Previous Next

30η Σύνοδος ΕΟΑΚ: "Ο Αθλητής ως Πρότυπο"

Εκτύπωση

Με κεντρικό θέμα «Ο Αθλητής ως Πρότυπο», η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία Κύπρου, πραγματοποίησε το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στο Ολυμπιακό Μέγαρο την 30η Ετήσια Σύνοδο της. Η σύνοδος ξεκίνησε με την Μουσικό Ειρήνη Κακογιάνη, η οποία ερμήνυσε τον Ολυμπιακό Ύμνο.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) και της ΕΟΑΚ, κ. Ντίνος Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην επιλογή του θέματος της φετινής Συνόδου, σημειώνοντας ότι «το δίλημμα που αναφύεται για την θέση των αθλητών στην κοινωνία, είναι βαθιά ριζωμένο στο σύγχρονο κοινωνικό περιβάλλον που ζούμε και κυρίως στο σύστημα κοινωνικών αξιών που επικρατούν. Το status των αθλητών είναι συνάρτηση της σημασίας που δίνει η κοινωνία στον αθλητισμό».

Χαιρετισμούς στην σύνοδο απηύθυναν το Μέλος του Δ.Σ. του ΚΟΑ, Καίτη Χατζηκυριάκου Λουκαΐδου, ο Διευθυντής της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Βουλγαρίας Καθηγητής Dr Lozan Mitev, και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Δρ Κώστας Χαμπιαούρης ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Συνόδου.

Τιμήθηκε η Αίγλη Παντελάκη
Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή και η ΕΟΑΚ, απένειμαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου τιμητική διάκριση στη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, κα Αίγλη Παντελάκη, για την πολυσχιδή προσφορά της στη νεολαία, στην εκπαίδευση και την κυπριακή κοινωνία γενικότερα. Την κα Παντελάκη τίμησαν επίσης μαθητές του Γυμνασίου Έγκωμης.

Στην αντιφώνηση της, η κα Παντελάκη εξέφρασε την βαθιά της συγκίνηση και εκτίμηση προς την ΚΟΕ για την επιλογή της, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είναι ένα Υπουργείο που σμιλεύει ψυχές και όταν υπάρχουν θετικά αποτελέσματα, ο αντίκτυπος αντανακλά σε όλη την κοινωνία. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του κυπριακού εκπαιδευτικού συστήματος και τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται με στόχο τη συνεχή αναβάθμιση της παρεχόμενης Παιδείας στον τόπο μας, σημειώνοντας και τα εξής : «Το έργο αυτό συμπληρώνεται μέσω της δράσης των οργανισμών που δραστηριοποιούνται στους τομείς των αρμοδιοτήτων του, δηλαδή στην εκπαίδευση και γενικότερα στην παιδεία και τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό, οι οποίοι έχουν επίσης ένα πλούσο και πολυσχιδές έργο. Σε αυτούς τους οργανισμούς σαφώς περιλαμβάνεται και κατέχει ιδιαίτερη θέση η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή».

Ξεχώρισε το υψηλό επίπεδο Ομιλητών-Εισηγήσεων
Κύριοι ομιλητές στην Σύνοδο ήταν η Δρ Παρασκευή Λιούμπη, ο πρωταθλητής Στίβου Περικλής Ιακωβάκης και ο Δρ Χρύσανθος Χρυσάνθου.

Η Δρ Παρασκευή Λιούμπη, είναι Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φυσικής Αγωγής στην περιοχή Β΄Αθήνας, Διδάσκουσα του Πανεπιστημίου Πελλοπονήσου στο Τμήμα Οργάνωσης & Διαχείρησης Αθλητισμού. Στην ομιλία της «Ο αθλητής ως πρότυπο. Η συμβολή του στη διάδοση των Ολυμπιακών Αξιών στους νέους», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επιρροή των πρότυπων στους νέους, θέμα το οποίο απασχολεί διαχρονικά τους ερευνητές και στο ρόλο των Μ.Μ.Ε, τα οποία δεν προβάλλουν ισόρροπα τον ανδρικό και το γυναικείο αθλητισμό και τα αντίστοιχα πρότυπα αθλητών. Αναγνωρίστηκε η δυνατότητα παρέμβασης των διασήμων αθλητών στην κοινωνία, η σχέση τους με τα κοινωνικά δίκτυα, και η συμμετοχή τους σε προγράμματα Ολυμπιακής Παιδείας, και σημειώθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής «Οι αθλητές υψηλού επιπέδου, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να γίνουν πρεσβευτές των αξιών του αθλητισμού, των Ολυμπιακών Αξιών μέσα από το παράδειγμα τους αλλά και με τη συμμετοχή τους σε στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα Ολυμπιακής Παιδείας».

