Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Gold Coast 2018 (8η μέρα): Νέο χρυσό από τη Διαμάντω Ευριπίδου, πρόκριση για Παρέλλη, 4η θέση το Μπιτς Βόλεϊ

Η Διαμάντω Ευριπίδου σάρωσε στον τελικό του Σύνθετου Ατομικού και με μεγάλη διαφορά φόρεσε δεύτερο χρυσό στο λαιμό της

Gold Coast – Αποστολή ΕΑΚ: Μικαέλο Παπαδάκης

Το δεύτερο της Χρυσό μετάλλιο στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες του Gold Coast κέρδισε το πρωί της Πέμπτης (12/04) η Διαμάντω Ευριπίδου. Με 55.750 βαθμούς στο Σύνθετο Ατομικό ήταν πρώτη, αφήνοντας δεύτερη την Καναδέζα Uchida με 52.650 και τρίτη την Dict Weng από τη Μαλαισία με 51.500. Έκτη στον τελικό η Βικτώρια Σκιττίδη με 49.650. Στον τελικό αγωνίστηκαν 16 κορίτσια.

Καθώς κάθε χώρα δικαιούται μόνο δύο αθλήτριες, η Ελένη Έλληνα δεν πήρε το εισιτήριο για τον τελικό, παρότι σε αυτόν αγωνίστηκαν αθλήτριες που είχαν χαμηλότερή της επίδοση στον προκριματικό.

Έκτο χρυσό
Είναι το έκτο χρυσό της Κύπρου στους Κοινοπολιτειακούς του Gold Coast, στην καλύτερη κυπριακή παρουσία από το 1978 που η χώρα μας μετέχει στους Αγώνες. Παράλληλα είναι το τέταρτο χρυσό της Γυμναστικής. Είχαν προηγηθεί τα δύο χρυσά (συν ένα χάλκινο) του Μάριου Γεωργίου στην Ενόργανη και το χρυσό στο Σύνθετο Ομαδικό της Ρυθμικής. Πλέον η Βικτώρια έχει δύο χρυσά, όσα και η προπονήτρια της Χρυσταλλένη Τρικωμίτη, στο Δελχί. Θα συμμετάσχει την Παρασκευή (13/04) και στους τέσσερις τελικούς οργάνων, έχοντας την ευκαιρία να την φτάσει και να την ξεπεράσει, τόσο σε μετάλλια όσο και σε χρυσά.

Εκπληκτική στην μπάλα
Η 18χρονη Ευριπίδου πήρε το χρυσό χάρη στο εκπληκτικό 15.100 στην μπάλα αλλά και στο 13.000 στην κορδέλα, που ήταν με διαφορά καλύτερο από τις υπόλοιπες. Στην στεφάνη, που ήταν το πρώτο όργανο, είχε 13.800 και ξεκίνησε τρίτη, με την Uchida να παίρνει 14.000 και την Σκιττίδη 13.850. Στις δύο κορύνες ήταν πέμπτη με 13.850.

«Δεν το πιστεύω, δεν το πιστεύω» μονολογούσε η Ευριπίδου στο δρόμο για τη μικτή ζώνη. Έβγαζε αέρα υπεροχής στον τελικό, ειδικά μετά την μπάλα (δεύτερο όργανο) που της έδωσε το προβάδισμα 2.000 βαθμών. Στο τέλος πετούσε από τη χαρά της.

Ατυχία…
Η Σκιττίδη έχασε το χάλκινο στην μπάλα όπου πήρε μόλις 10.500. Είχε 14.000 στις κορύνες, 13.850 στη στεφάνη και 11.300 στην κορδέλα, που ήταν το τελευταίο όργανο. Και στην κορδέλα θα μπορούσε να πάει καλύτερα και να μπει στα μετάλλια, αλλά είχε πτώση. Η 16χρονη Βικτώρια ήταν απογοητευμένη μετά τον αγώνα, νιώθοντας και μια μικρή αδικία από τους κριτές στην μπάλα.

Την Παρασκευή οι ατομικοί τελικοί
Οι τελικοί της Παρασκευής (13/04) ξεκινούν στις 3:00πμ, ξημερώματα, ώρα Κύπρου. Η Ευριπίδου πέρασε πρώτη και στους τέσσερις (στεφάνη, μπάλα, κορύνες, κορδέλα). Η Σκιττίδη μπήκε δεύτερη στον τελικό των κορυνών, ενώ στην κορδέλα πέρασε ως τέταρτη η Ελένη Έλληνα.

