Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Η ΚΟΕ συμφωνεί με το Σύνδεσμο Γυμναστών για το θέμα της φαρμακοδιέγερσης

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή έλαβε γνώση ανακοίνωσης του Συνδέσμου Γυμναστών Κύπρου, σχετικά με την φαρμακοδιέγερση (ντόπινγκ) και έλαβε σοβαρά υπόψη τις τοποθετήσεις και θέσεις του Συνδέσμου με τις οποίες συμφωνεί απόλυτα.

Ο Σύνδεσμος Γυμναστών Κύπρου, είναι ο μόνος οργανωμένος επαγγελματικός Αθλητικός σύνδεσμος που έχει άμεση σχέση με τον Αθλητισμό και την Φυσική Αγωγή γενικά και ως εκ τούτου οι απόψεις για σοβαρά θέματα που απασχολούν τον αθλητισμό είναι σεβαστές και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τα κέντρα αποφάσεων.

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή ως ο κατ’ εξοχήν θεματοφύλακας των αρχών και αξιών του Ολυμπισμού και ως ο επίσημος φορέας του Ολυμπιακού Κινήματος στην Κύπρο, τάσσεται ανεπιφύλακτα, κατά οποιασδήποτε μορφής ενέργειας που αλλοιώνει τόσο την ιδέα και την φιλοσοφία του Αθλητισμού, ενώ παράλληλα προκαλεί ανυπέρβλητη ζημιά στην υγεία των αθλουμένων. Συμφωνεί απόλυτα με τις εισηγήσεις του Συνδέσμου Γυμναστών, τις οποίες θεωρεί ότι συμβάλλουν και στις προσπάθειες της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής για καταπολέμηση κάθε μορφής «ντόπινγκ». Για τον λόγο αυτό η ΚΟΕ θα καλέσει σε συνάντηση τον Σύνδεσμο Γυμναστών για ανταλλαγή απόψεων και κοινή δράση ως προς την εφαρμογή μέτρων κατά της φαρμακοδιέγερσης, όπως προβλέπεται και στον Στρατηγικό Σχεδιασμό της.

Επιπρόσθετα η ΚΟΕ, σύμφωνα με τις ευθύνες της προωθεί και υποστηρίζει ότι, μέσα στα πλαίσια της εξαγγελθείσης Ενιαίας Αθλητικής Νομοθεσίας, από το Υπουργείο Παιδείας, θα πρέπει να κατοχυρωθούν θεσμικά προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα.

Από κει και πέρα, η ΚΟΕ ζητά όπως μέσα στα πλαίσια της Ενιαίας Αθλητικής νομοθεσίας που προωθείται, εφαρμοσθεί και κατοχυρωθεί θεσμικά και ο θεσμός της «Φιλάθλου Ιδιότητας» που την ευθύνη εφαρμογής και λειτουργίας της έχει δεοντολογικά και θεσμικά ως ανεξάρτητος οργανισμός, (όπως σε όλα τα Κράτη του κόσμου) η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ο θεσμός αυτός έχει καθιερωθεί και ρυθμισθεί νομοθετικά με διεθνείς κανονισμούς και λειτουργεί ως θεματοφύλακας της σωστής άθλησης σε παγκόσμια βάση.

Ο υπό την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή θεσμός της «Φιλάθλου Ιδιότητας» λειτουργεί ως ανεξάρτητη επιτροπή που αποτελείται από έγκριτους δικαστές – νομικούς, εξειδικευμένους στο ποινικό – αστικό – εργατικό και αθλητικό δίκαιο και δρα αυτεπάγγελτα σε περιπτώσεις καταπάτησης των αρχών και αξιών του Αθλητισμού σε αντιαθλητικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές και γενικά σε ότι είναι αντίθετο με την αθλητική ιδεολογία.

Η φίλαθλη ιδιότητα, αφορά όλους όσους ασχολούνται με τον Αθλητισμό.

Με την θεσμοθέτηση και εφαρμογή του θεσμού, αναμφισβήτητα θα συμβάλει και στην καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης και στην κάθε είδους αντιαθλητική συμπεριφορά.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
18 Ιουνίου 2019

 

 

Search