Υπέγραψαν το Μνημόνιο Συναντίληψης οι Ολυμπιακές Επιτροπές Κύπρου και Ελλάδας

Εκτύπωση

Οι πρόεδροι Μιχαηλίδης και Καπράλος υπέγραψαν στη Λευκωσία το Μνημόνιο, στην παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδας και του προέδρου του ΚΟΑ


Στην παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Ηλία Φωτόπουλου και του προέδρου του ΚΟΑ κ. Κλεάνθη Γεωργιάδη -ο οποίος εκπροσώπησε την κυπριακή κυβέρνηση- υπογράφηκε από τους προέδρους της Κυπριακής και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ.κ. Ντίνο Μιχαηλίδη και Σπύρο Καπράλο το μεσημέρι της Τετάρτης (31/01) στο Ολυμπιακό Μέγαρο στη Λευκωσία το Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των δύο Ολυμπιακών Επιτροπών.

Παρόντες στην αίθουσα, κατά τη διάρκεια της υπογραφής του Μνημονίου, πέραν από τους προαναφερθέντες, οι γενικοί γραμματείς της Κυπριακής και Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Στρατηγός Χαράλαμπος Λόττας και κ. Μανώλης Κολυμπάδης αντίστοιχα, σύσσωμο το εκτελεστικό συμβούλιο της ΚΟΕ, η διευθύντρια της ΚΟΕ κ. Όλγα Πιπερίδου, ο σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα αθλητισμού κ. Φοίβος Ζαχαριάδης, η επιθεωρήτρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κάλλη Χατζηιωσήφ, εκπρόσωποι ομοσπονδιών και των ΜΜΕ.

Της υπογραφής του Μνημονίου προηγήθηκε κοινή συνεδρία των δύο Ολυμπιακών Επιτροπών, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ολυμπιακού Μεγάρου.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ντίνος Μιχαηλίδης δήλωσε μετά την υπογραφή: «Είναι με μεγάλη συγκίνηση που υπογράφω σήμερα αυτό το Μνημόνιο Συναντίληψης, το οποίο αποτελεί επιβεβαίωση των αδελφικών δεσμών με την Ελλάδα. Είναι εξαιρετική τιμή για την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή και για οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο η σύναψη συνεργασίας με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Η Κύπρος έχει πολλά να επωφεληθεί και ήδη επωφελείται, όπως βλέπουμε και από τη συνεργασία του ΚΟΑ με το Υφυπουργείο Αθλητισμού της Ελλάδας. Είχα την τύχη να αγωνίζομαι πολλά χρόνια με την Εθνική Ελλάδας, κάτι που αποτελούσε ύψιστη τιμή για μένα. Η μοίρα το έφερε να υπογράφω πρωτόκολλο με την Ελλάδα. Το δέος, είναι το συναίσθημα που αισθάνομαι τώρα, το ίδιο που αισθανόμουν όταν αγωνιζόμουν με την Εθνική Ελλάδας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος είπε: «Αυτό είναι το πρώτο πρωτόκολλο που υπογράφουμε (από τότε που ανέλαβε το νέο μας συμβούλιο) με άλλη Ολυμπιακή Επιτροπή και είναι σημαδιακό που το υπογράφουμε με την Κυπριακή Επιτροπή. Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι κάτι πολύ σημαντικό. Και όταν βλέπουμε τους Κύπριους να αγωνίζονται, νιώθουμε τα ίδια συναισθήματα με τους Έλληνες. Η χαρά μας στο Λονδίνο όταν η Κύπρος πήρε το πρώτο της μετάλλιο, στην ιστιοπλοΐα, είναι το ίδιο όταν έπαιρνε μετάλλια η Ελλάδα. Μας ενώνουν πολλά και τώρα απλά δυναμώνουμε τη σχέση μας. Η υπογραφή είναι τυπική, η συνεργασία ήδη υπάρχει. Η σημερινή μέρα στην Κύπρο θα είναι σημαδιακή και τη θυμόμαστε για όλη μας τη ζωή».

Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Ηλίας Φωτόπουλος δήλωσε: «Σήμερα γίνεται ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο αδελφικών χωρών. Είναι πολλοί οι τομείς όπου Ελλάδα και Κύπρος συνεργάζονται στενά, είτε σε διμερές επίπεδο, είτε σε διεθνές. Εκπληρώνουμε τις κοινές μας αξίες και αποδεικνύουμε ότι είμαστε πόλος σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Όπως είπε και ο πρόεδρος Καπράλος, η αθλητική συνεργασία ήδη υπήρχε. Όλοι ριγούμε όταν αγωνίζεται είτε Κύπριος, είτε Ελλαδίτης αθλητής.  Θέλουμε να αρχίσουμε να μεταδίδουμε ξανά τις Ολυμπιακές Αξίες στη νεολαία».

Ο πρόεδρος του ΚΟΑ κ. Κλεάνθης Γεωργιάδης είπε: «Σήμερα βάζετε υπογραφή σε ένα από τα καλά Μνημόνια, αυτά που βοηθάνε την κοινωνία και τον αθλητισμό! Η ψυχή των αθλητών στην Κύπρο είναι ελληνική. Ο ελληνισμός δείχνει τον τρόπο στον αθλητισμό. Προσβλέπουμε πάντα σε ακόμη καλύτερη συνεργασία και ενδυνάμωση των σχέσεων μας. Ελπίδα μας είναι την επόμενη φορά που θα υπογράψουμε τέτοιο Μνημόνιο, να είναι σε μια ελεύθερη Κύπρο».

Το Μνημόνιο Συναντίληψης
Με σκοπό την προαγωγή της αμφίπλευρης αθλητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο Ολυμπιακών Επιτροπών, συντάχθηκε το Μνημόνιο Συναντίληψης το οποίο έχει έκταση δέκα άρθρων και καλύπτει μια σειρά από θέματα που θα ενισχύσουν την αθλητική συνεργασία της ΚΟΕ και της ΕΟΕ.

Με στόχο την ενδυνάμωση της μεταξύ τους συνεργασίας, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) και η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ) προχώρησαν στην υπογραφή του Μνημονίου, το οποίο προνοεί:
- την ανταλλαγή επισκέψεων αθλητικών αποστολών,
- την ενθάρρυνση της ανταλλαγής προσκλήσεων σε Αθλητές για συμμετοχή τους σε διοργανώσεις και διεθνείς αθλητικές συναντήσεις,
- την ανταλλαγή πληροφόρησης και απόψεων σε θέματα αθλητισμού, 
- την ανταλλαγή προσκλήσεων για συμμετοχή και τη συνεργασία σε συναντήσεις, συνέδρια, διαλέξεις, σεμινάρια, και ακαδημαϊκές συναντήσεις,
- την ανταλλαγή προτάσεων για τη διεξαγωγή αθλητικών διοργανώσεων με βάση τα ενδιαφέροντα των Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών,
- την ανταλλαγή απόψεων, καθώς και συνεργασία και συντονισμό στις διεθνείς εκπροσωπήσεις του Ολυμπιακού Κινήματος.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Οι κ.κ. Καπράλος και Κολυμπάδης, συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο της ΚΟΕ κ. Ντίνο Μιχαηλίδη και τον γενικό γραμματέα Στρατηγό Χαράλαμπο Λόττα, το πρωί της Τετάρτης (31/01) επισκέφθηκαν το Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Ο ΠτΔ καλωσόρισε τους επισκέπτες και εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη στενή συνεργασία των δύο Ολυμπιακών Επιτροπών. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής επεξήγησε στον Πρόεδρο τις λεπτομέρειες του Πρωτοκόλλου και τα οφέλη που θα έχει ο αθλητισμός στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, από την πλευρά του, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για το χρόνο που βρήκε -εν μέσω προεκλογικής περιόδου- για τη συνάντηση, τον προσκάλεσε στην αρχαία Ολυμπία το 2020 στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων «Τόκιο 2020».

Στη συνέχεια, οι κ.κ. Καπράλος και Κολυμπάδης -συνοδευόμενοι από τους Ντίνο Μιχαηλίδη, Χαράλαμπο Λόττα και το μέλος του εκτελεστικού της ΚΟΕ κ. Γεώργιο Παπαγεωργίου, επισκέφτηκαν τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου ξεναγήθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι.