Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Επίσκεψη του διευθυντή του ιδρύματος «26.2» στο Ολυμπιακό Μέγαρο Ο Τίμοθι Κίλντουφ και ο υιός του Στέλιου Κυριακίδη, Δημήτρης, δώρισαν δύο πίνακες για το Κυπριακό Ολυμπιακό Μουσείο

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος «26.2» Τίμοθι Κίλντουφ, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Κάθι Κίλντουφ και τον Δημήτρη Κυριακίδη, υιό του σπουδαίου μαραθωνοδρόμου Στέλιου Κυριακίδη, επισκέφτηκαν το πρωί της Τετάρτης 13 Δεκεμβρίου 2017 το Ολυμπιακό Μέγαρο στη Λευκωσία όπου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, Ντίνο Μιχαηλίδη και τη διευθύντρια της ΚΟΕ Όλγα Πιπερίδου.

To Ίδρυμα «26.2» (αναφέρεται στα 26,2 μίλια της απόστασης του Μαραθωνίου -42.195 χλμ.) εδρεύει στη Βοστώνη και σκοπό έχει την προώθηση και στήριξη της ενασχόλησης με τον μαραθώνιο, καθώς και την προώθηση της υγείας και ανάπτυξης μέσω προγραμμάτων σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Οι κ. Κίλντουφ και Κυριακίδης δώρισαν στην Ολυμπιακή Επιτροπή -με σκοπό τη συμπερίληψη στο Ολυμπιακό Μουσείο- δύο πίνακες που απεικονίζουν τον Στέλιο Κυριακίδη. Μία απεικόνιση του γλυπτού με τίτλο «Το Πνεύμα του Μαραθωνίου» που βρίσκεται στο σημείο του «ενός μιλίου» στη διαδρομή του φημισμένου Μαραθωνίου της Βοστώνης, και μίας ελαιογραφίας του Κύπριου μαραθωνοδρόμου όπου τον απεικονίζει κατά τη διάρκεια του αγώνα της Βοστόνης το 1946.

Το γλυπτό «Το Πνεύμα του Μαραθωνίου» -δημιουργίας του Μίκο Κάουφμαν- ανεγέρθηκε το 2004 στο δήμο του Χόπκιντον στη Βοστόνη και παρουσιάζει τον Στέλιο Κυριακίδη να τρέχει έχοντας δίπλα του τον Σπύρο Λούη να του δείχνει το δρόμο προς τη νίκη. Στο κάτω μέρος του γλυπτού, παρουσιάζεται ο Φειδιππίδης, πρώτος μαραθωνοδρόμος στην ιστορία, να τρέχει για να αναγγείλει στους Αθηναίους τη νίκη στη μάχη του Μαραθώνα. Αντίγραφο του ίδιου γλυπτού έχει τοποθετηθεί και στο Δήμο Μαραθώνα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Κίλντουφ ενημέρωσε τον πρόεδρο και τη διευθύντρια της ΚΟΕ για την παγκόσμια κληρονομιά που άφησε η θρυλική νίκη του Στέλιου Κυριακίδη στο Μαραθώνιο της Βοστώνης το 1946, πριν ξεναγηθεί ακολούθως στο Κυπριακό Ολυμπιακό Μουσείο, το οποίο διατηρεί μια μεγάλη ενότητα προς τιμή του Κύπριου Μαραθωνοδρόμου.

Ο Τίμοθι Κίλντουφ υπηρέτησε ως διευθυντής του Μαραθωνίου της Βοστώνης από το 1983, και για περισσότερα από 30 χρόνια εργάστηκε για το Μαραθώνιο της αμερικάνικης μεγαλούπολης ο οποίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους στον κόσμο.

 

 

Search