Gold Coast 2018 (5η μέρα): Χρυσά για Γ. Αχιλλέως και Μ. Γεωργίου

Εκτύπωση

Μετά το 2006 και το 2014 ο Γιώργος Αχιλλέως κατέκτησε και πάλι το Χρυσό στο Σκητ των Κοινοπολιτειακών Αγώνων – Δεύτερο χρυσό για τον Μάριο Γεωργίου, αυτή τη φορά στο δίζυγο - Όλη η δράση της Δευτέρας 9 Απριλίου

Gold Coast – Αποστολή ΕΑΚ: Μικαέλο Παπαδάκης

Τρία ατομικά χρυσά, άλλα δύο ομαδικά και ένα αργυρό. Αυτός είναι ο Γιώργος Αχιλλέως, ο σπουδαιότερος σκοπευτής ανάμεσα στις 71 χώρες και περιοχές της Κοινοπολιτείας, τα τελευταία είκοσι χρόνια. Τη Δευτέρα (09/04) κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Σκητ των 21ων Κοινοπολιτειακών Αγώνων του Gold Coast, κάνοντας το three-peat, καθώς ήταν χρυσός στη Μελβούρνη και στη Γλασκόβη, ενώ ήταν αργυρός στο Δελχί. Στον προκριματικό είχε 123/125 ισοφαρίζοντας το δικό του ρεκόρ αγώνων από τη Μελβούρνη.

Πλέον έχει στη συλλογή του έξι Κοινοπολιτειακά μετάλλια (τα πέντε χρυσά), ξεπερνώντας την Χρυσταλλένη Τρικωμίτη (κατέκτησε πέντε), για να γίνει ο πιο πετυχημένος Κύπριος στην ιστορία των Αγώνων.

Ήταν το τέταρτο κυπριακό χρυσό στους φετινούς αγώνες, μετά τα δύο του Μάριου Γεωργίου και αυτό της Άντρης Ελευθερίου. Έτσι, η Κύπρος ισοφάρισε την καλύτερη επίδοσή της σε Κοινοπολιτειακούς, που ήταν τέσσερα χρυσά στο Δελχί το 2010.

«Μάλλον το τελευταίο»
Με την ολοκλήρωση του τελικού ο Αχιλλέως έσφιξε τη γροθιά και ξέσπασε πανηγυρίζοντας. «Δεν ήταν εύκολος αγώνας, όμως ένιωθα καλά, είχα προετοιμαστεί κατάλληλα. Είναι μάλλον το τελευταίο μου μετάλλιο σε Κοινοπολιτειακούς καθώς η Σκοποβολή δεν είναι στο πρόγραμμα των Αγώνων του 2022 στο Μπέρμινγκχαμ» δήλωσε στη μικτή ζώνη.

Αμέσως μετά την απονομή ο 38χρονος σκοπευτής αναχώρησε για τη Μελβούρνη, ώστε να συναντήσει τα παιδιά του, τη γυναίκα του Βίκυ και την οικογένεια της, η οποία ζει μόνιμα στην Αυστραλία. Ήταν μαζί του στο Gold Coast τη Μεγάλη Βδομάδα, αλλά ο ίδιος προτίμησε να τους έχει στη Μελβούρνη τις ημέρες του αγώνα, ώστε να αποφορτιστεί.

Στις εξέδρες του σκοπευτηρίου στο Belmont του Μπρίσμπεϊν βρέθηκε η Ύπατη Αρμοστής της Κύπρου στην Αυστραλία κα Μάρθα Μαυρομμάτη, Κύπριοι ομογενείς και σύσσωμη η ηγετική ομάδα της κυπριακής αποστολής, στηρίζοντας τον Αχιλλέως.

