Η ΚΟΕ γιόρτασε την «Ολυμπιακή Ημέρα 2017» με επιδείξεις αθλημάτων και Αγώνες Δρόμου

Εκτύπωση

Η ΚΟΕ γιόρτασε την «Ολυμπιακή Ημέρα 2017» με επιδείξεις αθλημάτων και Αγώνες Δρόμου

Εκατοντάδες άτομα έδωσαν το παρών τους στους εορτασμούς της «Ολυμπιακής Ημέρας 2017» που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Μέγαρο το πρωί του Σαββάτου 16 Σεπτεμβρίου. Στην εκδήλωση -που συνδιοργάνωσαν η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή και ο Δήμος Στροβόλου, με χορηγό την ΟΠΑΠ Κύπρου Λτδ- μεγάλη ήταν η συμμετοχή των αθλητών στους Αγώνες Δρόμου -την ευθύνη των οποίων είχε το σωματείο «Περικλής Δημητρίου»- ενώ αρκετοί ήταν και οι επισκέπτες, πολλά από τα οποία παιδιά, στους χώρους επίδειξης που έστησαν σχεδόν είκοσι αθλήματα.

Έξι αθλητές της Ολυμπιακής μας ομάδας παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, με τους επισκέπτες να μην σταματούν να τους ζητούν συνεχώς φωτογραφίες και selfies! Οι Ελένη Αρτυματά, Άντρη Ελευθερίου, Ανδρέας Καριόλου, Απόστολος Παρέλλης, Μίλαν Τραΐκοβιτς και Ανδρέας Χάσικος συμμετείχαν στις απονομές των Αγώνων Δρόμων, δοκίμασαν διάφορα αθλήματα και μίλησαν ζωντανά στον Σάββα Κοσιάρη και στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΠΟΡ FM 95.0 που κάλυψε την εκδήλωση με live link.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος της ΚΟΕ κ. Ντίνος Μιχαηλίδης, ο Δήμαρχος Στροβόλου κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ο αντιπρόεδρος του ΚΟΑ κ. Δημήτρης Λεοντής και η Διευθύντρια Μάρκετινγκ της ΟΠΑΠ Κύπρου Λτδ κ. Αγάθη Μανναρίδου.  Από την ΚΟΕ παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Χρυσοστόμου, ο γενικός γραμματέας στρατηγός Χαράλαμπος Λόττας, τα μέλη κ. Γιώτης Ιωαννίδης και κ. Γιώργος Παπαγεωργίου και η Γενική Διευθύντρια κ. Όλγα Πιπερίδου. Παρών ήταν και ο πρόεδρος της επιτροπής αθλητισμού και νεολαίας του Δήμου Στροβόλου κ. Σάββας Κωνσταντινίδης, καθώς και αρκετοί προέδροι και στελέχη των ομοσπονδιών.

Ν. Μιχαηλίδης: «Προάγουμε τις Ολυμπιακές Αξίες»
Στο χαιρετισμό του λίγο πριν την εκκίνηση των Αγώνων Δρόμων, ο πρόεδρος της ΚΟΕ κ. Ντίνος Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στη θετική επίδραση που έχει ο αθλητισμός για την κοινωνία, ενώ τόνισε πως «με τέτοιες εκδηλώσεις προάγουμε τις Ολυμπιακές αξίες, βοηθάμε τον κόσμο να αθληθεί και να γνωρίσει νέα αθλήματα. Στόχος μας είναι να μεγαλώσουμε αυτή την εκδήλωση τα επόμενα χρόνια, και να την αγκαλιάσει ακόμη περισσότερο ο κόσμος». Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Στροβόλου κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, είπε πως αποτελεί τιμή για το Δήμο η συνδιοργάνωση της Ολυμπιακής Ημέρας, ενώ αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με την ηγεσία της ΚΟΕ, όπου συζήτησαν διάφορες ενέργειες για προώθηση των Ολυμπιακών Αξιών.

