Previous Next

Διάσκεψη για Απολογισμό «Μαυροβούνιο 2019» και ενημέρωση για «Μινσκ 2019»

Εκτύπωση

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή παρουσίασε την αποστολή που θα συμμετάσχει στους 2ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες που θα γίνουν στο Μινσκ της Λευκορωσίας από 21-30 Ιουνίου. Στη δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε στο Ολυμπιακό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Ντίνος Μιχαηλίδης προέβη παράλληλα στον εκτενή απολογισμό της συμμετοχής της Κύπρου στους 18ους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στο Μαυροβούνιο.

Μινσκ : Με 39 αθλητές σε εννέα αθλήματα
Η Κύπρος θα λάβει μέρος στους 2ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες σε εννέα αθλήματα με 39 αθλητές (22 Άντρες, 17 Γυναίκες), που εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους μέσω των διαδικασιών πρόκρισης, είτε της χώρας (όπως στο Στίβο), είτε μέσω των επιδόσεων τους. Οι συμμετοχές αυτές ανά άθλημα είναι : Στίβος 20 (10 Α/10 Γ), Σκοποβολή 6 (3 Α/3Γ), Ποδηλασία 4 (3Α/1Γ), Τοξοβολία 3 (1Α/2Γ), Τζούντο 2(Α), Γυμναστική 1(Α), Μπάντμιντον 1(Γ), Πυγμαχία 1(Α), και Σάμπο 1(Α) (πλήρης ονομαστικός πίνακας ακολουθεί στο τέλος του κειμένου).

Αρχηγός της Κυπριακής αποστολής θα είναι το Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ Κάλλη Χατζηιωσήφ. Στο Μινσκ θα μεταβούν προς το τέλος των αγώνων για λίγες μέρες μέχρι και την τελετή λήξης, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Ντίνος Μιχαηλίδης και ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης. Η τελετές έναρξης και λήξης θα πραγματοποιηθούν στο ανακαινισμένο Στάδιο της Ντιναμό Μινσκ.

Το συνολικό πρόγραμμα των αγώνων περιλαμβάνει 15 αθλήματα, και ένα αριθμό αγωνισμάτων που ξεπερνά τα 200. Σημαντικό στοιχείο του προγράμματος ότι δέκα από τα αγωνίσματα του προγράμματος είναι συνδεδεμένα με τις διαδικασίες πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε αυτά με Κυπριακό ενδιαφέρον, οι νικητές των αγωνισμάτων Σκοποβολής και Τοξοβολίας θα κερδίσουν αυτόματα Ολυμπιακή κάρτα πρόκρισης για το «Τόκυο 2020», ενώ στο Μπάντμιντον, την Πυγμαχία, την Ποδηλασία και το Τζούντο, τα αποτελέσματα είναι άμεσα συνδεδεμένα με το σύστημα αξιολόγησης/βαθμολόγησης των αντίστοιχων Διεθνών Ομοσπονδιών για την πρόκριση στο Τόκυο.

Παρουσιάζοντας την αποστολή η Γενική Διευθύντρια της ΚΟΕ Όλγα Πιπερίδου Χρυσάφη σημείωσε τα εξής : «Θέλουμε οι αθλητές μας να παρουσιαστούν ανταγωνιστικοί σε μια διοργάνωση πολύ υψηλού επιπέδου, κάτι που αποδείκτηκε από την πρώτη φορά που διοργανώθηκαν οι αγώνες πριν τέσσερα χρόνια στο Μπακού. Σε κάποια αγωνίσματα όπως στη Σκοποβολή και τη Γυμναστική δικαιούμαστε να έχουμε βλέψεις για το βάθρο και γιατί όχι και για Ολυμπιακές κάρτες πρόκρισης στο άθλημα της Σκοποβολής. Ευελπιστούμε ότι οι ομάδες της Ποδηλασίας και του Στίβου θα αντεπεξέλθουν στον έντονο ανταγωνισμό αλλά και στις δυσκολίες του προγράμματος, και όλοι οι υπόλοιποι αθλητές θα παρουσιαστούν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση ώστε και εμπειρίες να αποκομίσουν αλλά και επιτυχίες να σημειώσουν όπου τους δοθεί η ευκαιρία».

