«Απαραίτητη η θέσπιση Ενιαίας Αθλητικής Νομοθεσίας»

Εκτύπωση

Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ντίνος Μιχαηλίδης έθεσε για άλλη μια φορά το θέμα στη δημόσια συζήτηση

Την αναγκαιότητα θέσπισης Ενιαίας Αθλητικής Νομοθεσίας έθεσε για άλλη μια φορά στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης ο πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Ντίνος Μιχαηλίδης, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα βίας στο ποδόσφαιρο τις ενέργειες που γίνονται και τις αντιδράσεις που υπάρχουν. Ο κ. Μιχαηλίδης ήταν καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή «Πρωινή Επιθεώρηση» στο ραδιόφωνο του Πολίτη 107.6 την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου, από τη δημοσιογράφο Κατερίνα Ηλιάδη, στην οποία ανέπτυξε το σκεπτικό της πρότασης του.

«Η Ενιαία Αθλητική Νομοθεσία είναι κάτι που λείπει στην Κύπρο. Στη χώρα μας ο αθλητισμός λειτουργεί υπό τον περί ΚΟΑ νόμο, με τον οργανισμό να εκδίδει κανονισμούς οι οποίοι μπορούν να αλλάξουν με κάθε διαφορετικό Συμβούλιο. Σήμερα, δεν υπάρχει νόμος που να ρυθμίζει διάφορα θέματα, όπως η αντιμετώπιση της βίας, ποιοι μπορούν να αποτελούν Μέλη Συμβουλίων, πως αντιμετωπίζονται κοινωνικά προβλήματα όπως ο ρατσισμός, τα ηλεκτρονικά εισιτήρια, τα κριτήρια για τις κρατικές επιχορηγήσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα στον αθλητισμό, ποιοι δικαιούνται να εξασκούν το επάγγελμα του προπονητή, το διαχωρισμό του επαγγελματικού με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και άλλα», τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης.

Κύπρος : «Η μόνη χώρα της Ε.Ε. που δεν επικύρωσε τη Λευκή Βίβλο του Αθλητισμού»
Η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν διαθέτει δική της αθλητική νομοθεσία. «Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αθλητικές νομοθεσίες εκτός από την Κύπρο. Είμαστε μάλιστα, η μόνη χώρα που δεν έχει κυρώσει επίσημα τη Λευκή Βίβλο για τον αθλητισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟΕ, ο οποίος όταν ερωτήθηκε ακολούθως το λόγο που δεν υιοθέτησε η Κύπρος τη Λευκή Βίβλο, είπε «απλά δεν παίρνει κανείς την πρωτοβουλία. Και χωρίς Ενιαία Αθλητική Νομοθεσία θα έχουμε πάντα πρόβλημα».

Ο κ. Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για να καταλήξουμε στη θέσπιση Ενιαίας Αθλητικής Νομοθεσίας : «Από τη στιγμή που ο αθλητισμός υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, από εκεί πρέπει να ληφθεί η πρωτοβουλία. Είναι ένα θέμα για το οποίο μπορούν να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα. Πρέπει να κάνουμε μια πολυκομματική επιτροπή. Είχα επαφές με τα κόμματα και όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να θεσπιστεί νομοθεσία, αλλά δεν παίρνει κανείς την πρωτοβουλία. Ο αθλητισμός είναι σε δεύτερη μοίρα. Οι κανονισμοί που έχουμε σήμερα μας φέρνουν σε αρκετά αδιέξοδα. Ο αθλητισμός είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό φαινόμενο στον κόσμο, με δισεκατομμύρια ευρώ να διακινούνται και εκατομμύρια άτομα να ασχολούνται ενεργά. Δεν είναι δυνατόν στη χώρα μας να μην υπάρχει νομοθεσία που να ρυθμίζει όλα όσα αφορούν τον Αθλητισμό».

Όσον αφορά τη θέση του ΚΟΑ, ο πρόεδρος της ΚΟΕ τόνισε πως «σε άλλα κράτη υπάρχει Υπουργείο Αθλητισμού, στην Κύπρο όλα τα θέματα που αφορούν τον αθλητισμό τα επιλαμβάνεται ο ΚΟΑ. Στην ουσία εξασκεί την πολιτική του αθλητισμού. Ο ΚΟΑ συμφωνεί μαζί μας ότι πρέπει να γίνει νομοθεσία. Εμείς στην Ολυμπιακή Επιτροπή αυτό που λέμε είναι να δημιουργηθεί η νομοθεσία και ο ΚΟΑ να έχει την ευθύνη εφαρμογής της».

«Ουσιαστική πάταξη της βίας μόνο με αγωγή, αυτό απαιτεί χρόνο»
Τέλος για το πολύκροτο θέμα της βίας στον αθλητισμό, ο κ. Μιχαηλίδης σχολίασε πως «Τη βία δεν μπορεί να την αποτελειώσουμε, είναι απότοκο της κοινωνίας. Η βία θα παταχθεί με σωστή αγωγή ώστε να δημιουργηθεί η ανάλογη κουλτούρα, κάτι που θέλει φυσικά αρκετό χρόνο. Στην Κύπρο σήμερα η βία πατάσσετε με προληπτικά μέτρα πριν από αθλητικές συναντήσεις και με καταστολή κατά τη διάρκεια των επεισοδίων».