Previous Next

Η Ολυμπιακή Φλόγα του «Τόκιο 2020» φωτίζει τον κόσμο!

Εκτύπωση

Με πρώτη λαμπαδηδρόμο την χρυσή και χάλκινη Ολυμπιονίκη του 2016 στην σκοποβολή Άννα Κορακάκη, η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι προς το Τόκιο και την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα διεξαχθεί στις 24 Ιουλίου 2020!

Η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 12 Μαρτίου 2020 στην αρχαία Ολυμπία, στην παρουσία του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Τόμας Μπαχ και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Η τελετή ήταν κλειστή για το κοινό, για σκοπούς προστασίας της δημόσιας υγείας και σε αυτή παρευρέθηκαν λιγοστά άτομα, μόνο με διαπίστευση.

Η πανέμορφη τελετή, την καλλιτεχνική διεύθυνση της οποίας είχε η χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, ξεκίνησε με την είσοδο στο Στάδιο της Προεδρικής Φρουράς και των επισήμων. Έγινε αρχικά η έπαρση της Ολυμπιακής Σημαίας, με την παράλληλη ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου και στη συνέχεια ακολούθησαν ο Ύμνος της Ιαπωνίας και ο Εθνικός Ύμνος, με την έπαρση των δύο σημαιών.

Οι χαιρετισμοί
Ο πρώτος χαιρετισμός ήρθε από τον δήμαρχο της Ολυμπίας κ. Γεώργιο Γεωργιόπουλο, ο οποίος αφού καλωσόρισε τον κόσμο στον ιστορικό χώρο της Ολυμπίας, έστειλε το μήνυμα ότι «σήμερα που απειλείται ο κόσμος, στέλνουμε από την Ολυμπία, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, ένα μεγάλο μήνυμα αγώνα και νίκης».

Ο εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής κ. Τοσιάκι Έντο, αρχικά τόνισε ότι η Ιαπωνία, και η οργανωτική επιτροπή, κάνουν ότι είναι εφικτό για να πραγματοποιηθούν χωρίς πρόβλημα οι Αγώνες το καλοκαίρι, αντιμετωπίζοντας την παγκόσμια κρίση του κορωνοϊού που περνά σήμερα ο Πλανήτης. «Ο άνθρωπος είναι ανθεκτικός», είπε και ακολούθως μίλησε για το μήνυμα ειρήνης που στέλνει η Φλόγα στην Ιαπωνία και σε όλο τον κόσμο. «Η ελπίδα φωτίζει το δρόμο μας», είπε.

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Τόμας Μπαχ αρχικά ευχαρίστησε τον λαό της Ελλάδας για τη φιλοξενία και το ότι φιλοξενούν την τελετή κάτω από δύσκολες συνθήκες. «Είμαστε έντονοι στη δέσμευση μας για επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020, περιορίζοντας με τα κατάλληλα μέτρα την εξάπλωση του κορωνοϊού», είπε ο επικεφαλής του Ολυμπιακού Κινήματος και πρόσθεσε: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια ισχυρή επίδειξη της ενότητας της ανθρωπότητας. Και η Ιαπωνία θα επιδείξει αυτό το μήνυμα και την καινοτομία της, το καλοκαίρι. Οι Ιάπωνες θα καλωσορίσουν με τον καλύτερο τρόπο τον κόσμο και τους 11 χιλιάδες καλύτερους αθλητές του κόσμου».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ κ. Σπύρος Καπράλος είπε αρχικά «δυστυχώς περιορίσαμε την πρόσβαση σήμερα, λόγω προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά οι εικόνες φτάνουν ζωντανά σε όλο τον κόσμο, μεταφέροντας το μήνυμα του Ολυμπισμού». Και πρόσθεσε: «Είμαι σίγουρος ότι οι Ιάπωνες φίλοι μας, θα διοργανώσουν εξαιρετικούς Αγώνες. Να ευχηθούμε η φλόγα του θεού Απόλλωνα να φωτίσει το Τόκιο και να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που ζούμε σήμερα».

