Previous Next

Στον Τάραντα της Ιταλίας οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2026

Εκτύπωση

Σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον των Μεσογειακών Αγώνων πάρθηκαν στη Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ), η οποία διεξήχθη το Σάββατο 24 Αυγούστου 2019 σε ξενοδοχείο της Πάτρας, μία ημέρα πριν την έναρξη των 2ων Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων που διεξάγονται στην ελληνική πόλη.

Οι 26 χώρες της ΔΕΜΑ ήταν παρούσες στη Γενική Συνέλευση, ανάμεσα τους και η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ), η οποία εκπροσωπήθηκε με τον πρόεδρο κ. Ντίνο Μιχαηλίδη, τον γενικό γραμματέα Στρατηγό Χαράλαμπο Λόττα και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου κα. Κάλλη Χατζηιωσήφ.

Η απόφαση που ξεχωρίζει ήταν η ανάθεση των μεθεπόμενων παραδοσιακών Μεσογειακών Αγώνων στην ιταλική πόλη Τάραντο, διοργάνωση που θα διεξαχθεί μάλιστα το 2026 και όχι το 2025, αφού η Γ.Σ. έλαβε την απόφαση όπως από τη μεθεπόμενη διοργάνωση, οι Μεσογειακοί Αγώνες διεξάγονται δύο χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και όχι ένα χρόνο μετά όπως είναι η πρακτική εδώ και δύο περίπου δεκαετίες. Θυμίζουμε πως η διοργάνωση του 2021 θα λάβει χώρα στην πόλη Οράν της Αλγερίας. Οι Αγώνες της Ταραγόνα είχαν διεξαχθεί το 2018, αφού αναβλήθηκαν για ένα χρόνο από το 2017, λόγω της τότε κυβερνητικής αβεβαιότητας στην Ισπανία.

Ο Τάραντας -όπως είναι η ελληνική ονομασία της πόλης- βρίσκεται στη νότια Ιταλία, ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. από τους Σπαρτιάτες και μάλιστα ήταν η μοναδική αποικία της ελληνικής πόλης-κράτος. Στην Πάτρα, οι Ιταλοί έστειλαν πολυάριθμη αποστολή, αν και μοναδική υποψηφιότητα για τους Αγώνες του 2026, με σκοπό να εξασφαλίσουν και τυπικά το χρίσμα.

Από κει και πέρα, τη Γενική Συνέλευση απασχόλησε το μέγεθος του προγράμματος των Μεσογειακών Αγώνων, το οποίο είναι σήμερα μεγαλύτερο κι από αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων, με αποτέλεσμα μικρές χώρες ή οικονομικά αδύναμες να μην μπορούν να διοργανώσουν τους Αγώνες και να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην πλήρη εκπροσώπηση τους.

Ο πρόεδρος της ΚΟΕ κ. Ντίνος Μιχαηλίδης, έκανε παρέμβαση για το θέμα, προτείνοντας όπως ο αριθμός των αθλημάτων μειωθεί σε 15-17, εκ των οποίων τα 10-12 να είναι σταθερά στο πρόγραμμα, τα 3-5 να είναι μη μόνιμα αθλήματα και άλλα 2 να είναι αθλήματα παραδοσιακά της διοργανώτριας πόλης. Η εισήγηση του προέδρου εισακούστηκε και λήφθηκε η απόφαση όπως προχωρήσουν με τις πιο πάνω αλλαγές.

Άλλη μία εισήγηση του προέδρου της ΚΟΕ, η οποία εισακούστηκε, ήταν όπως οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές έχουν λόγο στην κατάρτιση των επιτροπών της ΔΕΜΑ.

Ενώπιων της Γ.Σ. έγινε ο οικονομικός απολογισμός της ΔΕΜΑ, καθώς και παρουσίαση της προόδου των έργων ενόψει των Μεσογειακών Αγώνων του 2021 στο Οράν. Σύμφωνα με όσα έδειξαν οι Αλγερινοί, έχοντας και τη στήριξη της κυβέρνησης, έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό τα έργα.

Σημαντική στιγμή ήταν η απόδοση τιμών σε τρία άτομα που υπηρέτησαν τον αθλητισμό της Μεσογείου, στους Ιταλούς Μάριο Πεσκάντε και Τούλιο Παρατόρε Ιταλία και στην Δρ. Ζάκια Μπαρτέτζι από την Τυνησία.

Στην έναρξη των εργασιών της Γ.Σ., χαιρετισμό απεύθυνε ο υφυπουργός αθλητισμού της Ελλάδας κ. Λευτέρης Αυγενάκης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) κ. Σπύρος Καπράλος.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
25 Αυγούστου 2019