Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Η ΚΟΕ ανακοίνωσε τις επερχόμενες Δράσεις & Δραστηριότητες για το Ολυμπιακό έτος

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή παρουσίασε τις προγραμματιζόμενες δράσεις που εντάσσονται μέσα στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδιασμού αλλά και των εκδηλώσεων για το Ολυμπιακό Έτος 2020. Παρουσιάζοντας το εκτεταμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Ντίνος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι αποτελούν ευθύνες και υποχρεώσεις όπως καταγράφονται στον Ολυμπιακό Χάρτη και στο Καταστατικό.

Αρχίζοντας από το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή» σημείωσε ότι πέτυχε απόλυτα, και μέχρι σήμερα εξασφαλίστηκαν €280.000 που επωφελήθηκαν 25 μέχρι στιγμής αθλητές, σημειώνοντας ότι η ΚΟΕ δεν επωφελείται, αφού η συμφωνία γίνεται απευθείας μεταξύ του αθλητή με τον χορηγό. Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος δημιουργίας Κυπριακού Ολυμπιακού Κέντρου Στήριξης Αθλητών στα πρότυπα διεθνών προδιαγραφών.

Για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η ΚΟΕ προγραμματίζει :
- Τα εγκαίνια της Ολυμπιακής Βιβλιοθήκης
- Τη διοργάνωση στην Κύπρο από 12-16 Νοεμβρίου, του 2ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου και της Γενικής Συνέλευσης, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Ολυμπιακών Ακαδημιών
- Την πραγματοποίηση στις 7 Δεκεμβρίου της 31ης Συνόδου της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου, με θέμα «Ολυμπισμός – Εκεχειρία – Εκπαίδευση - Ειρήνη»
- Διοργάνωση ειδικού συνεδρίου τον Φεβρουάριο με τη συμμετοχή εκπροσώπων και των 26 χωρών της ΔΕΜΑ και ανωτέρων στελεχών της ΔΟΕ για μελέτη των συμπερασμάτων των Παράκτιων Αγώνων που έγιναν στην Πάτρα.

Όσον αφορά τις δράσεις για το Ολυμπιακό Έτος 2020, η ΚΟΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας στοχεύει μεταξύ άλλων στα εξής :
1. ΄Εκδοση από την ΚΟΕ, οδηγού Ολυμπιακής Παιδείας, που θα διατεθεί στους εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων μας.
2. ΄Εκδοση ειδικού ενημερωτικού βιβλιαρίου για τους μαθητές/τριες Δημοτικής Εκπαίδευσης και αφορά τους κανονισμούς των 33 αθλημάτων του προγράμματος των Ολυμπιακών Αγώνων «Τόκυο 2020».
3. Διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα την Ολυμπιάδα του Τόκυο για μαθητές/τριες Δημοτικού – Γυμνασίου και Λυκείου.
4. Αφιέρωση του Παγκύπριου Μαθητικού Συνεδρίου Πιέρ Ντε Κουπερτέν στην Ολυμπιάδα του Τόκυο.
5. Διοργάνωση ειδικού Παγκύπριου Μαθητικού Συνεδρίου, στη Λεμεσό, για μαθητές και μαθήτριες Δημοτικής εκπαίδευσης.
6. Επισκέψεις πρωταθλητών της Ολυμπιακής ομάδας σε σχολεία σε ολόκληρη την Κύπρο.
7. Επίσημο δείπνο προς τιμήν των κυπρίων γυναικών που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
8. Ημερίδα για τη Γυναίκα αφιερωμένη στο Ολυμπιακό Έτος.
9. Διοργάνωση ειδικής επίσημης εσπερίδας (γκαλά) όπου θα παρουσιαστούν οι στολές της Κυπριακής Ολυμπιακής Ομάδας.
10. Πιθανή διοργάνωση τον προσεχή Μάρτιο, Ολυμπιακού Συνεδρίου.
11. Τραγούδι Ολυμπιακής Ομάδας.