ΣΤΙΒΟΣ
Με 61.45μ επέστρεψε ο Παρέλλης
Στα 61.45μ έστειλε το δίσκο ο Απόστολος Παρέλλης, στον πρώτο του αγώνα μετά από εννιά μήνες, παίρνοντας την πρόκριση για τον τελικό της Δισκοβολίας τους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες του Gold Coast, ο οποίος θα γίνει την Παρασκευή (13/4), στις 12:45μμ, ώρα Κύπρου.

Το 61.45μ ήρθε στη δεύτερη βολή. Η πρώτη ήταν 60.19μ και η τρίτη άκυρη. Ο 32χρονος δισκοβόλος, όγδοος Ολυμπιονίκης του Ρίο, θα βρεθεί στον τελικό της συγκεκριμένης διοργάνωσης για τρίτη συνεχή φορά. Το 2010 ήταν τέταρτος, ενώ πριν τέσσερα χρόνια στη Γλασκόβη πανηγύρισε το αργυρό μετάλλιο.

Στον τελικό μπήκε με την πέμπτη καλύτερη επίδοση, χωρίς να χρειαστεί να πιάσει το όριο των 62μ, το οποίο έπιασε μόλις τρεις αθλητές. Ο Τζαμαϊκανός Dacres έριξε 66.20μ, ακολούθησαν δύο αθλητές στα 64μ και ο Παρέλλης με τον Αυστραλό Harradine πέριξ των 61μ. Ο Παρέλλης είναι αθλητής μεγάλων αγώνων. Ήταν έκτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2015 και ενδέκατος σε αυτό του 2017. Στο Ρίο ήταν όγδοος.

Απογοήτευση για τον 25χρονο Ανδρέα Χρίστου, με τρεις άκυρες προσπάθειες. Εάν έγραφε έστω και μια, θα ήταν στον τελικός, αφού ο 12ος πέρασε με… 39.68μ. Ενδεχομένως να ήταν λάθος των διοργανωτών να κάνουν προκριματικό στη δισκοβολία, αφού μετείχαν μόλις 14 αθλητές (από τους 15 που δηλώθηκαν).

Έκτη η Νεκταρία, στις θέσεις 7-8 Στυλιανού και Λαδά
Ανέφικτο για την εποχή αποδείχτηκε για τη Νεκταρία Παναγή το νέο ατομικό ρεκόρ που θα την έφερε (υπό προϋποθέσεις) στο βάθρο των 21ων Κοινοπολιτειακών Αγώνων. Μπορεί το 6.63μ του προκριματικού να άφησε υποσχέσεις, ωστόσο, στον τελικό το μεγάλο άλμα δεν βγήκε και με 6.44μ η 28χρονη άλτρια κατέλαβε την πολύ ικανοποιητική έκτη θέση.

«Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη με την έκτη θέση. Ήρθε σε έναν αγώνα παγκόσμιου επιπέδου, απέναντι στις αθλήτριες που είχα συναντήσει πέρσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα» είπε η Παναγή που εμφανίστηκε ευδιάθετη και χαμογελαστή στη μικτή ζώνη.

«Το 6.63μ ήταν έκπληξη και για εμένα, Απρίλη μήνα, μόλις στο δεύτερο άλμα της χρονιάς. Ο τελικός ήταν άλλος αγώνας. Όλες ξεκινήσαμε από το μηδέν. Δεν έκανα το άλμα που μπορούσα. Ήθελα περισσότερο. Όμως, η έκτη θέση είναι ενθαρρυντική για τη συνέχεια της χρονιάς» εξήγησε η Νεκταρία και πρόσθεσε: «η 8αδα ήταν ο πρώτος στόχος και επετεύχθη νωρίς με το 6.44μ. Μετά επιδίωξα το μεγάλο άλμα, διότι φάνηκε ότι χρειαζόταν 6.75μ για τα μετάλλια. Δεν βγήκε. Δεν είναι πάντα όπως θα θέλουμε τα πράγματα». Νικήτρια ήταν η Καναδέζα Christabel Nettey με 6.84μ.

