Ιστορική απόφαση της ΔΟΕ για διπλή ανάθεση Ο.Α. 2024 & 2028

Εκτύπωση
Ιστορική χαρακτηρίζεται η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που έλαβε κατά τη διάρκεια της 130ης  Συνόδου της ΔΟΕ που διεξήχθη στη Λωζάνη της Ελβετίας την Τρίτη 11 Ιουλίου 2017 και προαναγγέλλει την απ’ ευθείας διπλή ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 και 2028.
 
Μετά από ομόφωνη απόφαση της Συνόδου -σε συνέχεια πρότασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ τον Ιούνιο- αποφασίστηκε όπως ξεκινήσουν οι διαδικασίες για υιοθέτηση τριμερούς συμφωνίας μεταξύ ΔΟΕ, Λος Άντζελες και Παρισιού για την πόλη που θα διοργανώσει τους Αγώνες το 2024 και αυτήν που θα ακολουθήσει για το 2028. Αν όλα πάνε εξελιχθούν ομαλά και συμφωνήσουν οι τρεις πλευρές, η 131η Σύνοδος της ΔΟΕ που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο στη Λίμα του Περού θα επικυρώσει τις διοργανώτριες πόλεις των δύο Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 και 2028.
 
Όπως τονίζει η ΔΟΕ, η ομόφωνη απόφαση είναι μια «win-win-win» κατάσταση για την ίδια, το Λος Άντζελες και το Παρίσι. Σε περίπτωση, πάντως, που δεν καταλήξουν σε συμφωνία οι δύο πόλεις και οι αντίστοιχες Ολυμπιακές Επιτροπές των ΗΠΑ και της Γαλλίας, τότε στην 131η Σύνοδο στη Λίμα θα προχωρήσει μόνο η ανάθεση της διοργανώτριας του 2024. Πάντως, η κοινή εμφάνιση, αμέσως μετά την απόφαση της Συνόδου, των δημάρχων του Λος Άντζελες Έρικ Γκαρσέτι και Άνι Χιντάλγκο, με τον πρόεδρο τη ΔΟΕ Τόμας Μπαχ και οι δηλώσεις τους που ακολούθησαν δείχνουν ότι υπάρχει η πρόθεση για συμφωνία για διπλή ανάθεση.
 
Τόμας Μπαχ : «Σπουδαία μέρα»
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, αμέσως μετά την απόφαση της Συνόδου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους δύο δημάρχους, τόνισε πως «η διασφάλιση της σταθερότητας των Ολυμπιακών Αγώνων για έντεκα χρόνια είναι κάτι αξιοσημείωτο. Είναι σπουδαία μέρα η σημερινή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Ολυμπιακό Κίνημα και εξαιρετική μέρα για αυτές τις δύο σπουδαίες πόλεις».
 
Από την πλευρά τους οι δύο δήμαρχοι τόνισαν ότι ανυπομονούν να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για το ποια πόλη θα διοργανώσει πρώτη τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ποια θα ακολουθήσει. «Στην Ολυμπιακή ιστορία υπήρξαν μόλις 37 ισοπαλίες για το χρυσό μετάλλιο. Σήμερα ίσως να είναι η 38η φορά» είπε ο δήμαρχος του Λ.Α. Έρικ Γκαρσέτι, ενώ η δήμαρχος του Παρισιού Άνι Χιντάλγκο είπε πως «θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις για να φτάσουμε σε συμφωνία έτσι ώστε το Παρίσι να ξαναζήσει την Ολυμπιακή περιπέτεια μετά από εκατό χρόνια».
 
Τι προηγήθηκε
Πριν την απόφαση της ΔΟΕ, η αντιπροσωπεία του «Λος Άντζελες 2024» υπό την ηγεσία του Δημάρχου Έρικ Γκαρσέτι και του «Παρίσι 2024» με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν προχώρησαν στις παρουσιάσεις των υποψηφιοτήτων τους ενώπιων των μελών της ΔΟΕ. «Είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε γι΄ αυτή την win-win-win προσέγγιση. Ο Γαλλικός λαός είναι πανέτοιμος», είπε ο Πρόεδρος Μακρόν. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε tweet του την Τρίτη (11/07) έγραψε : «Δουλεύουμε σκληρά για να φέρουμε τους Ολυμπιακούς στις Ηνωμένες Πολιτείες».
 
Τρίτη φορά και για τις δύο
Το Λος Άντζελες και το Παρίσι έχουν φιλοξενήσει ήδη τους Ολυμπιακούς Αγώνες από δύο φορές, έτσι το 2024 και το 2028 (ανάλογα με το ποια θα διοργανώσει πρώτη και δεύτερη) θα δημιουργήσουν το μικρό κλαμπ των πόλεων που φιλοξένησαν τους Αγώνες τρεις φορές. Μέχρι σήμερα, στη σύγχρονη τους ιστορία μόνο το Λονδίνο έχει υποδεχτεί τους Αγώνες τρεις φορές (1908, 1948, 2012). Το Παρίσι φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1900 και του 1924, ενώ το Λος Άντζελες διοργάνωσε τους Αγώνες το 1932 και το 1984.
 
Γραφείο Τύπου
Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής
12 Ιουλίου 2017