Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
Previous Next

Πραγματοποιήθηκε το 9ο Μαθητικό Συνέδριο "Pierre de Coubertin"

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 στο Ολυμπιακό Μέγαρο, το 9ο Μαθητικό Συνέδριο "Pierre de Coubertin". Το θέμα του συνεδρίου που διοργανώθηκε από την Επιτροπή "Pierre de Coubertin" της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου (ΕΟΑΚ), ήταν "Ολυμπισμός – Ειρήνη - Εκεχειρία".

Το τελετουργικό της έναρξης του συνεδρίου περιλάμβανε την ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου, και ανάγνωση του χαιρετισμού του Πρόεδρου της ΕΟΑΚ κ. Ντίνο Μιχαηλίδη, στον οποίο αναλύοντας την επιλογή του θέματος του συνεδρίου ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής : «Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αποδεχτούμε την αθλητική φιλοσοφία όπως εκφράζεται μέσα από τις αρχές που είναι στην ουσία αγάπη, παιδεία και αγωγή και που έχει ως στόχο την τελειοποίηση του ατόμου. Οραματίζεται ένα άτομο με ισχυρό χαρακτήρα με τη βούληση να αντιμετωπίσει τον ίδιο τον εαυτό του και να διακριθεί. Αυτή η φιλοσοφία είναι κοινή και ορατή σε οποιονδήποτε Έθνος και οποιονδήποτε πολιτικοοικονομικό σύστημα και αν ισχύει.».

Στο συνέδριο συμμετείχαν 120 περίπου μαθητές από πέντε Λύκεια της Κύπρου, που είναι Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας (Λευκωσία), το Λύκειο Παραλιμνίου (Αμμόχωστος), το Λύκειο Λειβαδιών (Λάρνακας), το Λύκειο Λινόπετρας (Λεμεσός), και το Λύκειο «Γιαννάκη Ταλιώτη» Γεροσκήπου (Πάφος). Ξεχωριστή ήταν και φέτος η παρουσία μαθητών από την Ελλάδα, με εκπροσώπους μαθητές από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών και το 2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών.

Οι μαθητές από την Ελλάδα, φιλοξενούνται στην Κύπρο από την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου και το πρόγραμμα της τετραήμερης παραμονής τους πέραν της συμμετοχής στο Μαθητικό Συνέδριο, περιλαμβάνει περιήγηση στη Λευκωσία και την «Πράσινη Γραμμή», στην Αρχιεπισκοπή, στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, στα Φυλακισμένα Μνήματα, τον Τύμβο Μακεδονίτισσας, καθώς και στο Αρχαιoλογικό Μουσείο.

To πρόγραμμα του συνεδρίου παρουσίασε η κα Κάλλη Χατζηιωσήφ, Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ, και μέλος της Εφορείας της ΕΟΑΚ, και της Επιτροπής της ΚΟΕ «Pierre de Coubertin”.

Χαιρετισμό απηύθυναν η Γενική Γραμματέας της ΕΘΝΟΑ κα Ντόρα Πάλλη, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, και την κήρυξη των εργασιών του συνεδρίου πραγματοποίησε εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου, ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Δρ Κυπριανός Λούης. Παρέστησαν επίσης ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Αθλητισμού Φοίβος Ζαχαριάδης, Μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ και της Εφορείας ΕΟΑΚ, ο Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, οι εκπρόσωποι του ΔΗ.ΣΥ. Κώστας Παπακώστας και της ΕΔΕΚ Μορφάκης Σολωμονίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου Γιώργος Φράγκος και η εκπρόσωπος της RCB Bank, Μέγα Χορηγού της ΚΟΕ Κατερίνα Νικολάου.

Οι μαθητές επέλεξαν οι ίδιοι τον τρόπο παρουσιάσης, των μηνυμάτων τους μέσα από ποίηση, τραγούδι, θεατρικά δρώμενα, χορό, βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις και τις νέες τεχνολογίες. Οι παρουσιάσεις, οι εισηγήσεις και τα πορίσματα του συνεδρίου θα εκδοθούν όπως κάθε χρόνο σε αναμνηστικό λεύκωμα, και θα σταλούν στους συμμετέχοντες, στους οποίους δόθηκε επίσης Δίπλωμα Συμμετοχής.

Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία Κύπρου
26 Φεβρουαρίου 2020

 

 

Search