Σάββατο, 07 Σεπτεμβρίου 2024

"Παρισ24" : Γιώτης Ιωαννίδης - Η κυπριακή αποστολή στο Παρίσι 2024 λειτούργησε άψογα σε όλα τα επίπεδα, λέει ο Αρχηγός Αποστολής

Οι αθλητές/τριες μας επέδειξαν εξαιρετική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Γαλλία.
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ : Δήμητρα Νικολάου (Διαπιστευμένη Δημοσιογράφος ΚΟΕ)

Η Κυπριακή Ολυμπιακή ομάδα, ή «η κυπριακή αποστολή», πέραν της αγωνιστικής της πα-ρουσίας, λειτούργησε άψογα σε όλα τα επίπεδα, είπε ο Αρχηγός Αποστολής και Αντιπρόε-δρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, Γιώτης Ιωαννίδης, σε δηλώσεις του για τον α-πολογισμό της αποστολής της ΚΟΕ στους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες, Παρίσι 2024.

Σε αγωνιστικό τομέα, είπε ο Αρχηγός Αποστολής, ξεχωρίζει η κατάκτηση του αργυρού με-ταλλίου από τον Παύλο Κοντίδη. «Είναι η επανάληψη της κορυφαίας στιγμής του κυπριακού αθλητισμού μετά την αντίστοιχη επιτυχία το 2012. Από τα υπόλοιπα αθλήματα είναι σημα-ντικό να αναφερθεί ότι στα περισσότερα από αυτά οι αθλητές/τριες μας κατέκτησαν τις κα-λύτερες θέσεις όλων των εποχών στο αντίστοιχο άθλημα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση ότι η αποστολή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής στους 33ους Ολυμπια-κούς Αγώνες, Παρίσι 2024, σε αγωνιστικό επίπεδο, έφτασε στο τέλος της με την ολοκλήρω-ση της συμμετοχής όλων των αθλητών/τριων και πως κρίνεται αυτή η αγωνιστική δράση γε-νικά και κατά αγώνισμα, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι η αποστολή αποτελείτο από 15 αθλη-τές/τριες που έλαβαν μέρος από οκτώ διαφορετικές ομοσπονδίες, που κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από το 1992.

«Ο αριθμός των αθλημάτων ήταν πολύ σημαντικός για μας, γιατί ήταν περισσότερος από κάθε άλλη φορά. Η Ξιφασκία συμμετείχε για πρώτη φορά, ενώ η Ρυθμική Γυμναστική επα-νήλθε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ύστερα από 12 χρόνια, και το Τζούντο επανήλθε μετά από 20 χρόνια. Η κυπριακή ιστιοπλοΐα στην κατηγορία Kite, επίσης, συμμετείχε για πρώτη φορά. Άρα εκ των πραγμάτων η αποστολή ξεκινούσε με θετικό πρόσημο», σημείωσε.

Ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε, επίσης, ότι στον αγωνιστικό τομέα, ξεχωρίζει η κατάκτηση του αρ-γυρού μεταλλίου από τον Παύλο Κοντίδη.

«Είναι η επανάληψη της κορυφαίας στιγμής του κυπριακού αθλητισμού μετά την αντίστοιχη επιτυχία το 2012. Από τα υπόλοιπα αθλήματα είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στα περισ-σότερα από αυτά οι αθλητές μας κατέκτησαν τις καλύτερες θέσεις όλων των εποχών στο α-ντίστοιχο άθλημα», πρόσθεσε.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε αυτό το στατιστικό στοιχείο, περιλαμβάνονται η 6η θέση του Μάριου Γεωργίου στη Γυμναστική, η 7η θέση της Έλενας Κουλιτσένκο στο Στίβο (καλύ-τερη γυναίκα), η 9η θέση της Σοφίας Ασβεστά στο Τζούντο, η 12η θέση του Ντένις Ταραντίν στο Kite, η 16η θέση της Βέρας Τουγκολούκοβα στη Ρυθμική Γυμναστική, η 18η της Κάλιας Αντωνίου στην Κολύμβηση, η 31η θέση του Αλέξανδρου Τοφαλίδη στη Ξιφασκία, και η 62η θέση της Άντρης Χριστοφόρου στην Ποδηλασία που κατάφερε για πρώτη φορά να πάρει κα-τάταξη στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Είχαμε επίσης και την εξαιρετική εμφάνιση του Μίλαν Τραΐκοβιτς που έμεινε εκτός τελικού για μία θέση καταλαμβάνοντας την 9η θέση στα 110μ. μετ΄εμποδίων. Ταυτόχρονα όλοι οι υπόλοιποι αθλητές, Μακρή Μαριλένα (ILCA 6 – 30η θέση), Λάππα Νατάσα (IQFOil – 23η θέ-ση) , Αντωνίου Νικόλας (100μ.Ελεύθερο- 43η θέση), Φωτοπούλου Ολίβια (100μ.- 50η θέση, 200μ. -ημιτελικά-23η θέση), Νικολάου Κωνσταντίνα (Σκητ -20η θέση) , έδωσαν, επίσης, τον καλύτερο τους εαυτό, και παράλληλα επέδειξαν μαζί και με τους υπόλοιπους αθλητές/τριες εξαιρετική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Γαλλία. Τους συγχαί-ρουμε για άλλη μια φορά θερμά, τους ίδιους, τους προπονητές τους και τις Ομοσπονδίες από τις οποίες προέρχονται τόσο για την παρουσία όσο και για τα αποτελέσματα τους», συ-μπλήρωσε.

