Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
Previous Next

Ανακοινώθηκε η Κυπριακή Αποστολή για το Gold Coast 2018

Η Κυπριακή Επιτροπή Κοινοπολιτειακών Αγώνων, παρουσίασε την Κυπριακή Αποστολή η οποία θα συμμετάσχει στους 21ους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στο Γκολντ Κόουστ της Αυστραλίας από 4-15 Απριλίου.

Η αποστολή περιλαμβάνει 47 αθλητές (26 Άνδρες και 21 Γυναίκες), και Αρχηγός αποστολής θα είναι η Γενική Διευθύντρια της ΚΟΕ Όλγα Πιπερίδου Χρυσάφη. Πρόκειται για την 10η συμμετοχή της Κύπρου στους Αγώνες. Για πρώτη φορά συμμετείχε το 1978 στο Έντμοντον του Καναδά και με εξαίρεση το 1986 στους αγώνες που έγιναν στο Εδιμβούργο, έκτοτε συμμετέχει ανελλιπώς.

Παρουσιάζοντας την αποστολή, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Ντίνος Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε τρεις κύριους λόγους που μετατρέπουν τη συμμετοχή στους αγώνες σε εξαιρετικά σημαντική : «Η συμμετοχή μας στους αγώνες, αναμένεται με μεγάλη προσμονή από την παροικία της Αυστραλίας που προγραμματίζει εκδηλώσεις. Ταυτόχρονα η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί για άλλη μια φορά σε ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός όπου θα συμμετάσχουν 70 χώρες της Κοινοπολιτείας με ένα σύνολο 6.600 αθλητών. Από ένα τέτοιο γεγονός η Κύπρος δεν έχει το δικαίωμα να απουσιάζει και για λόγους πέραν των αθλητικών. Τέλος είναι αυτή καθ’ αυτή η αγωνιστική συμμετοχή και η διοικητική εκπροσώπηση στις παράπλευρες δραστηριότητες που θα συνοδεύσουν το αγωνιστικό πρόγραμμα. Πιστεύω ότι τελικά θα έχουμε μια πολύ αξιοπρεπή παρουσία εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων που θα τιμήσει τους ίδιους τους αθλητές, και την ΚΟΕ, και θα εκπροσωπήσει επάξια την Κύπρο στο εξωτερικό, σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση».

47 Αθλητές/τριες – Οκτώ Αθλήματα, Σημαιοφόρος ο Γιώργος Αχιλλέως
Η αποστολή περιλαμβάνει 47 αθλητές, 26 Άνδρες και 21 Γυναίκες που θα λάβουν μέρος σε οκτώ από τα δεκαεννέα αθλήματα του προγράμματος : Στίβος 17 (10-7), Γυμναστική 10 (5-5), Σκοποβολή 10 (5-5), Μπιτς Βόλεϊ 4 (2-2), Κολύμβηση 2 (1-1), Ποδηλασία 2 (1-1), Πάλη (1), Πυγμαχία (1).

Παρουσιάζοντας αναλυτικά την ομάδα, η Αρχηγός αποστολής Όλγα Πιπερίδου ανέφερε ότι αριθμητικά κυμαίνεται στα επίπεδα των δύο προηγούμενων διοργανώσεων σε Δελχί (2010) και Γλασκώβη (2014). «Το 33% των αθλητών συμμετείχε και στην Γλασκώβη, ενώ σε αυτούς περιλαμβάνται επτά αθλητές που ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες πριν δύο χρόνια.Τέσσερις από τους οκτώ αθλητές που κατέκτησαν μετάλλιο στην Γλασκώβη, βρίσκονται στην φετινή αποστολή (Αχιλλέως, Ελευθερίου, Κωνσταντινίδου και Παρέλλης). Από τα στοιχεία αυτά αλλά και από το σύνολο των αθλητών που συγκροτούν την αποστολή και τις επιδόσεις τους, διαφαίνεται ότι η ομάδα είναι ένα κράμα έμπειρων αθλητών, και νέων αθλητών που έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν στο ανώτατο επίπεδο στο οποίο συγκαταλέγονται οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες. Πιστεύουμε ότι η κατάκτηση αριθμού μεταλλίων είναι στις δυνατότητες αυτής της ομάδας».

