Τετάρτη, 08 Μαΐου 2024

“Ολυμπιακά Πρότυπα και ο Κοινωνικός Ρόλος του Αθλητισμού στη σύγχρονη κοινωνία”

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Απριλίου στην αίθουσα ΟΠΑΠ «Ευ Αγωνίζεσθαι» στο Ολυμπιακό Μέγαρο, το 10ο Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο “Pierre de Coubertin". Το θέμα του συνεδρίου που διοργάνωσε η Επιτροπή “Pierre de Coubertin” της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου (ΕΟΑΚ), σε συνεργασία με Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ήταν “Ολυμπιακά Πρότυπα και ο Κοινωνικός Ρόλος του Αθλητισμού στη σύγχρονη κοινωνία”.

Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 230 μαθητές από επτά Λύκεια/Γυμνάσια της Κύπρου, που ήταν το Παγκύπριο Γυμνάσιο (Λευκωσία), η Α΄ Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λευκωσίας, το Γυμνάσιο Αγ. Θεοδώρου-Αθλητικό Σχολείο (Πάφου), το Λύκειο Ακροπόλεως, το Λανίτειο Γυμνάσιο-Αθλητικό Σχολείο, το Περιφερειακό Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου, και το Γυμνάσιο/Λύκειο Ειρήνης και Ελευθερίας Δερύνειας-Σωτήρας.

Το τελετουργικό της έναρξης του συνεδρίου περιλάμβανε την ερμηνεία του Ολυμπιακού Ύμνου από την σολίστ Ειρήνη Κακογιάννη και χαιρετισμό από τον Αντιπρόεδρο της ΚΟΕ κ. Γιώτη Ιωαννίδη ο οποίος σημείωσε ότι ένας από τους κύριους στόχους και πυλώνες των προσπαθειών του παρόντος Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ και της ΕΟΑΚ, είναι η ανάδειξη των πραγματικών προτύπων που ο Αθλητισμός μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Κυπριακού Οργανισμού απήθυνε το Μέλος Δ.Σ. του ΚΟΑ κα Κάλλη Χατζηιωσήφ, η οποία απευθυνόμενη στους μαθητές τους κάλεσε να εγκύψουν, να αναλύσουν, να εξερευνήσουν με κριτική σκέψη τις διαχρονικές αξίες του Κουμπερτέν και να τις μεταδώσουν με τον μοναδικό και εντυπωσιακό τους τρόπο.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του Συνεδρίου, το Μέλος του Ε.Σ. της ΚΟΕ και Κοσμήτορας της Εφορείας ΕΟΑΚ και Μέλος της Επιτροπής “Πιέρ ντε Κουμπερτέν» κα Κλέα Παπαέλληνα αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης της Επιτροπής από την ΚΟΕ στις 7 Δεκεμβρίου 2010, και τους στόχους που έχει θέσει, σημείωνοντας ότι στο Συνέδριο οι μαθητές είναι οι δημιουργοί του αποτελέσματος και απευθυνόμενη προς αυτούς τους είπε : «Είστε οι συγγραφείς, οι συνθέτες, οι στιχουργοί, οι σεναριογράφοι των όσων θα ξεδιπλωθούν μπροστά μας»

Μεταφέροντας τον χαιρετισμό της Υπουργού Παιδείας Αθηνάς Μιχαηλίδου, ο Α΄ Λειτουργός και Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αθλητισμού, Σπύρος Αντωνέλλος είπε πως το Συνέδριο έδωσε το έναυσμα στα παιδιά να ερευνήσουν, να μελετήσουν και να κατανοήσουν καλύτερα το πνεύμα του αθλητισμού και του Ολυμπισμού.

Οι μαθητές επέλεξαν οι ίδιοι τον τρόπο παρουσίασης, επιλέγοντας, ποίηση, τραγούδι, θεατρικά δρώμενα, χορό, βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις και τις νέες τεχνολογίες. Οι μαθητές/τριες του Παγκυπρίου Γυμνασίου παρουσίασαν τη συμμετοχή τους στο International Forum Pierre de Coubertin που έγινε στη Γερμανία.

Των παρουσιάσεων ακολούθησε συζήτηση ενώ το συνέδριο μεταδιδόταν διαδικτυακά ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας της ΚΟΕ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Υπεύθυνη συντονίστρια του προγράμματος ήταν η Επιθεωρήτρια Φυσικής Αγωγής Θεότη Ππούρου, ενώ η σύνοψη των παρουσιάσεων έγινε από τον Λειτουργό της ΚΟΕ, υπέθυνο για θέματα εκπαίδευσης Γιώργο Κορέλλη.

Οι παρουσιάσεις, οι εισηγήσεις και τα πορίσματα του συνεδρίου θα εκδοθούν όπως κάθε χρόνο σε αναμνηστικό λεύκωμα, και οι συμμετέχοντες, θα δοθεί Δίπλωμα Συμμετοχής.

Συγκλόνισαν οι Νίκος Παπαγγελής και Χρίστος Μισός
Τα δυνατά τους μηνύματα μετέδωσαν σε όλους τους παρευρισκόμενους οι Νίκος Παπαγγελής και Χρήστος Μισός, αμφότεροι αθλητές με αναπηρία.

Ο 23χρονος Νίκος Παπαγγελής από την Ελλάδα, που βρέθηκε στην Κύπρο για τις εργασίες του συνεδρίου, όπως είπε, στα 15 του χρόνια, φοιτώντας στην Α΄ Λυκείου αναγκάστηκε υποστεί ακρωτηριασμό στο πόδι, όταν ο καρκίνος μέσω μιας επιθετικής μορφής οστεοσαρκώματος επανήλθε για δεύτερη φορά : «Έπρεπε να μάθω να διαχειρίζομαι μια νέα κατάσταση και να μάθω με τη βοήθεια της οικογένειας και των φίλων, να αντιμετωπίζω τη νέα πραγματικότητα και τη νέα πορεία. Δεν τα λέω προβλήματα, γιατί η αναπηρία δεν είναι πρόβλημα. Είναι μια κατάσταση η οποία μπορεί να δημιουργηθεί στον καθένα στη ζωή του. Μαθαίνεις να ζεις με αυτό και πραγματικά δεν έχεις κανένα περιορισμό. Ο αθλητισμός και η ποδηλασία ήταν το όχημα για αυτή τη νέα πορεία», είπε, στέλνοντας ακόμη ένα βαθύ μήνυμα. Υποσχέθηκε δε, στους μαθητές που τον καταχειροκρότησαν ότι όταν κατακτήσει το μετάλλιο στους επόμενους παραολυμπιακούς αγώνες, θα το φέρει στην Κύπρο για να το αφιερώσει σε αυτούς.

Απο την πλευρά του ο Τοξοβόλος Χρήστος Μισός που σταδιακά έχασε ολοκληρωτικά την όραση του, σημείωσε ότι η Τοξοβολία και ο αθλητισμός αποτελούν πλέον μεγάλο μέρος της καθημερινότητας του, μέσω της οποίας παραμένει ενεργά ενταγμένος στο κοινωνικό σύνολο. «Είμαι αθλητής, είμαι προπονητής, είμαι διαιτητής Τοξοβολίας. Το φως για μένα είναι ο αθλητισμός, γιατί αθλητισμός σημαίνει φως» σημείωσε ο κύπριος πρωταθλητής της παρατοξοβολίας που στοχεύει στη συμμετοχή του στους παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίς το 2024.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
5 Απριλίου 2023

 

 

 

Search