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι οι Έλενα Κουλιτσένκο, Σοφία Ασβεστά, Ντένις Ταραντίν, Βέρα Τουγκολούκοβα, Αλέξανδρος Τοφαλίδης, Φωτοπούλου Ολίβια και Νικολάου Κωνσταντίνα, συμμετείχαν για πρώτη φορά σε Ολυμπιάδα.

Ερωτηθείς πως κρίνεται το σύνολο της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας, σε όλα τα επίπεδα, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι η Κυπριακή Ολυμπιακή ομάδα, ή «η κυπριακή αποστολή», πέραν της αγωνιστικής της παρουσίας, λειτούργησε άψογα σε όλα τα επίπεδα.

Αυτό, συνέχισε, προϋποθέτει πολύ καλή προεργασία, που ξεκίνησε αρκετό διάστημα -θα λέγαμε χρόνια- πριν τους αγώνες.

«Για μας πολύ σημαντικός παράγοντας ήταν η υγεία των μελών της αποστολής και κυρίως των αθλητών/τριων μας. Θεωρούμε το γεγονός ότι αγωνίστηκαν και οι 15 χωρίς προβλήμα-τα, ότι είναι από τα πολύ θετικά αυτής της αποστολής. Η ιατρική ομάδα με επικεφαλής τον γιατρό Δρ Γιώργο Πάνο, και τους φυσικοθεραπευτές, που στελέχωσαν την ομάδα αλλά και άλλων επιμέρους αθλημάτων όπου μας ζητήθηκε, βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι αθλητές/τριες μας, είχαν στο Παρίσι, τη Μασσαλία (Ιστιοπλοΐα) και το Σατορού (Σκοποβο-λή), ο καθένας τους δικούς τους προπονητές ξεχωριστά. Η αποστολή της Μασσαλίας λει-τούργησε ουσιαστικά ως μια δεύτερη ομάδα μέσα στην αποστολή», πρόσθεσε.

Είπε, παράλληλα, ότι η Διοικητική ομάδα που αποτελείτο από το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, κ. Παύλο Γεωργιάδη, και τους δύο Διοικητικούς Λειτουργούς της ΚΟΕ, Γιώργο Παναγίδη και Γιώργο Κορέλλη, λειτούργησε άψογα, διεκπεραιώνοντας τις πολλές και απαι-τητικές διαδικασίες που προϋποθέτει η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σημείωσε ότι τα δωμάτια στο Ολυμπιακό Χωριό παραλήφθηκαν έγκαιρα και ετοιμάστηκαν έτσι ώστε με την άφιξη των αθλητών να έχουν ετοιμαστεί όλα όσα αφορούσαν διαπιστεύ-σεις, εγκατάσταση, στήσιμο φυσικοθεραπευτηρίου και διοικητηρίου για τις ανάγκες της ο-μάδας.

«Το ίδιο αποδοτικά λειτούργησαν και κατά την παράδοση των χώρων αφού έφυγαν τελευ-ταίοι από Χωριό», συμπλήρωσε.

