Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024
Previous Next

Στην Κύπρο στις 3 Νοεμβρίου το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ζώνης των Κοινοπολιτειακών Αγώνων

Εκπρόσωποι από Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Β. Ιρλανδία, Μάλτα, Γιβραλτάρ, Τζέρσεϊ, Νήσο του Μαν και Γκέρνσεϊ στην Κύπρο

Εκπρόσωποι από τις εννιά ευρωπαϊκές χώρες και περιοχές της Κοινοπολιτείας, θα βρίσκονται στην Κύπρο αυτό το Σαββατοκύριακο, με σκοπό να συμμετάσχουν στη περιφερειακή σύσκεψη της Ευρωπαϊκής Ζώνης της Επιτροπής Κοινοπολιτειακών Αγώνων (CGF). Το συνέδριο θα φιλοξενηθεί από την Κυπριακή Επιτροπή Κοινοπολιτειακών Αγώνων και την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή στην έδρα της στη Λευκωσία το Σάββατο 3 Νοεμβρίου.

Είκοσι ένα άτομα έχουν δηλώσει συμμετοχή, εκπροσωπώντας τις Επιτροπές Κοινοπολιτειακών Αγώνων από Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία, Μάλτα, Γιβραλτάρ, Τζέρσεϊ, Νήσο του Μαν και Γκέρνσεϊ. Μαζί με την Κυπριακή Επιτροπή Κοινοπολιτειακών Αγώνων (ΚΕΚΑ), οι δέκα χώρες και περιοχές της ηπείρου μας -αν και αποτελούν μειοψηφία των 73 χωρών και περιοχών της Κοινοπολιτείας- εντούτοις έχουν σημαντικό εκτόπισμα και επιρροή στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Οι συμμετέχοντες στη συνεδρία της Ευρωπαϊκής Ζώνης θα αφιχθούν στην Κύπρο την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, με το Σάββατο 3 του μήνα να περιλαμβάνει ολοήμερες συναντήσεις, στο Ολυμπιακό Μέγαρο, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 9 το πρωί και θα διαρκέσουν μέχρι τις 16:30. Στην ατζέντα βρίσκονται διάφορα θέματα που απασχολούν τις Επιτροπές, όπως το μέλλον και η ενίσχυση των Αγώνων, το αγωνιστικό πρόγραμμα, οι προετοιμασίες για τους Αγώνες του 2022 και άλλα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η διοργάνωση του 2022, που θα είναι οι 22οι Κοινοπολιτειακοί, θα διεξαχθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος, στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας. Στη διοργάνωση του 2018 στο Gold Coast της Αυστραλίας, συμμετείχαν σχεδόν 4500 αθλητές από 71 χώρες, με την Κύπρο να παίρνει τη 10η θέση στον πίνακα μεταλλίων με τον αριθμό-ρεκόρ των οκτώ χρυσών και δεκατεσσάρων μεταλλίων, κάτι που έφερε τη χώρα μας στην 4η θέση από τις ευρωπαϊκές χώρες, πίσω από Αγγλία (45 χρυσά), Ουαλία (10) και Σκωτία (9).

Η Ευρώπη διεκδικεί τη διοργάνωση και των 7ων Κοινοπολιτειακών Αγώνων Νέων, που είναι προγραμματισμένοι για το 2021. Αρχικά, το Μπέλφαστ της Βορείου Ιρλανδίας είχε αναλάβει τη διοργάνωση, όμως τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι διοργανωτές ανάγκασαν την CGF να ανοίξει εκ νέου τη διαδικασία διεκδίκησης της διοργάνωσης. Πριν από μερικές μέρες και με την ολοκλήρωση της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων, δύο Επιτροπές ενδιαφέρθηκαν για τους Αγώνες. Αυτή του Τρινιντάντ και Τομπάγκο στην Καραϊβική και του Γιβραλτάρ των 32 χιλιάδων κατοίκων στο νοτιοδυτικό άκρο της Ευρώπης.

Κυπριακή Επιτροπή Κοινοπολιτειακών Αγώνων
1 Νοεμβρίου 2018

 

 

Search