Ήθελε πιο ψηλά ο Νίκανδρος
Στο 5.35μ και στην έβδομη θέση περιορίστηκε ο Νίκανδρος Στυλιανού, στον μεγάλο τελικό του επί κοντώ, που βρήκε νικητή τον Αυστραλό Kurtis Marschall (5.70μ), κατόπιν συγκλονιστικής μονομαχίας με τον Καναδό Shawnacy Barber (5.65μ). Ο Νίκανδρος πέρασε με την πρώτη το 5.20μ και με τη δεύτερη το 5.35μ. Είχε τρεις αποτυχημένες προσπάθειες στο 5.45μ, άλμα που εν τέλει έδωσε μετάλλιο (στον Άγγλο Luke Cutts). Ο Νίκανδρος ξεκίνησε με κακό άλμα στο 5.45μ, όμως σταδιακά βελτιώθηκε. Δεν είναι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα καθώς πιστεύει ότι μπορούσε για το 5.45μ, αν και παραδέχτηκε πως τέτοια εποχή είναι δύσκολο να βγουν μεγάλα άλματα.

Ευχαριστημένη η Λαδά
Πολύ καλό αγώνα έκανε η Ανδρονίκη Λαδά στον τελικό της Δισκοβολίας. Πέτυχε την καλύτερη φετινή της επίδοση με 53.12μ στην πρώτη βολή, επίδοση που της εξασφάλισε νωρίς την 8αδα. Στη συνέχεια προσπάθεια για κάτι πιο μεγάλο που δεν βγήκε. «Ήταν ο πρώτος αγώνας της σεζόν και πέτυχα καλύτερη φετινή επίδοση. Είμαι πολύ ευχαριστημένη. Έχω θέματα στην τεχνική που πρέπει να βελτιώσω για να ανέβω πιο ψηλά στη συνέχεια» δήλωσε η 27χρονη δισκοβόλος. Με νέο ρεκόρ αγώνων 68.26μ κέρδισε η Αυστραλή Dani Stevens. Το χάλκινο κρίθηκε στο 57.43μ και το πήρε με την τελευταία της βολής η Ινδή Navjeet Dhillon. Δεύτερη η συμπατριώτισσά της Seema Punia με 60.41μ.

Δεύτερο παγκύπριο η Ναταλία
Σε τρομερή κατάσταση εμφανίστηκε στο Gold Coast η Ναταλία Ευαγγελίδου, που μετά τα 1.500μ (4:10.98) έκανε Παγκύπριο Ρεκόρ και στα 800μ. Ήταν έβδομη στην πρώτη σειρά με 2:01.77. Πρώτη τερμάτισε η Χρυσή Ολυμπιονίκης Caster Semenya. Η 27χρονη Κύπρια δρομέας είχε πάει στους αγώνες με ατομικό ρεκόρ 2:02.10 στα 800μ και 4:11.28 στα 1.500μ.

Ψηλό εμπόδιο
Στα 100μ με εμπόδια η Ναταλία Χριστοφή ήταν πέμπτη στην ημιτελική πρώτη σειρά με 13.66 και αποκλείστηκε, αφού στον τελικό πέρναγαν οι τρεις πρώτες και οι δύο καλύτεροι χρόνοι. Η πρόκριση κρίθηκε στο 13.19. Το ατομικό ρεκόρ της 21χρονης εμποδίστριας είναι 13.41.

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
Χαμηλά στο Mountain Bike
Στο δάσος του Nerang έγινε ξημερώματα, ώρα Κύπρου, ο αγώνας του Mountain Bike. Ο Ανδρέας Μιλτιάδης ήταν 15ος ανάμεσα σε 20 ποδηλάτες, ενώ η Άντρη Χριστοφόρου ήταν 10η σε 13 κοπέλες. Ο Μιλτιάδης έκανε καλό αγώνα και θα μπορούσε να πλασαριστεί ψηλότερα. Στα αρχικά στάδια της κούρσας ήταν στη δεκάδα. Η Χριστοφόρου δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το ρυθμό της κούρσα, καθώς η διαδρομή ήταν γρήγορη και τεχνική.

Οι άνδρες διένυσαν συνολικά 32.2χλμ στην κυκλική διαδρομή του Cross-Country, με τον Μιλτιάδη να τερματίζει σε 1 ώρα, 28 λεπτά και 18 δεύτερα, 10 λεπτά και 42 δεύτερα πίσω από το νικητή 22χρονο Samuel Gaze από τη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος πριν έναν μήνα έγινε ο πρώτος Νεοζηλανδός που κερδίζει Παγκόσμιο Κύπελλο της UCI.