Καινοτομία για τους αγώνες αποτελεί ο τρόπος διεξαγωγής του Στίβου τα πρόγραμμα του περιλαμβάνει εννέα αγωνίσματα στα οποία θα λάβουν μέρος 24 χώρες. Θα υπάρξουν μετάλλια για τους νικητές των ατομικών αγωνισμάτων, αλλά το κυρίως πρόγραμμα αφορά στο ομαδικό υπό τον τίτλο Dynamic New Athletics (DNA). Θα υπάρξουν τρεις διαφορετικές αγωνιστικές μέρες για το ομαδικό, όπου οι 24 ομάδες θα περάσουν από την διαδικασία των προκριματικών, στον ημιτελικό, μέχρι να φτάσουν έξι καλύτερες στον τελικό. Στα εννέα αγωνίσματα περιλαμβάνονται δύο μικτές σκυταλοδρομίες (δύο άντρες και δύο γυναίκες). Αυτές είναι η 4Χ400μ. και η Pursuit Race (200μ.+ 400μ., + 600μ. + 800μ.).

H κυπριακή αποστολή στο Μινσκ 2019:
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΡΙΟΣ

ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΑΡΜΑΝΤΟ (RR)
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (RR & TT)
ΜΑΤΣΑΓΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (RR & TT)
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΑΝΤΡΗ (RR & TT)

ΠΥΓΜΑΧΙΑ
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (-75KG)

ΣΑΜΠΟ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ (+100KG)

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ
ΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΣΚΗΤ)
ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΣΚΗΤ)
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ (ΣΚΗΤ)
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΑΝΤΡΗ (ΣΚΗΤ)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ (ΤΡΑΠ)
ΜΑΚΡΗ ΑΝΔΡΕΑΣ (ΤΡΑΠ)

ΣΤΙΒΟΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (110Μ ΕΜΠ.)
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΑΦΝΗ (100Μ ΕΜΠ.)
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (4X400Μ ΜΙΚΤΉ)
ΚΑΤΣΑΡΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ (4X400Μ ΜΙΚΤΉ)
ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ (4X400Μ ΜΙΚΤΉ & PURSUIT RACE)
ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (PURSUIT RACE)
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ (ΑΚΟΝΤΙΟ)
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΡΑΜΟΝΑ (100Μ)
ΠΑΝΑΓΗ ΝΕΚΤΑΡΙΑ (ΜΉΚΟΣ)
ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ (4X400Μ ΜΙΚΤΉ)
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΟΛΙΒΙΑ (PURSUIT RACE)
ΧΑΤΖΗΘΕΩΡΗ ΑΝΔΡΕΑΣ (100Μ)
ΧΟΝΔΡΟΚΟΥΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΎΨΟΣ)
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ (PURSUIT RACE)
ΚΟΛΟΜΕΙΤΕΒΑ ΣΑΝΤΑ (ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ)
ΚΡΙΟΥΚΟΦ ΕΛΒΙΣ ΕΛΙ (ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ (ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ)
ΠΙΣΙΑΡΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ (ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ)
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΦΙΛΙΠΠΑ (ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ)
ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ)

ΤΖΟΥΝΤΟ
ΜΙΧΑΗΛ ΑΡΙΣΤΟΣ (-81KG)
ΡΟΥΝΤΟΛΦ ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ (-73KG)

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ
ΕΛ ΧΕΛΑΛΙ ΜΙΜΗΣ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΞΟ)
ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ (ΣΥΝΘΕΤΟ ΤΟΞΟ)
ΚΟΥΡΟΥΝΑ ΜΙΚΑΕΛΛΑ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΞΟ)

 

18οι ΑΜΚΕ Μαυροβούνιο 2019 : Ικανοποίηση για την παρουσία της ομάδας
Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης ο Πρόεδρος της ΚΟΕ κ. Ντίνος Μιχαηλίδης προέβη σε εκτενή απολογισμό της συμμετοχής της Κύπρου στους 18ους ΑΜΚΕ «Μαυροβούνιο 2019» όπου η Κύπρος κατέλαβε τη 2η θέση στον Πίνακα Μεταλλίων, κατακτώντας 21 χρυσά, 27 αργυρά και 15 χάλκινα μετάλλια, και 63 στο σύνολο.

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε αρχικά σε κάποια θέματα που αφορούσαν τη διοργάνωση που έγινε στο Μαυροβούνιο όπως τη διαμονή, τις μεταφορές, τις εγκαταστάσεις και τα Μ.Μ.Ε. σημειώνοντας τις εξαιρετικές συνθήκες που παρείχαν οι διοργανωτές για τη διαμονή της ομάδας, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν αφενός από την επιλογή των διοργανωτών να πραγματοποιήσουν τους αγώνες σε πολλές πόλεις, αφετέρου από τις ελλείψεις που παρουσιάστηκαν κυρίως στα γήπεδα Στίβου και Κολύμβησης.

