Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024
Previous Next

Λωζάνη 2020: Κηρύχθηκε η έναρξη των 3ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Νέων!

Σημαιοφόρος της Κύπρου στην τελετή έναρξης την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου η αθλήτρια του αλπικού σκι Γεωργία Επιφανίου

Με μία όμορφη τελετή έναρξης το βράδυ της Πέμπτης 9 Ιανουαρίου 2020, ενώπιων 8 χιλιάδων θεατών στην αρένα Vaudoise στη Λωζάνη, ξεκίνησαν και επίσημα οι 3οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων, που διεξάγονται στην Ολυμπιακή πρωτεύουσα, στην Ελβετία, μεταξύ 9-22 Ιανουαρίου. Σημαιοφόρος της αποστολής της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) ήταν η μοναδική μας αθλήτρια στους Αγώνες, η 17χρονη (06/05/2002) Γεωργία Επιφανίου, η οποία εισήλθε 18η στη σειρά, μαζί με την Κίνα.

«Ήταν απίστευτη εμπειρία, μια τέλεια στιγμή! Το απόλαυσα πολύ και θα θυμάμαι για πάντα αυτή τη μέρα!», είπε στο Γραφείο Τύπου της ΚΟΕ, η Γεωργία Επιφανίου, μετά την ολοκλήρωση της τελετής έναρξης. «Τώρα σκεφτόμαστε τον πρώτο μας αγώνα στις 12 του μήνα, όπου θέλω να πετύχω ένα καλό πλασάρισμα για την Κύπρο», συμπλήρωσε η νεαρή αθλήτρια του σκι.

Συνολικά 79 χώρες παρέλασαν στην τελετή έναρξης, με την Ελλάδα να εισέρχεται πρώτη, σύμφωνα με το Ολυμπιακό πρωτόκολλο ως η χώρα που γέννησε τον Ολυμπισμό.

Η σκιέρ Γεωργία Επιφανίου την Κυριακή 12 Ιανουαρίου θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο άθλημα του αλπικού σκι και στο αγώνισμα του γιγαντιαίου σλάλομ (η 1η κατάβαση στις 11:00, η 2η στις 13:45) και την Τρίτη 14 Ιανουαρίου στο αγώνισμα του σλάλομ (10:30 και 14:45 οι δύο καταβάσεις). Το αλπικό σκι θα διεξαχθεί στο χιονοδρομικό κέντρο της Les Diablerets, στο χωριό Ormont-Dessus, που βρίσκεται περίπου μία ώρα οδικώς ανατολικά της Λωζάνης, στις Άλπεις.

Αρχηγός αποστολής της Κύπρου είναι ο κ. Δημήτρης Παπαθεοδότου και προπονητής ο κ. Μίλαν Μάτιτς. Η κυπριακή αποστολή διαμένει στο Ολυμπιακό Χωριό, που βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης.

Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων συμμετέχουν περίπου 1900 αθλητές κάτω των 18 ετών, από 79 χώρες, που αποτελεί αριθμό-ρεκόρ για τη διοργάνωση. Η Λωζάνη, η πόλη που φιλοξενεί την έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και πολλές παγκόσμιες ομοσπονδίες, είναι η βάση των Αγώνων και εκεί όπου θα διοργανωθούν τα αγωνίσματα πίστας και όλες τις τελετές μεταλλίων. Οι γειτονικές Άλπεις θα φιλοξενήσουν τα αλπικά αθλήματα, η πόλη του Σεντ Μόριτζ το μπόμπσλεϊ, το λουζ και το σκέλετον και το βόρειο Καντόνι της Γιούρα τα αθλήματα άλμα με σκι και δίαθλο.

Η τελετή έναρξης
Την κήρυξη της έναρξης των 3ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, την Πέμπτη 9 του μήνα, τέλεσε η πρόεδρος της Ελβετίας, κα. Σιμονέτα Σομαρούγκα, στην παρουσία του προέδρου της ΔΟΕ κ. Τόμας Μπαχ. Στο καλλιτεχνικό κομμάτι της τελετής εμφανίστηκαν διάφορα παραδοσιακά στοιχεία της χώρας της Ελβετίας, ενώ το θέμα της τελετής ήταν «η πορεία των αθλητών προς την ενηλικίωση».

Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων
Το 2010 πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων, οι Θερινοί στη Σιγκαπούρη, ενώ το 2012 στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας διοργανώθηκαν οι 1οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων με την Κύπρο να λαμβάνει μέρος με τον Ντίνο Λευκαρίτη, τον αθλητή του αλπικού σκι, ο οποίος το 2018 εκπροσώπησε την χώρα μας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Νότια Κορέα. Το 2016 στο Λίλεχαμερ της Νορβηγίας η Κύπρος εκπροσωπήθηκε και πάλι με ένα άτομο, την Ανδριάνα Πιερή, ξανά στο αλπικό σκι.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
10 Ιανουαρίου 2020

 

 

Search