Ο Δρ Χρύσανθος Χρυσάνθου, Δημοσιογράφος, Ερευνητής, Συγγραφέας, παρουσίασε το θέμα «Το σύγχρονο πρότυπο του «υπεραθλητή» σε αντιδιαστολή προς τα αρχαιοελληνικά πρότυπα». Ο Δρ Χρυσάνθου αναφέρθηκε στο σημερινό «πρότυπο» αθλητή που διαφοροποιείται αναλόγως του φύλου, και με ιδιαίτερες αναφορές στο «φαινόμενο Κριστιάνο Ρονάλντο». Παρουσιάστηκε η σημερινή ερμηνεία του προτύπου σε αντιδιαστολή με τα ισχύοντα στην Αρχαία Ελλάδα κατά
τη διαξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και ως επίμετρον σημειώθηκαν τα εξής : «Προβάλλει επιτακτική η ανάγκη να παραμεριστούν οι στρεβλώσεις που έχουν επέλθει στο χώρο του αθλητισμού, όπου επικρατεί το πρότυπο-είδωλο του υπεραθλητή «σούπερμαν», όπου κυριαρχεί το χρήμα ως μέτρο επιτυχίας».

Ο Περικλής Ιακωβάκης, Πρόεδρος Επιτροπής Αθλητών Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου, Μέλος Επιτροπής Αθλητών ΕΟΕ, ανέπτυξε το θέμα «Ο αθλητής μετά». Ο πρώην πρωταθλητής των 400μ.Εμπ. στην εισήγηση του παρουσίασε τα διάφορα επίπεδα αθλητών, τα χαραχτηριστικά και τους παράγοντες επιτυχίας των αθλητών και τις διαφοροποιήσεις που παρουσιάζονται σε αυτούς μετά το τέλος της αγωνιστικής σταδιοδρομίας, και την προετοιμασία που απαιτείται για το μεταβατικό στάδιο πριν την απόσυρση από τους αγωνιστικούς στίβους, επισημαίνοντας τα εξής : «Οι τρεις δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει είναι να γίνει προπονητής, επαγγελματίας γύρω από τον αθλητικό χώρο ή να κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό. Ο ρόλος του προϋποθέτει εμπειρία και ικανότητα μετάδοσης, προβολή των θετικών στοιχείων, ισχυρή προσωπικότητα που μπορεί να διαμορφώσει χαρακτήρες, να προωθεί τις αξίες και το πνεύμα του Ολυμπισμού, τον υγιεινό τρόπο ζωής, και να βοηθά στην καταπολέμηση του ντόπινγκ στο πλαίσιο μια ομαλής ζωής και κοινωνικής δραστηριότητας.»

Ύστερα από την κάθε παρουσίαση οι εισηγητές απάντησαν σε ερωτήσεις των Συνέδρων που παρακολουθούσαν τις εργασίες τις Συνόδου. Μετά το πέρας των ομιλιών, ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή των Δρ Λιούμπη, Περικλή Ιακωβάκη, Dr Mitev και Ανδρέα Χάσικου ως εκπροσώπου της Επιτροπής Αθλητών της ΚΟΕ.

Στην 30η Σύνοδο της ΕΟΑΚ συμμετείχαν 180 περίπου σύνεδροι ανάμεσα στους οποίους, ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Αθλητισμού Φοίβος Ζαχαριάδης, Μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ, Εκπρόσωποι Κομμάτων, Δήμων, και οργανωμένων Φορέων, Πρόεδροι Αθλητικών Ομοσπονδιών και άλλοι αθλητικοί παράγοντες, γυμναστές, αθλητές και μαθητές Αθλητικών Σχολείων. Όσα κατατέθηκαν στη Σύνοδο, οι ομιλίες, οι ερωτήσεις των συνέδρων και οι απαντήσεις, οι συζητήσεις και τα συμπεράσματα της Συνόδου, θα εκδοθούν όπως κάθε χρόνο σε ειδικό αναμνηστικό λεύκωμα

Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία Κύπρου
8 Δεκεμβρίου 2018