Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Στη Γενική Συνέλευση των ΑΜΚΕ στο Μαυροβούνιο εκπροσωπήθηκε η ΚΟΕ

Στην πόλη Μπούντβα του Μαυροβουνίου πραγματοποιήθηκε το διήμερο 25-26 Μαΐου, η ετήσια Γενική Συνέλευση των Ολυμπιακών Επιτροπών των Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ). Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε ακριβώς ένα χρόνο πριν την τελετή έναρξης των 18ων ΑΜΚΕ, που θα διεξαχθούν για πρώτη φορά στο Μαυροβούνιο το 2019.

Στη Γενική Συνέλευση εκπροσωπήθηκε και η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή από τον Πρόεδρο Ντίνο Μιχαηλίδη, τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγό Χαράλαμπο Λόττα, τη Γενική Διευθύντρια Όλγα Πιπερίδου Χρυσάφη, τη νομική σύμβουλο Αμαλία Ερωτοκρίτου και το Μέλος της τεχνικής επιτροπής των ΑΜΚΕ Αντώνη Γιωργαλλίδη.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή του Μαυροβουνίου, υποδέχτηκε τις άλλες οκτώ χώρες της οικογένειας των ΑΜΚΕ και παρουσίασε την πρόοδο που γίνεται ενόψει των Αγώνων του 2019. Η οργάνωση στηριζόμενη στην αθλητική παράδοση της χώρας παρουσίασε μία εικόνα υψηλού βαθμού ετοιμότητας για τους Αγώνες του 2019, αφήνοντας ικανοποιημένους τους παρευρισκόμενους.

Το Μαυροβούνιο, χώρα που απέκτησε την ανεξαρτησία της το 2006, έγινε μέλος των ΑΜΚΕ το 2009 και έλαβε μέρος για πρώτη φορά στους Αγώνες το 2011 στο Λιχτενστάιν. Το 2019 θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά τους Αγώνες, όπου μετέχουν εννιά ευρωπαϊκά κράτη με πληθυσμό κάτω του ενός εκατομμυρίου.

Η συνέλευση ενέκρινε τα δέκα αθλήματα που θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα του 2019. Αυτά είναι: Αντισφαίριση, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Καλαθόσφαιρα, Κολύμβηση, Μπιτς Βόλεϊ, Μπόουλς, Πετόσφαιρα, Σκοποβολή, Στίβος, και Τζούντο.

Εγκρίθηκε επίσης η διεξαγωγή των ΑΜΚΕ του 2021 στην Ανδόρα ενώ υπεβλήθησαν οι υποψηφιότητες για το 2023, με τη Μάλτα να καταθέτει τη μοναδική υποψηφιότητα. Αποφασίστηκε επίσης να ενταθούν οι προσπάθειες για οικονομική ενίσχυση των ΑΜΚΕ από το Olympic Solidarity και την EOC (Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Επιτροπή).

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε επίσης τους τεχνικούς κανονισμούς των Αγώνων. Από την πλευρά της, η ΚΟΕ υπέβαλε συγκεκριμένη εισήγηση για αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό των Αγώνων. Παρά τις τεκμηριωμένες εισηγήσεις της ΚΟΕ, τα υπόλοιπα κράτη δεν εμφανίστηκαν έτοιμα να προχωρήσουν με τις αλλαγές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η ΚΟΕ να αποσύρει τις εισηγήσεις της, επιφυλασσόμενη για το μέλλον.

Η ΚΟΕ εξέφρασε την διαφωνία της ειδικά σε σχέση με τους κανονισμούς συμμετοχής αθλητών από τρίτες χώρες, τονίζοντας την ανάγκη οι κανονισμοί των ΑΜΚΕ να εναρμονιστούν με τους αντίστοιχους κανονισμούς της ΔΟΕ και των Διεθνών Ομοσπονδιών.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
29 Μαΐου 2018

 

 

Search