Η τελετή Αφής
Αφού ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της τελετής, οι επίσημοι μετέβησαν στο χώρο του Ναού της Ήρας, περνώντας μπροστά από οκτώ Κούρους και Ζάνες, ηθοποιούς που ανέλαβαν το ρόλο των αγαλμάτων. Οι Ζάνες ήταν χάλκινα αγάλματα του θεού Δία, τα οποία κατασκευάζονταν με πόρους από τις χρηματικές ποινές που επέβαλαν οι Ελλανοδίκες στους αθλητές που παραβίαζαν τους κανονισμούς των Ολυμπιακών Αγώνων, και τοποθετούνταν ακριβώς πριν την είσοδο στο Στάδιο, ως αιώνια προειδοποίηση στους αθλητές.

Οι 31 ιέρειες, μαζί με τη νέα Πρωθιέρεια Ξανθή Γεωργίου, εξήλθαν του Ναού της Ήρας και προχώρησαν στο χώρο του βωμού. Η Πρωθιέρεια έκανε επίκληση στον θεό Απόλλωνα, για να στείλει τις ακτίνες του ήλιου: «Απόλλωνα, θεέ του ήλιου και της ιδέας του φωτός, στείλε τις ακτίνες σου και άναψε την ιερή δάδα, για τη φιλόξενη πόλη του Τόκιο», είπε και πρόσθεσε: «Και συ, ω Δία, χάρισε ειρήνη σ' όλους τους λαούς της Γης».

Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, η φωτιά άναψε στο κάτοπτρο και η Ολυμπιακή Φλόγα ήταν γεγονός! Ακολούθησε το καλλιτεχνικό κομμάτι, με το χορό των ιερειών υπό τους ήχους της Απολλώνιας λύρας, μπροστά από το Στάδιο. Στη συνέχεια η Πρωθιέρεια, αφού έφερε το αγγείο που φύλαγε τη Φλόγα, κάλεσε την Άννα Κορακάκη και άναψε τη δάδα που κρατούσε. Η Κορακάκη έγραψε ιστορία αφού για πρώτη φορά γυναίκα είχε τη συγκεκριμένη τιμή να είναι πρώτη λαμπαδηδρόμος.

Με την αποχώρηση των ιερειών, η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης ξεκίνησε και επίσημα την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, κατευθυνόμενη αρχικά προς το μνημείο του Πιέρ ντε Κουμπερτέν, στο χώρο της Ολυμπιακής Ακαδημίας, εκεί όπου βρίσκεται ενταφιασμένη η καρδία του Γάλλου που αναβίωσε τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δεύτερη λαμπαδηδρόμος ήταν η Μιζούκι Νογκούτσι, η χρυσή Ολυμπιονίκης του 2004 στον Μαραθώνιο, η οποία αφού έλαβε τη Φλόγα από την Κορακάκη, κατευθύνθηκε προς το σημερινό χωριό της Ολυμπίας.

Το πρώτο σκέλος της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, τις επόμενες επτά μέρες, θα επισκεφθεί ολόκληρη την Ελλάδα. Η Φλόγα θα μεταβεί σε κάθε γωνιά της χώρας η οποία γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το σπουδαιότερο αθλητικό και κοινωνικό γεγονός του Πλανήτη.

Το ελληνικό σκέλος της Λαμπαδηδρομίας θα ολοκληρωθεί στις 19 Μαρτίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο στην Αθήνα, όπου θα γίνει η παράδοση της Φλόγας στους Ιάπωνες διοργανωτές του «Τόκιο 2020». Ακολούθως, με ειδική πτήση, η Φλόγα θα μεταβεί στην ασιατική χώρα, με πρώτη στάση την περιοχή της Φουκουσίμα, που πλήγηκε έντονα από τον σεισμό και το τσουνάμι το 2011. Στη συνέχεια, η Λαμπαδηδρομία θα επισκεφθεί όλη την Ιαπωνία, μέχρι τις 24 Ιουλίου, οπόταν θα φτάσει στο Ολυμπιακό Στάδιο, εκεί όπου οι αθλητές του κόσμου θα αναμένουν τη Φλόγα.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
12 Μαρτίου 2020