Λεμεσό και Πάφο επισκέφτηκε την Τρίτη (26/09) η Queen’s Baton Relay

Εκτύπωση

Το Λανίτειο Λύκειο, το αρχαίο θέατρο Κουρίου, το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη και το Κάστρο της Πάφου οι προορισμοί της QBR την 1η μέρα της κυπριακής περιοδείας

Το Λανίτειο Λύκειο στη Λεμεσό, το αρχαίο θέατρο Κουρίου, το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη και το Κάστρο της Πάφου επισκέφτηκε την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017 η Queen’s Baton Relay (QBR), η οποία βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Κύπρο, στα πλαίσια της παγκόσμιας της περιοδείας ενόψει των 21ων Κοινοπολιτειακών Αγώνων 2018 που θα διεξαχθούν μεταξύ 4 και 15 Απριλίου στο Gold Coast της Αυστραλίας.

Η σκυτάλη της Βασίλισσας περιλαμβάνει μήνυμα από την Ελισάβετ Β΄ προς όλα τα έθνη της Κοινοπολιτείας και μεταξύ Μαρτίου 2017 και Απριλίου 2018 θα ταξιδέψει σε 70 έθνη και περιοχές, πριν ολοκληρώσει τη διαδρομή της στην τελετή έναρξης των Κοινοπολιτειακών Αγώνων 2018 στις 4 Απριλίου 2018 στο στάδιο Carrara.

Στην Κύπρο η QBR έφτασε το απόγευμα της Δευτέρας (25/09), με την Τρίτη (26/09) να αποτελούσε την 1η μέρα του κυπριακού σκέλους της σκυταλοδρομίας. Η ημέρα ξεκίνησε στο Λανίτειο Λύκειο στη Λεμεσό, όπου εκατοντάδες παιδιά του αθλητικού σχολείου και όχι μόνο είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να αγγίξουν την Σκυτάλη. Στην παρουσία του Ύπατου Αρμοστή της Αυστραλίας κ. Άλαν Σουίτμαν, του Λοΐζου Μαυρουδή του Δήμου Λεμεσού, του Επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης κ. Ιωάννη Ευθυμίου, των Επιθεωρήτριων κ. Κάλλη Χατζηιωσήφ και κ. Ελευθερία Χατζηστεφάνου, ο διευθυντής κ. Γιώργος Ιωσηφίδης καλωσόρισε την πενταμελή αντιπροσωπεία της QBR. Μαθητές παρουσίασαν ψυχαγωγικό πρόγραμμα με κυπριακούς χορούς και τραγούδια, ενώ στη συνέχεια οι επισκέπτες από την Αυστραλία παρουσίασαν την Σκυτάλη στα παιδιά και τους έδωσαν την ευκαιρία να την περιεργαστούν. Η παρουσία στο σχολείο έκλεισε με παράσταση των Koomurri, γκρουπ αυτόχθονων της Αυστραλίας, που ενθουσίασαν τα παιδιά.

Στη συνέχεια η Queen’s Baton Relay επισκέφτηκε τρία σημαντικά αρχαιολογικά σημεία της Κύπρου, με σκοπό να προβληθεί η ιστορία και ο πολιτισμός του τόπου μας. Σε κάθε σημείο, αθλητές της Κύπρου ανέλαβαν την ευθύνη να κρατήσουν την Σκυτάλη. Οι Κωνσταντίνα Νικολάου (σκοποβολή) και Μάρκος Καλοψιδιώτης (κολύμβηση) εκπροσώπησαν τους αθλητές στο αρχαίο θέατρο Κουρίου, οι Κάλια Αντωνίου (κολύμβηση) και Βαγγέλης Ζορπής (κολύμβηση) στο Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη και οι Δημήτρης Μινασίδης (άρση βαρών) και Δημήτρης Κωνσταντίνου (σκοποβολή) στο Κάστρο της Πάφου. Την QBR υποδέχτηκε στην Πάφο ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Δημητριάδης.

Την Τετάρτη (27/09) η QBR θα επισκεφτεί το Ολυμπιακό Μέγαρο (08.15), το Λύκειο Αρχαγγέλου «Απόστολος Μάρκος» (09.00), την Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία (11.00) και το Δάσος Τροόδους (13.00).

Οι 21οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες 2018 θα διεξαχθούν στο Gold Coast της Αυστραλίας μεταξύ 4-15 Απριλίου. Η Κύπρος θα λάβει μέρος με περίπου 40 αθλητές σε εννέα αθλήματα: Στίβος, Σκοποβολή, Κολύμβηση, Γυμναστική, Ποδηλασία, Άρση Βαρών, Μπιτς Βόλεϊ, Πάλη και Πυγμαχία.

Η Queen’s Baton Relay (QBR) ξεκίνησε την παγκόσμια περιοδεία της στις 13 Μαρτίου 2017 από το παλάτι του Μπάκιγχαμ και αφού επισκέφτηκε Αφρική, Καραϊβική και Βόρεια Αφρική, πλέον βρίσκεται στην Ευρώπη. Μετά την Κύπρο θα μεταβεί στο Πακιστάν και στην Ασία, πριν καταλήξει στην Ωκεανία. Στην Αυστραλία η Queen’s Baton φτάνει στις 24 Δεκεμβρίου.