7ο Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο “Pierre de Coubertin”

Εκτύπωση

“Οι Ολυμπιακές Αξίες ως εκπαιδευτικό σύστημα για καλύτερη ποιότητα ζωής”

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στο Ολυμπιακό Μέγαρο, το 7ο Μαθητικό Συνέδριο “Pierre de Coubertin" το οποίο διοργάνωσε η Επιτροπή “Pierre de Coubertin” της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου (ΕΟΑΚ), σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Δρ Κώστα Καδή.

Θέμα  του φετινού Συνεδρίου ήταν «Οι Ολυμπιακές Αξίες ως εκπαιδευτικό σύστημα για καλύτερη ποιότητα ζωής». Το τελετουργικό της έναρξης του συνεδρίου περιλάμβανε την ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου, και χαιρετισμό από τον Πρόεδρο της ΕΟΑΚ κ. Ντίνο Μιχαηλίδη, ο οποίος ευχαρίστησε τον Υπουργό Παιδείας για την συνεργασία που είχε με την ΚΟΕ όλα αυτά τα χρόνια,  σημειώνοντας τη σημασία που έχει για τα παιδιά μαθητές/μαθήτριες η Ολυμπιακή Παιδεία και η ανάγκη να εμπλουτίσουν τη μόρφωση τους με στοιχεία της Ολυμπιακής φιλοσοφίας και ιδεολογίας. Απευθυνόμενος στους μαθητές ο Πρόεδρος της ΚΟΕ ανέφερε ότι με τη συμμετοχή στο σημερινό συνέδριο θα αποκτήσουν τέτοια βιώματα, ώστε όταν επιστρέψουν στα σχολεία τους, να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την προσπάθεια ώστε ο Αθλητισμός και ο Ολυμπισμός να μεταδίδει θετικές αξίες όπως ο αυτοσεβασμός, ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπο, η αξιοπρέπεια, η αλληλεγγύη και το ευ αγωνίζεσθαι.

To πρόγραμμα του συνεδρίου παρουσίασε η Επιθεωρήτρια Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και μέλος της Εφορείας της ΕΟΑΚ κα Κάλλη Χατζηιωσήφ. Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε Δρ Κώστας Καδής στην τελευταία του παρουσία ως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού ενώπιον των μαθητών.

Τον Δρ Κώστα Καδή, τίμησαν τόσο η ΚΟΕ για την συνεργασία των δύο φορέων κατά τη διάρκεια παραμονής του στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, όσο και μαθητές του Αθλητικού Γυμνασίου Έγκωμης εκπροσωπώντας όλα τα Αθλητικά Σχολεία της Κύπρου. Κατά τη διάρκεια της θητείας του Κώστα Καδή στο Υπουργείο τα Αθλητικά Σχολεία επεκτάθηκαν σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε μαθητές/αθλητές να συνεχίζουν απρόσκοπτα με την παρουσία τους στο σχολείο την αθλητική τους σταδιοδρομία. Από την πλευρά του Δρ Καδής φανερά συγκινημένος ιδιαίτερα κατά τη στιγμή της τιμητικής βράβευσης του από τους μαθητές, σημείωσε ότι προσπάθησε για το καλύτερο δυνατό, σημειώνοντας την αναβάθμιση του αθλητικού Σχολείου, ενώ δήλωσε ότι θα βρίσκεται πάντα κοντά στα παιδιά, στους εκπαιδευτικούς και την Παιδεία του τόπου.

Στο συνέδριο συμμετείχαν 100 περίπου μαθητές από τέσσερα Λύκεια της Κύπρου, το Παγκύπριο Γυμνάσιο (Λευκωσία), το Λύκειο Παραλιμνίου (Αμμόχωστος), την Τεχνική Σχολή Λάρνακας και το Λύκειο Πολεμιδιών (Λεμεσός), ενώ ξεχωριστή ήταν η παρουσία του Λυκείου Κάτω Τιθορέας (Φθιώτιδας) από την Ελλάδα, μαθητές του οποίου φιλοξένησε η ΚΟΕ στην Κύπρο. Στο συνέδριο παραβρέθηκαν επίσης μαθητές του Αθλητικού Σχολείου Κύκκου Β΄.

Οι μαθητές των πέντε Λυκείων παρουσιάσουν τη δική τους προσέγγιση στο θέμα που τους δόθηκε, έχοντας ελεύθερη την επιλογή για τον τρόπο παρουσίασης. Των παρουσιάσεων ακολούθησε συζήτηση. Για άλλη μια χρονιά οι μαθητές χρησιμοποίησαν τις νέες τεχνολογίες για τις παρουσιάσεις τους, ωστόσο ο χορός και το τραγούδι ήταν αυτά που γέμισαν την αίθουσα «Ευ αγωνίζεσθαι» του Ολυμπιακού Μεγάρου. Συγκινητική ήταν η παρουσία της Τεχνικής Σχολής Λάρνακας με μαθητές από διάφορες χώρες που φοιτούν στο Σχολείο, η οποίοι παραουσίασαν ένα πολυπολιτισμικό πρόγραμμα στο οποίο συνηπήρξαν οι πολιτισμοί των χωρών από τις οποίες προέρχονται με την Ελληνική παιδεία και πολιτισμό και την κυπριακή πολιτιστική παράδοση.  

Οι μαθητές από την Ελλάδα, βρίσκονται στην Κύπρο από την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου και το πρόγραμμα παραμονής τους πέραν της συμμετοχής στο Μαθητικό Συνέδριο, περιλάμβανε επίσκεψη στα Φυλακισμένα Μνήματα και τον Τύμβο Μακεδονίτισσας καθώς και ξενάγηση στη Λευκωσία σε χώρους συνδεδεμένους με την ιστορία και την εκπαίδευση της Κύπρου.   

Οι παρουσιάσεις, οι εισηγήσεις και τα πορίσματα του συνεδρίου θα εκδοθούν όπως κάθε χρόνο σε αναμνηστικό λεύκωμα και θα σταλούν στους συμμετέχοντες, στους οποίους δόθηκε επίσης δίπλωμα συμμετοχής.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, δια του Προέδρου Ντίνου Μιχαηλίδη, τίμησε την αθλήτρια των Παγοδρομιών Ντανιέλλα Βανέσσα Υψαρίδου για την συμβολή της στη διάδοση του αθλήματος στην Κύπρο.  Η κορυφαία Κύπρια αθλήτρια ήταν η πρώτη που εκπροσώπησε την Κύπρο σε διεθνείς αγώνες υπο την αιγίδα της ΔΟΕ, με τη συμμετοχή της πέρσι αυτή την εποχή στο 13ο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων που έγινε στο Ερζορούμ της Τουρκίας, βάζοντας έτσι το άθλημα των Παγοδρομιών στον αθλητικό χάρτη της Κύπρο.