Στη συνέχεια ο κ. Μιχαηλίδης πραγματοποίησε τον εκτενή αγωνιστικό απολογισμό της ομάδας και αναφέρθηκε σε κάθε άθλημα ξεχωριστά σημειώνοντας τις επιδόσεις και την παρουσία αθλητών και ομάδων, και κατέληξε σημειώνοντας τα εξής : «Κερδίσαμε τα τρία αγωνίσματα του προγράμματος (Στίβος, Αντισφαίριση, Μπιτς Βόλεϊ), όσα και το γηπεδούχο Μαυροβούνιο. Ήμασταν δεύτεροι σε άλλα τρία (Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Πετόσφαιρα και Σκοποβολή), στην 3η θέση στο Τζούντο, στην 5η θέση στην Κολύμβηση ενώ δεν πήγαμε καλά στην Καλαθόσφαιρα. Στο Μπόουλς δεν συμμετείχαμε, και σημειώνωνω ότι σε ένα άθλημα με μικρό ανταγωνισμό και ελάχιστες συμμετοχές, το Λουξεμβούργο που πήρε την πρώτη θέση στους αγώνες κατέκτησε τα τρία από τα τέσσερα χρυσά μετάλλια. Δεν θέλουμε να κερδίζουμε τους ΑΜΚΕ, πολιτογραφώντας 2-3 κολυμβητές ή μαζικά κάποιους άλλους αθλητές σε άλλα αθλήματα. Ως γενικότερο απολογισμό των αποτελεσμάτων, θεωρούμε ότι η παρουσία μας ήταν ικανοποιητική. Η πρώτη θέση στον πίνακα των μεταλλίων που δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά στόχος, δεν ήρθε για τρεις κύριους λόγους που δεν αφορούσαν στην απόδοση της ομάδας, παρά το ότι σε κάποια αθλήματα θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα :

- την απουσία σημαντικού αριθμού κορυφαίων αθλητών Στίβου για λόγους που εξηγήθηκαν,
- το θέμα των πολιτογραφήσεων αθλητών από άλλες χώρες που διαμόρφωσε καταστάσεις στον πίνακα, ιδιαίτερα στην Κολύμβηση,
- το αγωνιστικό πρόγραμμα που δεν ευνοούσε την ομάδα μας. Ήταν μικρό, και σε αυτό υπήρχε το Μπόουλς, ενώ απουσίαζαν η Γυμναστική, η Τοξοβολία, η Ποδηλασία και η Ιστιοπλοΐα, παραδοσιακά Ολυμπιακά αθλήματα στα οποία θα μπορούσαμε να κερδίσουμε αρκετά μετάλλια, όπως επίσης και το Σκητ στη Σκοποβολή».

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε επίσης σε μεμονωμένες κριτικές που ασκήθηκαν για την αποστολή και τα αποτελέσματα είτε τα συνολικά, είτε επί μέρους αθλημάτων σημειώνοντας ότι αυτή είναι καλοδεχούμενη, φτάνει να είναι καλόπιστη και τεκμηριωμένη σημειώνοντας και τα εξής : «Το Λουξεμβούργο που κέρδισε δεν είναι μεγέθους «επαρχίας Λάρνακας» όπως λανθασμένα χρησιμοποιήθηκε, για να ασκηθεί κριτική, ούτε πληθυσμιακά, ούτε κυρίως οικονομικά. Στον αθλητισμό δεν είναι οι πληθυσμιακοί συσχετισμοί που κάνουν τη διαφορά, γιατί έτσι θα έβγαιναν παντού πρώτες η Κίνα και η Ινδία. Είναι οι υποδομές, οι επενδύσεις, οι παροχές και οι εγκαταστάσεις που κάνουν τη διαφορά. Είναι η κατάσταση της χώρας, το βιοτικό επίπεδο κυρίως, και η σημασία που αποδίδει στον αθλητισμό. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτά υστερούμε σε σχέση με το Λουξεμβούργο».

Καταλήγοντας ο κ. Μιχαηλίδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΚΟΑ κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη για την παρουσία του στους αγώνες, τους Χορηγούς της ΚΟΕ, την ΟΠΑΠ Κύπρου Διαχρονικό Χορηγό, καθώς και τους υπόλοιπους χορηγούς της ΚΟΕ, RCB, CYTA, και ΤΟΥΟΤΑ για τη στήριξη τους, τη δημοσιογραφική ομάδα, για την πολύ καλή κάλυψη και προβολή των αγώνων που έγινε, και κυρίως την Αρχηγό της αποστολής κα Κάλλη Χατζηιωσήφ, τους προπονητές και τους αθλητές μας, τόσο για την αγωνιστική τους προσπάθεια, όσο και για τη συνολική τους παρουσία.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
14 Ιουνίου 2019