Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Έφτασε στην Κύπρο η Queen’s Baton Relay

Η σκυτάλη των Κοινοπολιτειακών Αγώνων θα παραμείνει στο νησί μας μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου


Στην Κύπρο βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας (25/09) η Σκυτάλη των 21ων Κοινοπολιτειακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στο Gold Coast της Αυστραλίας τον ερχόμενο Απρίλιο. Στις 18:40, με πτήση από τη Μάλτα, η Queen’s Baton έφτασε στο νησί μας, όπου θα παραμείνει μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, στον τελευταίο ευρωπαϊκό σταθμό της παγκόσμιας σκυταλοδρομίας.

Η σκυτάλη της Βασίλισσας περιλαμβάνει μήνυμα από την Ελισάβετ Β΄ προς όλα τα έθνη της Κοινοπολιτείας και το οποίο θα διαβαστεί στην τελετή έναρξης των Κοινοπολιτειακών Αγώνων 2018, στις 4 Απριλίου στο στάδιο Carrara. Η «Queen’s Baton Relay» (QBR) ξεκίνησε τη μεγάλη της διαδρομή στις 13 Μαρτίου 2017 από το παλάτι του Μπάκιγχαμ και θα επισκεφτεί 69 χώρες και περιοχές της Κοινοπολιτείας μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου. Εκείνη τη μέρα θα φτάσει στην 70η χώρα, την Αυστραλία, όπου θα παραμείνει μέχρι την ημέρα της τελετής έναρξης.

Η Κύπρος αποτελεί τον τελευταίο ευρωπαϊκό σταθμό της QBR, η οποία προηγουμένως ταξίδεψε σε Αφρική και Κεντρική και Βόρεια Αμερική. Μετά την Κύπρο, η σκυτάλη των Κοινοπολιτειακών Αγώνων θα μεταβεί στο Πακιστάν, για την έναρξη του ασιατικού σκέλους, πριν καταλήξει στην Ωκεανία.

Στην αίθουσα επισήμων του αεροδρομίου Λάρνακας, την Σκυτάλη υποδέχτηκαν ο Ύπατος Αρμοστής της Αυστραλίας στην Κύπρο κ. Άλαν Σουίτμαν, ο πρόεδρος της Κυπριακής Επιτροπής Κοινοπολιτειακών Αγώνων (ΚΕΚΑ) κ. Ντίνος Μιχαηλίδης, η διευθύντρια της ΚΕΚΑ κ. Όλγα Πιπερίδου και ο λειτουργός μάρκετινγκ κ. Σταύρος Μιχαηλίδης. Παρόντες στην τελετή ήταν και έξι αθλητές της Κύπρου, οι Ελένη Αρτυματά (στίβος), Παναγιώτα Ανδρέου (σκοποβολή), Κωνσταντίνος Χατζηττοουλής (κολύμβηση), Αλεξάντρα Σεγκόλεβα (κολύμβηση), Ηλίας Γεωργίου (γυμναστική) και Ανδρέας Μακρής (σκοποβολή).

Επικεφαλής της πενταμελής αντιπροσωπείας της Queen’s Baton Relay είναι ο Κρις Τζένκινς, περιφερειακός αντιπρόεδρος Ευρώπης Διεθνής Επιτροπής Κοινοπολιτειακών Αγώνων.

Το τουρ ξεκινά το πρωί της Τρίτης (26/09), οπόταν η Queen’s Baton θα επισκεφτεί το Αθλητικό Σχολείο στο Λανίτειο Λύκειο (09.00), πριν μεταβεί στο αρχαίο θέατρο Κουρίου και το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη (11.00). Η πρώτη μέρα θα ολοκληρωθεί στην Πάφο, με φωτογράφιση στο Κάστρο και στους Τάφους των Βασιλέων (13.00).

Την Τετάρτη (27/09) η QBR θα επισκεφτεί το Ολυμπιακό Μέγαρο (08.15), το Λύκειο Αρχαγγέλου «Απόστολος Μάρκος» (09.00) και την Πύλη Αμμοχώστου (11.00) στη Λευκωσία, πριν μεταβεί στο Δάσος Τροόδους (13.00). Η 2η ημέρα ολοκληρώνεται με δεξίωση στο Ολυμπιακό Μέγαρο. Το πρόγραμμα καταρτίστηκε με στόχο να προβληθεί η ιστορία και ο πολιτισμός του τόπου μας, με ανάδειξη παράλληλα του τουριστικού μας προϊόντος, ενώ οι επισκέψεις στα σχολεία και στο Τρόοδος εμπίπτουν στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος και του Queen’s Commonwealth Canopy Project, αντίστοιχα.

Οι 21οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες 2018 θα διεξαχθούν στο Gold Coast της Αυστραλίας μεταξύ 4-15 Απριλίου και η Κύπρος αναμένεται να συμμετάσχει με 40 περίπου αθλητές σε εννέα αθλήματα που είναι : Στίβος, Σκοποβολή, Κολύμβηση, Γυμναστική, Ποδηλασία, Άρση Βαρών, Μπιτς Βόλεϊ, Πάλη και Πυγμαχία.

 

 

Search