Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και Πανεπιστημίου Frederick

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ) και το Πανεπιστήμιο Frederick υπέγραψαν την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Μέγαρο Μνημόνιο Συνεργασίας. Το μνημόνιο υπέγραψαν εκ μέρους της ΚΟΕ ο Πρόεδρος Ντίνος Μιχαηλίδης και του Πανεπιστημίου Frederick ο Πρύτανης Καθ. Γιώργος Δημοσθένους οι οποίοι πλαισιώνονταν από την Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου του Frederick Νατάσσα Φρειδερίκου και την Γενική Διευθύντρια της ΚΟΕ Όλγα Πιπερίδου. Το μνημόνιο συνεργασίας θα έχει ισχύ για τέσσερα χρόνια και θα ανανεώνεται αυτόματα.

Αμέσως μετά την υπογραφή του Μνημονίου ο Πρόεδρος της ΚΟΕ κ. Ντίνος Μιχαηλίδης σημείωσε ότι αυτό προσφέρει στην ΚΟΕ την ευκαιρία ανάπτυξης του βασικότερου λόγου ύπαρξης και λειτουργίας μιας οποιασδήποτε Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής δηλαδή τη διάδοση και εμπέδωση της Ολυμπιακής Ιδεολογίας και των Αρχών και Αξιών του Ολυμπισμού. «Οι στόχοι των δύο Οργανισμών-θεσμών ταυτίζονται αφού επιδιώκουν την βελτίωση του ανθρώπινου παράγοντα και κατ’ επέκταση της κοινωνίας. Η στήριξη – βοήθεια – συμπαράσταση στο έργο της ΚΟE από ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, διευκολύνει, αφάνταστα το έργο μας. Προσωπικά, πέραν του των όσων λέχτηκαν, μου δίδεται η δυνατότητα να πραγματοποιήσω το όραμα μου για την ΚΟΕ, που είναι η Ίδρυση και Λειτουργία ενός πρωτοποριακού για την Κύπρο και όχι μόνο, του Ολυμπιακού Κέντρου Έρευνας και Tεκμηρίωσης Κυπριακού Αθλητισμού, που μόνο με τη συνεργασία και συμβολή ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος του κύρους του Πανεπιστημίου FREDERICK, μπορεί να επιτευχθεί» κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick Δρ Γιώργος Δημοσθένους εξήρε την παρουσία στην Προεδρία του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ του κ. Ντίνου Μιχαηλίδη, ενός σπουδαίου αθλητή και δασκάλου που υπηρετεί την ιδέα του Ολυμπισμού και αναφέρθηκε εκτενώς στους στόχους που μπορούν να υλοποιηθούν μέσω της συνεργασίας δύο φορέων που μποροούν να προσφέρουν για το κοινό όφελος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις πρόνοιες του Μνημονίου. Παράλληλα ο κ Δημοσθένους αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για τη δημιουργία Τμήματος Φυσικής Αγωγής στο Παράρτημα του Πανεπιστημίου στη Λεμεσό με στόχο αυτή να λειτουργήσει αν είναι δυνατόν από τον προσεχή Σεπτέμβριο «Είναι κάτι που το έχουμε ανάγκη ειδικά σε μια αθλητομάνα πόλη όπως η Λεμεσός, όπου εκεί θα μπορούμε να έχουμε επιλογή ειδικοτήτων που μεταξύ άλλων θα έχουν σχέση με τον θαλάσσιο αθλητισμό με στόχο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις η Κύπρος να βγάλει νέους Ολυμπιονίκες».

Σκοπός της συνεργασίας σύμφωνα με τις πρόνοιες του Μνημονίου είναι μεταξύ άλλων:
-    συνδιοργάνωση και υλοποίηση επιστημονικών και εκπαιδευτικών ημερίδων ή και συνεδρίων για θέματα εκπαίδευσης αθλητισμού, πολιτισμού και Ολυμπισμού,
-    συνδιοργάνωση διαλέξεων, εργαστηρίων και επιμορφωτικών σεμιναρίων εκπαιδευτικού και ευρύτερου κοινωνικού περιεχομένου για γυμναστές, εκπαιδευτικούς, παράγοντες σωματείων, αθλητές, φοιτητές,
-    προσφορά τεχνογνωσίας και επιστημονικής καθοδήγησης για εξειδικευμένα θέματα εκ μέρους του Πανεπιστημίου,
-    συνεργασία, στην ανάπτυξη, υποβολή και υλοποίηση προγραμμάτων αθλητισμού και εκπαίδευσης για την απορρόφηση και αξιοποίηση εγχώριων και διεθνών κονδυλίων στον εν λόγω τομέα,
-    παραχώρηση υποτροφιών και διευκολύνσεων από πλευράς Frederick σε φοιτητές που συμμετέχουν σε Ολυμπιακές ομάδες υπό την αιγίδα της ΚΟΕ.

Η συνεργασία στο πεδίο της έρευνας και της ανάπτυξης του αθλητισμού θα περιλαμβάνει αθλητισμό για όλα τα προγράμματα, αθλητισμό για ειδικές ανάγκες, ισότητα φύλων στον αθλητισμό, αθλητιατρική, έλεγχο απαγορευμένων ουσιών, αθλητική ψυχολογία, επαγγελματική εκγύμναση σε κλειστούς χώρους, συμπληρώματα και υγιεινή διατροφή, διοίκηση εθελοντισμού, διοίκηση και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων, προπονητικές κατασκηνώσεις.

 

 

Search