Κοσίγιαντσιτς: «Οι ΑΜΚΕ είναι ξεχωριστή διοργάνωση»

Εκτύπωση

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στο Μαυροβούνιο για τους 18ους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ), ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής (EOC) κ. Γιάνεζ Κοσίγιαντσιτς παρέθεσε δημοσιογραφική διάσκεψη το πρωί της Τρίτης (28/05) στο Slovenska Plaza, στο Χωριό των Αθλητών, όπου δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις από τα ΜΜΕ. Μαζί του στο πάνελ ήταν και ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής του Μαυροβουνίου, κ. Ντούσαν Σιμόνοβιτς.

«Είμαστε η πιο δυνατή ήπειρος στον κόσμο. Έχουμε το 50% των μεταλλίων στους Θερινούς Ολυμπιακούς και το 70% στους Χειμερινούς. Παλεύουμε συνεχώς για να διατηρήσουμε αυτή την πρωτιά, έτσι διοργανώνουμε τέσσερις σημαντικές διοργανώσεις, τα δύο Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ Νέων, τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες και τους ΑΜΚΕ. Είμαστε η μοναδική ήπειρος που διοργανώνει Αγώνες για Μικρά Κράτη, επειδή θέλουμε να δίνουμε τις ανάλογες ευκαιρίες και στις μικρές σε μέγεθος χώρες. Αυτή η διοργάνωση είναι πολύ ξεχωριστή».

Ο κ. Κοσίγιαντσιτς ρωτήθηκε για την απόρριψη της αίτησης των Νησιών Φαρόε και του Βατικανού να συμμετάσχουν στους Αγώνες. «Δεν πληρούν τα κριτήρια για να είναι μέλη. Το Βατικανό είναι μεν ανεξάρτητο κράτος αλλά δεν έχει Ολυμπιακή Επιτροπή και τον απαραίτητο αριθμό αναγνωρισμένων ομοσπονδιών. Τα Φαρόε είναι άλλη υπόθεση. Βρίσκονται κάτω από Δανέζικη κυριαρχία και υπό την Ολυμπιακή Επιτροπή της Δανίας. Όμως οι αναγνωρισμένες τους ομοσπονδιες έχουν το δικαίωμα να αγωνιστούν σε διοργανώσεις, αλλά όχι ως εθνική ομάδα και ως ανεξάρτητη χώρα. Δεν κάνουμε πολιτική και ζητάμε παραπάνω κατανόηση».

Με το κόστος των ΑΜΚΕ να είναι αρκετά υψηλό για τις χώρες που συμμετέχουν, ο πρόεδρος της EOC ρωτήθηκε για τους τρόπους που η Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Επιτροπή μπορεί να στηρίξει τις χώρες: «Έχουμε το σύστημα solidarity, όπου δίνουμε στις επιτροπές και τις βοηθάμε. Από κει και πέρα, για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πολλά τα διαθέσιμα λεφτά, μέσα από τα διάφορα προγράμματα. Το πρόβλημα είναι το ίδιο για όλες τις μικρές χώρες. Όμως για να βγουν αυτές οι χώρες εκτός συνόρων πρέπει να ξοδέψουν».

Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής του Μαυροβουνίου, κ. Ντούσαν Σιμόνοβιτς, από την πλευρά του αποκάλυψε το μπάτζετ της διοργάνωσης, που ανήλθε στα 2,55 εκατ. ευρώ. Μοιράστηκε και κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες, όπως το γεγονός ότι διαπιστεύτηκαν 2326 άτομα, εκ των οποίων οι 835 αθλητές. «Το Μαυροβούνιο είναι στην καρδιά της Ευρώπης, έχουμε Ευρωπαϊκές αξίες και δείξαμε ότι είμαστε ένας ωραίος προορισμός για επίσκεψη ή δουλειά», είπε.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
28 Μαΐου 2019