Τα εύσημα, είπε ο κ. Ιωαννίδης, «θα αποδώσουμε και στη δημοσιογραφική ομάδα που είχε ως επικεφαλής τον Λειτουργό Τύπου της ΚΟΕ, Νίκο Σοφιόπουλο.
«Διαπιστεύτηκαν δύο επιπλέον δημοσιογράφοι (όσες και οι διαπιστεύσεις που δικαιούμα-σταν ως ΚΟΕ λόγω του μεγέθους της ομάδας) εκ των οποίων ο ένας ανέλαβε την Μασσαλία, καθώς και ένας φωτογράφος. Απεστάλησαν πριν, κατά και μετά το τέλος των αγώνων περισ-σότερα από 85 εκτεταμένα Δελτία Τύπου, που κάλυψαν με προαγγελίες αλλά και αποτελέ-σματα, δηλώσεις και συνεντεύξεις όλους τους αθλητές και τις τελετές έναρξης και λήξης κα-θώς και όλες τις δραστηριότητες της αποστολής», σημείωσε.
Είπε, παράλληλα, ότι άμεση ήταν και η αποστολή φωτογραφικού υλικού σε όλα τα ΜΜΕ στην Κύπρο καθώς και τις αθλητικές ομοσπονδίες και τους χορηγούς της Κυπριακής Ολυ-μπιακής Επιτροπής.

«Ταυτόχρονα, άμεση ήταν και η ενημέρωση στα Social Media για οτιδήποτε συνέβαινε όπως απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες ενημέρωσης. Τα εύσημα θέλω επίσης να αποδώσω στο κι-νηματογραφικό συνεργείο του ΡΙΚ, που βρέθηκε στο Παρίσι αλλά και στις άλλες πόλεις, και συνέβαλε στην ολοκληρωμένη τηλεοπτική ενημέρωση που γινόταν από την Κύπρο μέσω των απ’ ευθείας μεταδόσεων και των Δελτίων Ειδήσεων», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι ικανοποιημένος και από τα όσα πρόσφερε και έδειξε η διοργανώτρια χώρα και πως θα χαρακτήριζε την όλη διοργάνωση, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι η όλη διοργάνωση υπήρξε πετυχημένη.

«Η Γαλλία, και το Παρίσι ειδικότερα είναι μια πόλη με σύγχρονες και μεγάλες υποδομές κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για επιτυχία των Αγώνων (Αεροδρόμιο, Σιδηροδρο-μικό Δίκτυο, Μετρό, Ξενοδοχειακές μονάδες κ.λ.π.). Από εκεί και πέρα αυτό που ξεχώρισε ήταν οι αθλητικές εγκαταστάσεις με την ταυτόχρονη χρησιμοποίηση χώρων όπου βρίσκο-νται ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Γαλλίας. Τρίτος παράγοντας που συνέβαλε στην επιτυχία των αγώνων ήταν τα γεμάτα στάδια, όχι μόνο κατά τους τελικούς των διαφόρων αγωνισμάτων αλλά και κατά τη διάρκεια των πρωινών προκριματικών», συ-μπλήρωσε.

Εξίσου, σημαντικός παράγοντας, είπε ο κ. Ιωαννίδης, για την επιτυχή έκβαση των Αγώνων έπαιξαν και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, που έλαβε η Γαλλία σε όλο το Παρίσι, και εκτός και εντός σταδίων, με τη συνδρομή και άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων και της Κύπρου.

Επιπρόσθετα, είπε οκ. Ιωαννίδης, ιδιαίτερα ψηλό ήταν το αγωνιστικό επίπεδο των αγώνων που προσέφερε θέαμα και επιδόσεις όπως π.χ. στο Στίβο με τα πολλά παγκόσμια και ολυ-μπιακά ρεκόρ, καθώς και με την παρουσία της Αμερικανικής ομάδας Καλαθόσφαιρας που στελεχωνόταν από τα κορυφαία αστέρια του NBA.

Σε παρατήρηση ότι η Κύπρος μετά από 12 χρόνια αποκτά ξανά ένα ολυμπιακό μετάλλιο. Τι σημαίνει αυτό για τον κυπριακό αθλητισμό, για την Κύπρο γενικότερα, και αν θεωρεί πως θα μπορούσαμε και για περισσότερα μετάλλια, ο Αρχηγός Αποστολής απάντησε ότι ο κυ-πριακός αθλητισμός έχει πετύχει σε βάθος δεκαετιών περισσότερα πράγματα απ’ όσα θα περίμενε κανείς από το μέγεθος της χώρας και τον πληθυσμό της.

Σαφώς, συνέχισε, και το Ολυμπιακό μετάλλιο θα βοηθήσει να έρθουν νέα παιδιά στον α-θλητισμό, όπως επίσης και στα άλλα αθλήματα.

