άγνωστο ποίημα του Πιερ ντε Κουμπερτέν που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον ευρύτερο Ελληνικό χώρο.

Στην ομιλία του εκείνη την ημέρα, ο Κυριάκος Νεοκλέους είχε καθηλώσει τους παρευρισκόμενους, παρουσιάζοντας την προσέγγιση και το όραμα του για την Παιδεία, τον Αθλητισμό και τον Ολυμπισμό αναδεικνύοντας τον πρωτεύοντα ρόλο του Σχολείου και των Γονέων: «Θα πρέπει να παρέχουμε στο παιδί μια γενική ηθικό-πνευματική ΑΓΩΓΗ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, με την αγωγή να αρχίζει από την βρεφική ηλικία. Επιπρόσθετα θα πρέπει να προικίσουμε το παιδί με μια ολοκληρωμένη, ευρεία ανθρωπιστική εκπαίδευση, μη εξαιρουμένης βέβαια της ωφελιμιστικής κατάρτισης, απαραίτητης για την εξασφάλιση προς το ζην. Στη δε ανθρωπιστική, να περιλαμβάνουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που να καλλιεργεί τη βασική φιλοσοφική σκέψη, η οποία με τον χρόνο, να οδηγήσει στο ‘Γνώθι σαυτόν’, στην κατανόηση της ύπαρξης μας και της δημιουργίας του κόσμου, σε μια κατάσταση που να ελευθερώνει τον άνθρωπο από τη δυστυχία, τους φόβους και τις προκαταλήψεις.»

 

 

Search