Στις γυναίκες κέρδισε η Αγγλία Annie Last, γνωστή από τις εμφανίσεις της στο Cyprus Sunshine Cup. Διένυσε τα 27.6χλμ σε 1:18.02.

Αμφότεροι Μιλτιάδης και Χριστοφόρου δεν είναι αθλητές με εξειδίκευση στο Mountain Bike, όπως ήταν η πλειοψηφία των αντιπάλων τους την Πέμπτη (12/04). Πλέον για τους δύο ποδηλάτες απομένει ο αγώνας αντοχής (Road Cycling), ξημερώματα Σαββάτου (14/4).

ΠΑΛΗ
Στη μάχη ο Καουσλίδης
Ο Αλέξανδρος Καουσλίδης αγωνίζεται ξημερώματα Παρασκευής (13/04), στις 3:30πμ, στους «8» των 97kg της Πάλης. Θα αντιμετωπίσει τον Ινδό Mausam Khatri. O τελικός και ο αγώνας για το χάλκινο θα γίνουν την ίδια μέρα, το πρωί, ώρα Κύπρου.

ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
Περήφανα τα κορίτσια
Όνειρο έμεινε για τις Μαριώτα Αγγελοπούλου και Μανωλίνα Κωνσταντίνου το μετάλλιο στους 21ους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες. Ένα όνειρο στο οποίο οι ίδιες, με την εκπληκτική απόδοσή τους στον προημιτελικό με τις Νεοζηλανδές, μας έκαναν να πιστέψουμε.

«Είναι μεγάλο επίτευγμα να είσαι τις τέσσερις ομάδες καλύτερες της διοργάνωσης. Υπήρχαν μεγάλα ονόματα εδώ. Αφού φτάσαμε στην πηγή, θέλαμε να πιούμε νερό, θέλαμε το μετάλλιο. Δεν διαχειριστήκαμε σωστά τον μικρό τελικό. Κάναμε καλό τουρνουά. Ήταν το πρώτο της σεζόν και συνεχίζουμε» δήλωσε η Αγγελοπούλου.

Η Μανωλίνα πρόσθεσε: «είχαμε ανοδική πορεία σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά. Κάναμε το βήμα παραπάνω. Δεν ήμασταν στα φαβορί. Είναι η μεγαλύτερη επιτυχία που κάναμε ποτέ και είμαι πολύ περήφανη γι αυτό».

Στον μικρό τελικό οι Matauatu/ Pata από τις Νήσους Βανουάτου επιβεβαίωσαν τα πρωταγωνιστικά και τη ψηλή θέση στους στο World Ranking, κερδίζοντας την κυπριακή ομάδα με 2-0 (21-14, 21-10). Άλλωστε Matauatu/ Pata έδειξαν στον ημιτελικό με τις Αυστραλές το επίπεδό τους, λυγίζοντας με 2-1, κυρίως από την παρουσία 4.000 Αυστραλών στις εξέδρες.

«Άνοιξε η όρεξη»
«Ήταν φοβερή διοργάνωση, έκαναν καταπληκτική δουλειά οι Αυστραλοί. Ήταν το καλύτερο γήπεδο που παίξαμε ποτέ» είπε η Μαριώτα για να συμπληρώσει η Μανωλίνα πως «πρώτη φορά παίζουμε σε τέτοιο, τεράστιο γήπεδο. Τώρα μας άνοιξε η όρεξη. Ίσως λάβουμε μέρος σε κάποια τουρνουά World Tour. Έχουμε και τους Μεσογειακούς τον Ιούνιο».

Οι «Μ&M’s» δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν την οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους που παρακολούθησαν στενά την πορεία τους στη διοργάνωση και τις στήριξαν με κάθε τρόπο όλες αυτές τις ημέρες.

- Καταπληκτικό παιχνίδι έγινε στον τελικό ανάμεσα στις Αυστραλές Artacho del Solar/ Clancy, που ήταν πρώτες στον όμιλο των Αγγελοπούλου / Κωνσταντίνου και στις Καναδές (Νο1 του κόσμου) Humana - Paredes/ Pavan, που είχαν αποκλείσει την κυπριακή ομάδα στον ημιτελικό. Οι Καναδές κέρδισαν 2-0 (21-19, 22-20).

 

 

Search