Ντίνος Μιχαηλίδης : Δεν μας αφήνουν ικανοποιημένους οι σχέσεις Κράτους-ΚΟΕ
Παρουσιάζοντας το σχέδιο δράσης της ΚΟΕ, ο Πρόεδρος Ντίνος Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στον βασικό άξονα λειτουργίας της ΚΟΕ που δεν είναι άλλος από τη βελτίωση του ανθρώπινου παράγοντα σημειώνοντας ότι για την επίτευξη του επιβάλλεται να υπάρξει ενότητα του Αθλητικού Κινήματος, σεβασμός και αλληλεγγύη. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στη συνεργασία ΚΟΕ-Κράτους η οποία όπως ανέφερε, φαίνεται να μην είναι επαρκής σημειώνοντας: «Από τη δική μας πλευρά, σεβόμαστε απόλυτα το Κράτος, τους θεσμούς και τα θεσμικά όργανα. Ακολουθούμε τη νομοθεσία και κάνουμε τα πάντα ώστε να εναρμονιζόμαστε με τις απαιτήσεις του Κράτους, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων και των θεσμικών υποχρεώσεών μας. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω το ίδιο και για το Κράτος. Δεν αισθανόμαστε ούτε την αλληλεγγύη, ούτε την αρωγή και πολλές φορές ούτε και τον σεβασμό. Υπενθυμίζω ότι όταν αναγνωριστήκαμε το 1978 από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνυπολογίζοντας πολιτικούς και εθνικούς λόγους που κάθε άλλο παρά έχουν εκλείψει, είχε δεσμευθεί ότι θα σεβαστεί τον Ολυμπιακό Χάρτη την ανεξαρτησία του Ολυμπιακού κινήματος, αλλά και την πλήρη στήριξη της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, ώστε να λειτουργεί ομαλά και χωρίς Κρατικές παρεμβάσεις. Οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις της ΚΟΕ με βάση τον Ολυμπιακό Χάρτη διασφαλίζουν τη δεοντολογία, που εδώ στην Κύπρο παρεξηγημένα τη συνδυάζουμε με τους αριθμούς και τη λογιστική, και λανθασμένα την ονομάζουμε Χρηστή Διοίκηση, ενώ με βάση τις Ευρωπαϊκές οδηγίες με τον όρο Καλή Διακυβέρνηση αναφέρονται στην αποτελεσματική επίτευξη του στόχου και όχι στις διαδικασίες για χάρη των διαδικασιών».

Κυπριακό Ολυμπιακό Κέντρο Στήριξης Αθλητών
Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση από την Γενική Διευθύντρια της ΚΟΕ Όλγα Πιπερίδου Χρυσάφη, της έναρξης του προγράμματος δημιουργίας Κυπριακού Ολυμπιακού Κέντρου Στήριξης Αθλητών σκοπός του οποίου είναι να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των αθλητών παρέχοντας ολοκληρωμένη στήριξη σε αυτούς έτις ώστε για να μπορούν να φθάσουν και να διατηρηθούν σε ένα υψηλό επίπεδο. Η κα Πιπερίδου Χρυσάφη σημείωσε ότι στόχος είναι η επίτευξη συνεργασιών που να ανταποκρίνονται και να ικανοποιούν τις πραγματικές ανάγκες των αθλητών, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Η δημιουργία θα είναι σταδιακή και σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα της ΚΟΕ. Στην ολοκληρωμένη του μορφή, οραματιζόμαστε ένα Επιστημονικό Κέντρο το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες προς τους αθλητές σε διάφορους τομείς και ειδικότητες όπως ιατρικές, φυσιοθεραπείας, διατροφολόγου, ψυχολογίας, στατιστικής, εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατεύθυνσης κ.α. Ευελπιστούμε ότι στην πορεία η προσπάθεια αυτή θα αγκαλιαστεί τόσο από το Κράτος όσο και από ιδιωτική πρωτοβουλία.»

Εγκαίνια Κυπριακής Ολυμπιακής Βιβλιοθήκης
Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο Δρ. Χρύσανθος Χρυσάνθου, Επιστημονικός συνεργάτης της ΚΟΕ και υπεύθυνος των διαδικασιών δημιουργίας της Κυπριακής Ολυμπιακής Βιβλιοθήκης, παρουσίασε εν συντομία το έργο που έχει επιτελεστεί τον τελευταίο χρόνο, ενόψει των εγκαινίων που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου. Ο Χρύσανθος Χρυσάνθου σημείωσε ότι πρόκειται για μια εξειδικευμένη, θεματική βιβλιοθήκη με κεντρικό άξονα τον κυπριακό αθλητισμό και τον ολυμπισμό. Έχει καταλογογραφημένους περίπου 1.000 τίτλους βιβλίων, ενώ άλλα τόσα περιμένουν τη σειρά τους για να προστεθούν στον κατάλογο της Βιβλιοθήκης: «Διαθέτει βιβλία, παλαιότερες και νεότερες εκδόσεις, εγκυκλοπαίδειες, λευκώματα, περιοδικά, εφημερίδες και άλλα έντυπα, καθώς επίσης οπτικοακουστικό υλικό. Σκοπός της είναι να στηρίξει την επιστημονική έρευνα για τον κυπριακό αθλητισμό και τον ολυμπισμό, και να παρέχει εφόδια για μελέτες και εκδόσεις»

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
30 Οκτωβρίου 2019

 

 

Search