Στην «Ολυμπιακή Ημέρα 2017» παρευρέθηκαν δεκαεννιά ομοσπονδίες, οι οποίες έστησαν χώρους επίδειξης και έδωσαν την ευκαιρία στους επισκέπτες να δοκιμάσουν τα διάφορα αθλήματα. Οι ομοσπονδίες που έδωσαν το παρών τους ήταν οι Γυμναστική, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Καλαθόσφαιρα, Καράτε, Μπάντμιντον, Πάλη, Πεντάθλου-Διάθλου, Πετόσφαιρα, Ταεκβοντό, Τζούντο, Τένις, Τοξοβολία, Χειροσφαίριση, Κλασσικού Αυτοκινήτου, Μπόουλινγκ, Μπριτζ, Σαΐττας, Σάμπο και Σκακιού.

Οι νικητές των Αγώνων Δρόμου
Δεκάδες ήταν οι συμμετοχές στις διάφορες ηλικιακές κατηγορίες των Αγώνων Δρόμου, την ευθύνη των οποίων είχε το σωματείο «Περικλής Δημητρίου». Στις 9.30 π.μ. δόθηκε πρώτα η εκκίνηση στο δρόμο 800 μ. για παιδιά μέχρι 13 ετών και ακολούθως αγωνίστηκαν τα άτομα άνω των 13 ετών στο δρόμο 5 χλμ. Ο Γιώργος Ττοφής του ΓΣΕ κέρδισε την πρωτιά στη γενική κατάταξη ανδρών και η Χριστίνα Χιώτη του «Περικλή Δημητρίου» την πρωτιά στις γυναίκες.

Αναλυτικά οι νικητές όλων των κατηγοριών:
Γενική Κατάταξη Ανδρών
1. Γιώργος Ττοφής
2. Αβράμης Αβραάμ
3. Εμμανουήλ Λιμαντζάκης

Γενική Κατάταξη Γυναικών
1. Χριστίνα Χιώτη
2. Νάτα Παναγιώτου
3. Μάρθα Σωτηρίου

Άνδρες 15-18 ετών
1. Γιαχία Μουχαμούντ

Άνδρες 19-29 ετών
1. Χαράλαμπος Κάνιος
2. Αιμίλιος Στυλιανού
3. Νικόλας Γιόχανσεν

Άνδρες 30-39 ετών
1. Ιωάννης Μιχαλέας
2. Χριστόδουλος Παπαευτυχίου
3. Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Άνδρες 40-49 ετών
1. Ιωάννης Αρέστη
2. Χρίστος Σάββα
3. Γιώργος Παναγή

Άνδρες 50-59 ετών
1. Σωκράτης Σωκράτους
2. Γκάρι Σιάναχαν
3. Μάριος Ασιήκαλλης

Άνδρες 60+ ετών
1. Χρίστος Ηρακλέους
2. Ιωάννης Ηλία
3. Κώστας Χειμώνης

Γυναίκες 19-34 ετών
1. Γιώτα Παρπαρίνου
2. Εύη Χριστοφίδου

Γυναίκες 35-49 ετών
1. Ελένη Σάββα
2. Ξένια Βιλανίδου

Γυναίκες 50+ ετών
1. Άννα Τσιφτέ-Καζακαίου

Αγόρια μέχρι 13 ετών
1. Ιωάννης Παπαευτυχίου
2. Νικόλας Αθηαινίτης
3. Μιχαήλ Λιμαντζάκης

Κορίτσια μέχρι 13 ετών
1. Θεοφάνω Λιμαντζάκη
2. Βασιλική Αλεξίου

Σε όλους τους συμμετέχοντες απονεμήθηκαν ειδικά αναμνηστικά διπλώματα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, υπογεγραμμένα από τον Πρόεδρο της ΔΟΕ κ. Τόμας Μπαχ και τον Πρόεδρο της ΚΟΕ κ. Ντίνο Μιχαηλίδη.

Το ιστορικό της διοργάνωσης
Η πρώτη διοργάνωση του εορτασμού της Ολυμπιακής Ημέρας πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 1948 σε εννιά χώρες, μεταξύ τους και την Ελλάδα. Από το 1978 η εκδήλωση περιλαμβάνεται στον Ολυμπιακό Χάρτη, ενώ από το 1987 η Ολυμπιακή Ημέρα συνδυάζεται και με τους Αγώνες Δρόμου. Πλέον, σε όλο τον κόσμο την Ολυμπιακή Ημέρα εορτάζουν πέραν των 150 Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, με τη συμμετοχή εκατομμυρίων ανθρώπων.