Σημαιοφόρος της Κυπριακής αποστολής θα είναι ο Σκοπευτής Γιώργος Αχιλλέως. Ο αθλητής του Σκητ είναι ο μοναδικός από την αποστολή που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στη Γλασκώβη, ενώ η συνολική του συγκομιδή από το 2006 και μετέπειτα φτάνει τα τέσσερα χρυσά και ένα αργυρό μετάλλιο. Τα μετάλλια αυτά ήταν : Το 2006 στην Μελβούρνη χρυσό στο ατομικό και χρυσό στο ομαδικό μαζί με τον Αντώνη Νικολαΐδη, το 2010 στο Δελχί, χρυσό στο ομαδικό μαζί με τον Ανδρέα Χάσικο και αργυρό στο ατομικό, και το 2014 στη Γλασκώβη χρυσό στο ατομικό.

Το πλήρες αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει δεκαεννέα αθλήματα : Στίβος Μπάντμιντον, Καλαθόσφαιρα, Μπιτς Βόλεϊ, Πυγμαχία, Ποδηλασία, Υγρό Στίβο (Κολύμβηση / Καταδύσεις), Γυμναστική (Ενόργανη / Ρυθμική), Χόκεϊ, Lawn Bowls, Netball, Para-Power Lifting, Rugby Sevens, Σκοποβολή, Σκουός, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Τρίαθλο, Άρση Βαρών και Πάλη. Σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη διοργάνωση της Γλασκώβης, έχει αφαιρεθεί από το πρόγραμμα το Τζούντο και έχει προστεθεί η Καλαθόσφαιρα.

Όπως αναφέρθηκε στη δημοσιογραφική διάσκεψη, στις εννέα προηγούμενες παρουσίες μας στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, η Κύπρος κατέκτησε 15 χρυσά, 12 αργυρά και 12 χάλκινα μετάλλια. Η πιο πλούσια συγκομιδή μεταλλίων ήταν στο Δελχί το 2010 με τέσσερα χρυσά, τρία αργυρά και τέσσερα χάλκινα μετάλλια με την Χρυσταλλένη Τρικωμίτη να κατακτά πέντε μετάλλια στη Ρυθμική Γυμναστική και την Κύπρο να καταλαμβάνει την 12η θέση. Τέσσερα χρόνια αργότερα καταλάβαμε την 14η θέση με δύο χρυσά, τέσσερα αργυρά και δύο χάλκινα πετυχαίνοντας για πρώτη φορα να έχουμε οκτώ διαφορετικούς αθλητές στο βάθρο. Οι δύο αυτές τελευταίες συμμετοχές ανέβασαν τον πήχη και είναι ο οδηγός και για το Gold Coast.

Επικεφαλής της Κυπριακής αποστολής θα είναι ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Ντίνος Μιχαηλίδης. Μαζί του θα βρίσκονται στο Gold Coast ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Χρυσοστόμου, ο Γενικός Γραμματέας Χαράλαμπος Λόττας και το Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Σώτος Τρικωμίτης. Η Γενική Συνέλευση της Κοινοπολιτείας θα πραγματοποιθεί στις 31 Μαρτίου, και σ’ αυτήν, την ΚΕΚΑ θα εκπροσωπήσουν ο Πρόεδρος Ντίνος Μιχαηλίδης, Γ.Γ. Χαράλαμπος Λόττας και η Γενική Διευθύντρια της ΚΟΕ, Όλγα Πιπερίδου. Η συνεδρία των Υπουργών Αθλητισμού της Κοινοπολιτείας θα πραγματοποιηθεί στις 3 Απριλίου, και τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Δρ Κώστα Χαμπιαούρη, θα εκπροσωπήσει το Μέλος του Δ.Σ. ΚΟΑ Τάσος Προκοπίου.