«Θέλουμε οι αθλητές μας να αποτελέσουν τα νέα πρότυπα για τη νεολαία μας. Σίγουρα μπορούσαμε να κατακτήσουμε ακόμη δύο μετάλλια, και αυτό δεν είναι καθόλου υπερβολή. Οι δύο αθλητές που μπήκαν στους τελικούς είχαν τις προϋποθέσεις. Ο Μάριος Γεωργίου ε-κτέλεσε άψογα το πρόγραμμα του στο Μονόζυγο, και είχε μια άτυχη στιγμή στην έξοδο που σπάνια του συνέβη κατά το παρελθόν.

Μια στοιχειωδώς καλή έξοδος, θα τον ανέβαζε αυτόματα στο βάθρο, ενώ αν έκανε παρό-μοια έξοδο με τον προκριματικό, ίσως να μιλούσαμε σήμερα για πολύ ψηλότερα. Η Έλενα Κουλιτσένκο που κατετάγη 7η, δυστυχώς είχε αποτυχημένες προσπάθειες σε χαμηλότερα ύψη από το 1.95 που πέρασαν όλες οι αθλήτριες ολοκλήρωσαν από την 3η μέχρι την 8η θέ-ση. Και εδώ με λίγη τύχη μπορούσαμε να δούμε την δική μας αθλήτρια στο βάθρο», συ-μπλήρωσε.

Αναφορικά με το ποια είναι τα επόμενα βήματα της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι «βρισκόμαστε στο κλείσιμο ενός Ολυμπιακού κύκλου, και σύμφωνα με το καταστατικό μας, μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να υπάρξουν αρχαιρεσίες στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή».

«Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν προετοιμαζόμαστε ήδη για τις επόμενες αποστολές και δράσεις μας. Σύντομα έχουμε να συμμετάσχουμε στα Invitation Games της Μάλτας, ενώ τη νέα χρονιά πέραν των Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ Νέων (Χειμερινό και Θερινό) έχουμε να προε-τοιμαστούμε και να παρουσιαστούμε στο καλύτερο δυνατό επίπεδο ενόψει των Αγώνων Μικρών Κρατών που θα γίνουν στην Ανδόρρα. Πολιτική μας παραμένει η απόδοση ίσων ευ-καιριών σε όλους τους αθλητές και όλα τα αθλήματα», πρόσθεσε.

Ο κ. Ιωαννίδης, κλείνοντας τον απολογισμό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού εί-πε: «Θα ήθελα ακόμη μια φορά να στείλω θερμά συγχαρητήρια στους αθλητές, προπονητές και Ομοσπονδίες για την παρουσία τους στους αγώνες, και την άψογη συνεργασία που δια-τηρούμε».

Θερμές ευχαριστίες απηύθυνε, παράλληλα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστο-δουλίδη, στην Πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά Χριστουδουλίδη, στην Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, στον Πρέσβη της Κύπρου στην Γαλλία, Παύ-λο Κόμπο, και σε άλλους κρατικούς αξιωματούχους, όχι μόνο για την παρουσία τους σε α-γώνες αθλητών και αθλητριών μας, αλλά και για την εμψύχωση που έδωσαν κατά την επί-σκεψη τους και τη συνομιλία που είχαν με όλη την κυπριακή ομάδα στο Ολυμπιακό Χωριό.

«Θερμές ευχαριστίες επίσης στο Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας για την στή-ριξη που μας παρέχει και την κατανόηση που επιδεικνύει απέναντι στα θέματα που τίθενται από πλευράς Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής. Μαζί με τους περήφανους συνεργάτες μας, του χορηγικού προγράμματος της ΚΟΕ, διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε ως κύριους μας στόχους, την προώθηση των Ολυμπιακών Αξιών, τη στήριξη όλων των Ομο-σπονδιών και των αθλητών μας, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο της δικαιοσύνης, της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης», κατέληξε.

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή απευθύνει θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς της, τον πλατινένιο ΟΠΑΠ Κύπρου, και τους χρυσούς χορηγούς, Τράπεζα Κύπρου και Logicom, τους αργυρούς χορηγούς MEDOCHEMIE, ALLIANZ και ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ, τον όμιλο ΒΙΟΪΑ-ΤΡΙΚΗ (χορηγός παροχής ιατρικών υπηρεσιών), την DELOITTE (χορηγός παροχής επαγγελμα-τικών υπηρεσιών), την TOYOTA Κύπρου (Mobility Partner) και την CABLENET (Communications) καθώς και το ίδρυμα Α.Γ.Λεβέντης, για τη συνεργασία και τη στήριξη προς υλοποίηση της αποστολής της υπενθυμίζοντας ότι στο δρόμο προς το Παρίσι είμαστε όλοι “Team Cyprus”.

Γραφείο Τύπου
Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής

 

 

Search