Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Με μια φαντασμαγορική τελετή έναρξης, το Μπέρμιγχαμ υποδέχεται τους 22ους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες

Του Θωμά Κεττένη – Απεσταλμένου ΚΥΠΕ / ΚΟΕ
Φωτογραφίες Paris J. Andreou (Συνεργάτης KOE/ΚΕΚΑ - “Birmingham 2022”)

Με μια φαντασμαγορική τελετή έναρξης, το Μπέρμιγχαμ υποδέχεται και φιλοξενεί από σήμερα μέχρι και τις 8 Αυγούστου τους 22ους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, τους δεύτερους πιο σημαντικούς Αγώνες του πλανήτη μετά τους Ολυμπιακούς, και ευελπιστεί να ανεβάσει κατά πολύ τον πήχη των διοργανώσεων.

Με πολλά στοιχεία της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης του Μπέρμιγχαμ και των Δυτικών Μίντλαντς, πολλαπλά μηνύματα μέσω παραστάσεων για τον αθλητισμό και την δύναμη της θέλησης και κατά του αποκλεισμού, μεγάλο εύρος μουσικών ταξιδιών από κλασσική, ποπ και ραπ, πυροτεχνήματα και φυσικά την παρέλαση των πρωταγωνιστών των Αγώνων, δηλαδή των αθλητών, οι διοργανωτές προσέφεραν μια εξαιρετική τελετή έναρξης και μια μοναδική βραδιά για τις 30 χιλιάδες κόσμου που βρέθηκαν στο «Alexander Stadium» αλλά και τα εκατομμύρια που την παρακολούθησαν τηλεοπτικά και διαδικτυακά.

Στη γιορτή αυτή του αθλητισμού παρούσα ήταν και η Κύπρος, με τη σημαία της χώρας να εισέρχεται στο Στάδιο στα χέρια της αθλήτριας του Μπιτς Βόλεϊ Ζωής Κωνσταντοπούλου και του αθλητή της Ενόργανης Γυμναστικής Μάριου Γεωργίου. Ντυμένοι στα μπλε και ανεμίζοντας τις μικρές κυπριακές σημαίες που είχαν στα χέρια τους, οι Κύπριοι αθλητές με τους προπονητές και τους συνοδούς που βρίσκονται μέχρι σήμερα στο Μπέρμιγχαμ, παρέλασαν στο Στάδιο και απόλαυσαν την κάθε στιγμή αυτής της μοναδικής εμπειρίας.

Η παρέλαση των αθλητών έκλεψε κυριολεκτικά την παράσταση στην τελετή. Με τους ήχους σύγχρονων Pop, Rock, R’n’B, Hip Hop και Ethnic τραγουδιών, οι αθλητές μαζί με τους χορευτές που βρίσκονταν εντός σταδίου αλλά θεατές μετέτρεψαν σε ένα μεγάλο πάρτι το Alexander Stadium.

Παρόντες στο Στάδιο ήταν ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο Ανδρέας Κακουρής, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΑ Κωστάκης Κουκκουλλής και ο ΓΓ της ΚΟΕ Ανδρέας Γεωργίου.

Κατά την έναρξη της Τελετής, στην παρουσία του Πρίγκιπα της Ουαλίας Καρόλου και της Δούκισσας της Κορνουάλης Καμίλλα, η απόφοιτος του Ωδείου του Μπέρμιγχαμ και σοπράνο Samantha Oxborough ανέλαβε τον διάσημο ρόλο της εκτέλεσης του Εθνικού Ύμνου του Ηνωμένου Βασιλείου, υπό τους ήχους της Συμφωνικής Ορχήστρας της πόλης του Μπέρμιγχαμ, υπό τον καταξιωμένο μαέστρο Alpesh Chauhan, πλαισιωμένοι επίσης από μουσικούς των Royal Marines.

Στη συνέχεια, στο τελετουργικό μέρος, η αφήγηση της τελετής έναρξης αποτέλεσε μια εξερεύνηση της πλούσιας και ποικιλόμορφης ιστορίας, του πολιτισμού και της ταυτότητα του Μπέρμιγχαμ και των Δυτικών Μίντλαντς.

Από την πρώιμη βιομηχανική περίοδο, μέχρι την περίοδο της καινοτομίας και της πολιτιστικής επανάστασης, οι διοργανωτές πέρασαν το μήνυμα πως η πόλη του Μπέρμιγχαμ έχει αγωνιστεί για αλλαγή και ισότητα ξανά και ξανά, ώστε ο κάθε άνθρωπος να βρει τη θέση του στην κοινωνία.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της τελετής, Iqbal Khan, μέσω των παραστάσεων και των μουσικών ταξιδιών, επιχείρησε να εξερευνήσει την ταυτότητα, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της πόλης με έναν τρόπο μοναδικό και αντισυμβατικό, ως προς τις εκφράσεις της αφήγησης, αλλά και του τρόπου που το ίδιο το Μπέρμιγχαμ αυτοκαθορίζεται.

Μέσα από την τελετή, ο Khan θέλησε να αφηγηθεί το παρελθόν της πόλης και να στείλει ένα μήνυμα για το πώς το Μπέρμιγχαμ συνεχίζει να προχωρά, ανταποκρινόμενο στις νέες πολιτιστικές επιρροές αλλά και στις επιρροές της νέας γενιάς.

Στην Τελετή Έναρξης, οι πρωταγωνιστές αφηγήθηκαν την ιστορία της Στέλλας και των Ονειροπόλων (The Dreamers) μιας ομάδας νεαρών αθλητών από όλη την Κοινοπολιτεία που εξερευνούν την ιστορία του Μπέρμιγχαμ και αντιπροσωπεύουν ένα καλύτερο, και πιο φωτεινό μέλλον για όλους.

