Η Κύπρος στους 3ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων

Εκτύπωση

Με μία αθλήτρια, την 17χρονη (06/05/2002) Γεωργία Επιφανίου, θα λάβει μέρος η Κύπρος, με αποστολή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ), στους 3ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, που θα διεξαχθούν στην Ελβετία μεταξύ 9-22 Ιανουαρίου 2020.

Η Κύπρος θα είναι μία από τις περίπου 75 χώρες που θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση. Περίπου 1900 αθλητές αναμένεται να αγωνιστούν σε 16 διαφορετικά αθλήματα, στις 14 ημέρες δράσης των Αγώνων.

Η διοργανώτρια πόλη των 3ων Ολυμπιακών Αγώνων Νέων είναι η Λωζάνη, με την Ολυμπιακή πρωτεύουσα και έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) να φιλοξενεί τις τελετές έναρξης (9 Ιανουαρίου) και λήξης (22 Ιανουαρίου), τα αγωνίσματα πίστας και όλες τις τελετές μεταλλίων. Οι γειτονικές Άλπεις θα φιλοξενήσουν τα αλπικά αθλήματα, η πόλη του Σεντ Μόριτζ το μπόμπσλεϊ, το λουζ και το σκέλετον και το βόρειο Καντόνι της Γιούρα τα αθλήματα άλμα με σκι και δίαθλο.

Το κυπριακό πρόγραμμα
Η σκιέρ Γεωργία Επιφανίου θα είναι η σημαιοφόρος της Κύπρου στην τελετή έναρξης, που θα διεξαχθεί στις 9 Ιανουαρίου στην αρένα Vaudoise στη Λωζάνη. Ακολούθως, στις 12 του μήνα θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο αγώνισμα του γιγαντιαίου σλάλομ (η 1η κατάβαση στις 11:00, η 2η στις 13:45) και στις 14 Ιανουαρίου στο σλάλομ (10:30 και 14:45 οι δύο καταβάσεις). Το αλπικό σκι, όπου θα συμμετάσχει η Γεωργία, θα διεξαχθεί στο χιονοδρομικό κέντρο της Les Diablerets, στο χωριό Ormont-Dessus, που βρίσκεται περίπου μία ώρα οδικώς ανατολικά της Λωζάνης, στις Άλπεις.

Στις 5 Ιανουαρίου θα αναχωρήσει για τη Γενεύη, μέσω Βιέννης, ο αρχηγός αποστολής της ΚΟΕ κ. Δημήτρης Παπαθεοδότου, ενώ την ίδια διαδρομή προς την Ελβετία θα κάνει στις 7 του μήνα η αθλήτρια Γεωργία Επιφανίου. Ο προπονητής Μίλαν Μάτιτς θα ταξιδέψει οδικώς στη Λωζάνη, όπου θα αφιχθεί στις 7 Ιανουαρίου. Οι τρεις συνθέτουν την κυπριακή αποστολή στη «Λωζάνη 2020» και θα διαμένουν στο Ολυμπιακό Χωριό, που βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο της πόλης.

«Είμαι πολύ περήφανη και χαρούμενη που θα εκπροσωπήσω την Κύπρο σε μια τέτοια μεγάλη διοργάνωση. Οι στόχοι μου είναι να εκπροσωπήσω αντάξια τη χώρα μου και να πετύχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ανάμεσα στις κορυφαίες νεάνιδες του κόσμου στο αλπικό σκι. Η εμπειρία μου πέρσι στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων στο Σαράγεβο θα με βοηθήσει σίγουρα να πετύχω το καλύτερο αποτέλεσμα στη Λωζάνη», τόνισε η αθλήτρια στο Γραφείο Τύπου της ΚΟΕ.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός αποστολής κ. Δημήτρης Παπαθεοδότου, είπε: «Θέλω να συγχαρώ την Γεωργία για την εξασφάλιση της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων. Οι στόχοι μας είναι μια καλή εκπροσώπηση της χώρας μας και είμαι σίγουρος ότι η Γεωργία θα κάνει ότι είναι δυνατόν για μια πολύ καλή παρουσία».

Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων
Μετά από εισήγηση του τότε προέδρου της ΔΟΕ κ. Ζακ Ρογκ, το 2010 πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων, οι Θερινοί στη Σιγκαπούρη, με σκοπό να δοθεί η ευκαιρία στους αθλητές του αύριο, να λάβουν πολύτιμες Ολυμπιακές εμπειρίες, σε μια διοργάνωση ανάλογου επιπέδου.

Το 2012 στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας διοργανώθηκαν οι 1οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες με την Κύπρο να λαμβάνει μέρος με τον Ντίνο Λευκαρίτη, τον αθλητή του αλπικού σκι που το 2018 εκπροσώπησε την χώρα μας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Νότια Κορέα. Το 2016 στο Λίλεχαμερ της Νορβηγίας η Κύπρος εκπροσωπήθηκε και πάλι με ένα άτομο, την Ανδριάνα Πιερή, ξανά στο αλπικό σκι.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
2 Ιανουαρίου 2020