Previous Next

Παρούσα η Κύπρος στη 47η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής

Εκτύπωση

Πραγματοποιήθηκε στη Μαρμπέγια της Ανδαλουσίας (Ισπανία) από 9 μέχρι 10 Νοεμβρίου, η 47η Γενική Συνέλευση των Ευρωπαϊκών Ολυμπακών Επιτροπών (EOE), στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι και των 50 Ολυμπιακών Επιτροπών που τη συγκροτούν. Την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή εκπροσώπησαν στη συνέλευση ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Ντίνος Μιχαηλίδης και η Γενική Διευθύντρια Όλγα Πιπερίδου Χρυσάφη.

Η 47η Γενική Συνέλευση σηματοδοτήθηκε από την παρουσία του Προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, ο οποίος αναφερόμενος στις επερχόμενες διοργανώσεις σημείωσε : «Η επόμενη χρονιά είναι γεμάτη από διοργανώσεις για την Ευρώπη. Είναι οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες, τα Ολυμπιακά Φεστιβάλ και οι Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να παρουσιάσετε στους πολίτες της Ευρώπης το μέλλον του αθλητισμού και τη νέα γενιά αθλητών σε μια νέα εποχή για τα σπορ».

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, καυτηρίασε την προσπάθεια που γίνεται σε διάφορα αθλήματα για την δημιουργία διοργανώσεων που αποκλειστικό σκοπό έχουν την αποκόμιση χρηματικών κερδών από τους διοργανωτές: «Η ΔΟΕ βασίζεται στον εθελοντισμό. Το 90% των εσόδων μας το παρέχουμε ως βοήθεια στις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές. Προχωρήσαμε στη διακήρυξη των δικαιωμάτων των αθλητών, παλεύουμε να αγωνίζονται σε ένα καθαρό περιβάλλον, είμαστε υπέρ της πλήρους ανεξαρτητοποίησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-ντόπινγκ από οποιεσδήποτε διασυνδέσεις με κυβερνήσεις, έχουμε προγράμματα αντιμετώπισης ειδικών καταστάσεων όπως με τους πρόσφυγες. Παράλληλα, δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς μπροστά σε διοργανώσεις που δεν βασίζονται στις αρχές και αξίες του Ολυμπισμού, που δεν προσφέρονται ως κοινωνικό αγαθό αλλά είναι αποκλειστικά μέρος του εμπορίου, της οικονομικής παραγωγής και έχουν σκοπό το κέρδος προς όφελος αυτών που τις διοργανώνουν». Οι θέσεις του Τόμας Μπαχ βρήκαν απόλυτα σύμφωνους, τη συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων των 50 Ολυμπιακών Επιτροπών, ιδιαίτερα των μικρών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Στο πλαίσιο των εργασιών της 47ης Γενικής Συνέλευσης της Ε.Ο.Ε. δόθηκε έμφαση στην παρουσίαση της προόδου των προετοιμασιών για την διοργάνωση των 2ων Πανευρωπαϊκών αγώνων που θα γίνουν στο Μινσκ το 2019, παρουσιάστηκε η πρόοδος για τη διοργάνωση των προσεχών Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι το 2024 (Θερινών και Χειμερινών) καθώς και μια πρώτη παρουσίαση από το Λος Άντζελες 2028 (!!!), και οι αναφορές για τα Ευρωπαϊκά Ολυμπιακά Φεστιβάλ Νέων Σαράγιεβο 2019 (Χειμερινό) και Μπακού 2019 (Θερινό). Αποφασίστηκε επίσης, η ανάθεση του 16ου Χειμερινού Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ στο Φρίουλι-Βενετία (Ιταλία). Σημαντική για την Κύπρο ήταν και η παρουσίαση της προόδου προετοιμασίας των 18ων Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης από το Μαυροβούνιο. Οι αγώνες θα διεξαχθούν από 27 Μαΐου μέχρι 1η Ιουνίου. Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, ο Ταμίας της ΕΟΕ και Επίτιμος Πρόεδρος της ΚΟΕ Κίκης Λαζαρίδης, παρουσίασε τον οικονομικό απολογισμό της ΕΟΕ.

Η Γενική Συνέλευση ύστερα από ψηφοφορία αποφάσισε όπως το βραβείο «Πιότρ Νουρόφκσι» για το 2018, που απονέμεται στον καλύτερο νέο αθλητή, δοθεί στην Αυστριακή αθλήτρια της Ορεινής Ποδηλασίας Λάουρα Στίγκερ. Δόθηκαν επίσης τα βραβεία «EOC Olympic Laurel Awards» στους Πέτερ Σριοκσαντελ (Αυστρία), Μανώλη Κατσιαδάκη (Ελλάδα), Έλερτ Σραμ (Ισλανδία), Ζαν Λουί Μαρκ (Λουξεμβούργο) και Ζοσέ Βισέντε Μούρα για την συμβολή τους στην προώθηση και προβολή των Ολυμπιακών ιδεών και αξιών στην Ευρώπη.

Αποφασίστηκε επίσης, ότι η 48η Γενική Συνέλευση της ΕΟΕ θα πραγματοποιηθεί στη Βαρσοβία από 25-26 Οκτωβρίου 2019.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
12 Νοεμβρίου 2018