Η Στέλλα, στην ιστορία που έστησε o Khan, συνάντησε μερικούς από τους πρωτοπόρους της πόλης, ανακάλυψε τους ιδιόρρυθμους χαρακτήρες της από προηγούμενες εποχές και έγινε μάρτυρας των αγώνων και των επιτυχιών του Μπέρμιγχαμ. Μέσα από αυτή την εμπειρία, η Στέλλα έμαθε ότι μπορεί και αυτή να ξεπεράσει τους δικούς της φόβους για το νέο, το άγνωστο και το απροσδόκητο.

Από την τεράστια σκηνή του Σταδίου πέρασαν κατά την τελετή παρκουρίστες, ακροβάτες σε ποδήλατα, γιγαντιαίες μαριονέτες που αντιπροσώπευαν διάσημους λογοτέχνες, μουσικούς και επιστήμονες, o Τσάρλι Τσάπλιν, ο οποίος έβαλε φωτιά στη βιβλιοθήκη.

Επίσης, την παράσταση τους έδωσαν στην Τελετή χορευτές από το Birmingham Royal Ballet, το Elmhurst Ballet School, καθώς και από τους Critical Mass, μιας ξεχωριστής χορευτικής ομάδας που απαρτίζεται κατά 45% από άτομα με προβλήματα ακοής, αναπηρίες, νευρολογικά προβλήματα και γενικότερα από άτομα που ζουν με μια μακροχρόνια πάθηση υγείας.

Στη σκηνή εμφανίστηκε επίσης, ο Βρετανός καλλιτέχνης Ginny Lemon για την αναπαράσταση της εποχής της βιομηχανικής επανάστασης στο Μπέρμιγχαμ, όταν η πόλη έγινε σημείο αναφοράς αλλά και πόλος έλξης πολλών Βρετανών που βρήκαν δουλειά εκεί. Στο ίδιο μέρος της Τελετής, ανέλαβε δράση το συγκρότημα The Destroyers, ενώ στη συνέχεια την εμφάνιση τους έκαναν γιγάντια καρναβαλικά άρματα, καθένα από τα οποία αναπαριστούσε αντικείμενα που γεννήθηκαν στο Μπέρμιγχαμ, αλλά τώρα χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο.

Η Τελετή δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και τη μάχη που έδωσαν οι γυναίκες κατά της μεγάλης εκμετάλλευσης τους και στη μαζική συμμετοχή στην απεργία στην πόλη για καθορισμό κατώτατου μισθού το 1910. Συμβολισμοί από έναν γιγαντιαίο μαινόμενο ταύρο που σύρεται στην αρένα όμως δραπετεύει αλλά και από 50 γυναίκες που σπάνε τις τα δεσμά και τις αλυσίδες τους, παρουσιάζονται στη σκηνή. Το μήνυμα των διοργανωτών είναι πως οι γυναίκες και ο ταύρος μπορούν να αφήσουν πίσω τους τα δεσμά του παρελθόντος και να αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλον σε μια χειρονομία αμοιβαίας συμπόνιας και σεβασμού.

Της παρέλασης των αθλητών, ακολούθησε η είσοδος στο γήπεδο της σημαίας των Αγώνων και κατόπιν η σκυτάλη των Κοινοπολιτειακών Αγώνων στο Στίβο και στη συνέχεια στην εξέδρα όπου βρισκόταν ο Πρίγκιπας Κάρολος. Παραλαμβάνοντας την σκυτάλη, ο Πρίγκηπας ανέγνωσε το μήνυμα της Βασίλισσας Ελισάβετ για ενότητα μεταξύ των μελών της Κοινοπολιτείας, κηρύσσοντας παράλληλα την επίσημη έναρξη των Κοινοπολιτειακών Αγώνων του Μπέρμιγχαμ 2022.

Στη συνέχεια, οι εξέδρες έγιναν μπλε και κόκκινες από τα φωτεινά βραχιόλια των θεατών και την Τελετή έκλεισαν με τους ήχους του Save a prayer και άλλων μεγάλων επιτυχιών τν Duran Duran, το διάσημο ποπ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Μπέρμιγχαμ και μεγαλούργησε τη δεκαετία του ΄80 και ΄90,.

Ο ουρανός του Μπέρμιγχαμ φωτίστηκε από τα πολλά βεγγαλικά που έκλεισαν την Τελετή στο Στάδιο Alexander.

Οι ΚΟΕ/ΚΕΚΑ επιθυμούν να ευχαριστήσουν το Υπουργείο Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαιας (ΥΠΠΑΝ) για την στενή συνεργασία και την στήριξη που παρέχουν, καθώς και όλους τους Χορηγούς, τον Πλατινένιο Χορηγό ΟΠΑΠ Κύπρου, τους Χρυσούς Χορηγούς, Τράπεζα Κύπρου και Logicom, τους Ασημένιους Χορηγούς Medochemie, Allianz και Χαραλαμπίδης Κρίστης, τον Χορηγό Επικοινωνίας Cablenet, τον Χορηγό Παροχής Υπηρεσιών Deloitte, την TOYOTA, και τον Χορηγό παροχής Ιατρικών υπηρεσιών, Όμιλο Βιοιατρική Κύπρου, για τη συνεισφορά τους στην συμμετοχή της αποστολής στους Αγώνες.

29 Ιουλίου 2022

 

 

 

Search