Πέμπτη, 02 Μαΐου 2024

16 χρόνια από τα Εγκαίνια του Ολυμπιακού Μουσείου στο Ολυμπιακό Μέγαρο.

Το Κυπριακό Ολυμπιακό Μουσείο, αρχικά άνοιξε στα γραφεία της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) στην οδό Ίωνος στη Λευκωσία, στις 30 Μαρτίου 1987, παράλληλα με την εγκαθίδρυση της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου (ΕΟΑΚ).

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2006 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του μουσείου στο νέο Ολυμπιακό Μέγαρο. Στις 22 Νοεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της δεύτερης φάσης, κατά την οποία το μουσείο επεκτάθηκε και στους υπόλοιπους ορόφους του μεγάρου.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα εκθέματα κατέχουν, η στολή που φορούσε ο Παύλος Κοντίδης στο Γουέιμουθ της Μεγάλης Βρετανίας τον Αύγουστο του 2012, το μετάλλιο νικητή από την 4η Ζάππεια Ολυμπιάδα του 1888 του Θεοφάνη Θεοδότου, αναμνηστικό μετάλλιο από την Ολυμπιάδα του 1896, αθλητικός εξοπλισμός του Στέλιου Κυριακίδη από τον ιστορικό Μαραθώνιο της Βοστώνης το 1946, που δώρισε στην ΚΟΕ η οικογένειά του, δάδες από τις λαμπαδηδρομίες των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και προσωπικά αντικείμενα των Δημοσθένη Συμεωνίδη, Λυκούργου Αρχοντίδη και Δομνίτσας Λανίτου Καβουνίδου. Επιπλέον, ανάμεσα στα εκατοντάδες αντικείμενα του μουσείου συγκαταλέγονται αφίσες, μασκότ, διαπιστεύσεις, καρφίτσες και αθλητικός εξοπλισμός. Στο μουσείο δημιουργήθηκαν και τέσσερις ξεχωριστές ενότητες, αφιερωμένες στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ), τους Μεσογειακούς Αγώνες και τους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες.

Ο εμπλουτισμός του Μουσείου με νέα σημαντικά εκθέματα συνεχίστηκε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με τις συνεχείς προσπάθειες του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ. Μαζί με τις νέες δωρεές που έγιναν το τελευταίο έτος θεωρείται το «Σπίτι του Στέλιου Κυριακίδη», ενώ συνεχής είναι η προσθήκη Ολυμπιακών Δάδων των Ολυμπιακών Αγώνων που ακολούθησαν τα εγκαίνια του Μουσείου.

Σχετικό θέμα παρουσιάστηκε σήμερα από την Polignosi/Πολίτης
http://www.polignosi.com/cgibin/hweb?-A=49628&-V=limmata
Η Κυπριακή Polignosi είναι μια γενικής φύσης εγκυκλοπαίδεια, η οποία κυκλοφόρησε σε 20 τόμους με την εφημερίδα «Πολίτης».
Το έργο αυτό δεν θα ήταν δυνατό να υλοποιηθεί χωρίς την ευγενική συνδρομή και αρωγή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία πέρα από τραπεζικό ίδρυμα, διαχρονικά λειτούργησε και λειτουργεί ως μια κυρίαρχη συνιστώσα παραγωγής και προαγωγής του Πολιτισμού στη χώρα μας.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
16 Σεπτεμβρίου 2022

 

 

Search