Η Διοικητική ομάδα θα αναχωρήσει για το Gold Coast στις 26 Απριλίου για την διεκπεραίωση των τελευταίων οργανωτικών θεμάτων και την ομαλή υποδοχή της Κυπριακής ομάδας, στο «χωριό των αγώνων». Το κύριο σκέλος της αποστολής με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΚΟΕ κ. Ντίνο Μιχαηλίδη θα αναχωρήσει για την Αυστραλία την Κυριακή 27 Μαρτίου, και στη συνέχεια τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής θα μεταβαίνουν στο Gold Coast τμηματικά. Αναλόγως της ολοκλήρωσης των αγωνιστικών υποχρεώσεων του κάθε αθλήματος θα είναι και οι μέρες επιστροφής.

Η αποστολή συνοδεύεται από τριμελή δημοσιογραφική ομάδα, τους δημοσιογράφους Ηρόδοτο Μιλτιάδους (ΚΟΕ), Μικαέλο Παπαδάκη (ΕΑΚ) και τη φωτογράφο Σελήνη Αλεξία (ΚΟΕ).

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ:

ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ (6) : Γεωργίου Μάριος, Γεωργίου Ηλίας, Γιωργαλλάς Ηρόδοτος, Κρασιάς Μιχάλης, Κυριάκου Νεόφυτος, Φιλασσίδη Γκλόρια, Ηλιάδη Ελένη.

ΡΥΘΜΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ (3) : Ευριπίδου Διαμάντω, Έλληνα Ελένη, Σκιττίδη Βικτώρια

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ (2) : Χατζηττοουλής Κωνσταντίνος (200μ. Ελεύθερο, 400μ.Ελεύθερο, 1500μ. Ελεύθερο) Αντωνίου Κάλια (50μ. Ελεύθερο, 100μ. Ελεύθερο, 50μ. Ύπτιο)

ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ (4) : Αποστόλου Δημήτρης, Χρυσοστόμου Γιώργος (Άνδρες), Αγγελοπούλου Μαριώτα, Κωνσταντίνου Μανολίνα (Γυναίκες)

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ (2) : Μιλτιάδης Ανδρέας (Ορεινή Ποδηλασία, Αντοχής Δρόμου, Ατομ. Χρον. Δρόμου) Χριστοφόρου Άντρη (Ορεινή Ποδηλασία, Αντοχής Δρόμου, Ατομ. Χρον. Δρόμου)

ΠΥΓΜΑΧΙΑ (1) : Κόκκινος Ανδρέας (75Kg)

ΠΑΛΗ (1) : Καουσλίδης Αλέξης (97Kg, Ελευθέρα)

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ (10) : Αχιλλέως Γιώργος (Σκιτ), Καζάκος Γιώργος (Σκιτ), Μακρή Ανδρέας (Τραπ), Θεοδότου Στέφεν (Διπλό Τραπ), Χριστοφόρου Αλέξανδρος (Αεροβόλο Τουφέκι 10μ.), Ανδρέου Παναγιώτα (Σκιτ), Ελευθερίου Άντρη (Σκιτ), Κωνσταντινίδου Γεωργία (Τραπ), Χαραλάμπους Παναγιώτα (Αεροβόλο Πιστόλι 10μ.), Κωνσταντίνου Μαριλένα (Αεροβόλο Τουφέκι 10μ.)

ΣΤΙΒΟΣ (17) : Τραΐκοβιτς Μίλαν (110μ. Εμπ.), Φράγκου Νικόλας (3000μ.Στιπλ), Κωνσταντίνου Βασίλης (Ύψος), Στυλιανού Νίκανδρος (Επί Κοντώ), Παρέλλης Απόστολος (Δισκοβολία), Χρίστου Ανδρέας (Δισκοβολία), Σταθελάκος Κωνσταντίνος (Σφυροβολία), Πουρσανίδης Αλέξανδρος (Σφυροβολία), Καντίρι Αμίν (1500μ.), Δημητρίου Χρίστος (800μ., 1500μ.) Αρτυματά Ελένη (200μ., 400μ.), Ευαγγελίδου Ναταλία (800μ., 1500μ.), Παναγή Νεκταρία (Μήκος), Αριστοτέλους Μαρία (Επί Κοντώ), Παπαϊωάννου Ραμόνα (100μ., 200μ.), Χριστοφή Ναταλία (100μ. Εμπ.), Λαδά Ανδρονίκη (Δισκοβολία).

Κυπριακή Επιτροπή Κοινοπολιτειακών Αγώνων
20 Μαρτίου 2018

 

 

Search