Απαράμιλλη σταθερότητα
Στον τελικό ο Αχιλλέως έδειξε απαράμιλλη σταθερότητα και συγκέντρωση. Παρότι έχασε νωρίς δίσκο και έπεσε τρίτος με 19/20, πίσω από τον Ουαλό Ben Llewellin και το Βορειοϊρλανδό Gareth ΜcAuley, εντούτοις, έδειξε σταθερότητα και με 20/20 μπήκε στην τελική τριάδα μπροστά και από τους δύο, με συνολικό σκορ 39/40 – ο Llewellin είχε 38/40 και ο ΜcAuley 37/40. Η συνέχεια ήταν συγκλονιστική. Στην επόμενη δεκάδα ο Αχιλλέως έχασε δίσκο, ενώ ο Ουαλός είχε 10/10. Μπήκαν ισόβαθμοι στον τελικό, αφήνοντας το χάλκινο στον ΜcAuley (είχε 8/10).

Στον αγώνα για το χρυσό ο Αχιλλέως, που έριχνε πρώτος, είχε 3/4 στον πρώτο βατήρα. Ο Llewellin όμως λύγισε έχοντας 2/4. Στη συνέχεια αμφότεροι ήταν αλάνθαστοι και το χρυσό πήγε στον Αχιλλέως.
Απογοήτευση για τους Αυστραλούς καθώς ο Paul Adams, Νο3 του κόσμου, έμεινε εκτός τελικού για έναν δίσκο. Ο Αχιλλέως ήταν στο Νο5 πριν τον αγώνα.

Ήλπιζε ο Καζάκος, αλλά…
Με 116/125 ο Γιώργος Καζάκος κατετάγη 13ος. Στην πρώτη προκριματική ημέρα είχε 45/50, όμως στη δεύτερη ξεκίνησε δυναμικά με 49/50, χτίζοντας ελπίδες πρόκρισης στον τελικό. Όμως, με 22/25 στον τελευταίο γύρο έμεινε πίσω.

13η η Μαριλένα
Στα 10μ του αεροβόλου Τουφεκιού η Μαριλένα Κωνσταντίνου ήταν 13η στην πέμπτη συμμετοχή της σε Κοινοπολιτειακούς. Είναι η μόνη αθλήτρια της φετινής ομάδας που μετέχει ανελλιπώς στους Κοινοπολιτειακούς από το 2002 στο Μάντσεστερ.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Δεύτερο χρυσό ο Μ. Γεωργίου στους Κοινοπολιτειακούς
Τρελαίνει κόσμο στο Gold Coast ο Μάριος Γεωργίου. Το παιδί με το πλατύ χαμόγελο μόνιμα ζωγραφισμένο στα χείλη, θα φύγει από την Αυστραλία με τρία μετάλλια στις αποσκευές. Τη Δευτέρα (09/4) κέρδισε και δεύτερο χρυσό, αφού μετά το Έδαφος κυριάρχησε και στο Δίζυγο, ενώ έχει και το χάλκινο από το Σύνθετο Ατομικό.

Με τρία Κοινοπολιτειακά μετάλλια είναι –μαζί με τον Γιωργαλλά- οι πιο πετυχημένοι Κύπριοι στην Ενόργανη, στην ιστορία των Αγώνων, ενώ τρία μετάλλια σε μια διοργάνωση δεν έχει κανένας, εκτός από την Χρυσταλλένη Τρικωμίτη στο Δελχί, που κατέκτησε πέντε στη Ρυθμική.

O Μάριος πήρε 8.533 για την εκτέλεση σε ένα πρόγραμμα με βαθμό δυσκολίας 6.000 στο Δίζυγο, έχοντας συνολικά 14.533, αφήνοντας δεύτερο –με τους ίδιους βαθμούς- τον Άγγλο Nile Wilson, ο οποίος είχε 8.433 στην εκτέλεση σε ένα πρόγραμμα με βαθμό δυσκολίας 6.100. Έβδομος στον τελικό ήταν ο Ηλίας Γεωργίου με 13.083 εκτελώντας με μικρά λάθη ένα πρόγραμμα βαθμού δυσκολίας 5.400.

Ο Ηλίας Γεωργίου αγωνίστηκε στον τελικό του Μονόζυγου όπου ήταν 7ος με 12.533. Ο 18χρονος γυμναστής, στον πρώτο του μεγάλο αγώνα, δήλωσε παρών σε τρεις τελικούς (Σύνθετο, Δίζυγο, Μονόζυγο), δείχνοντας πως το μέλλον του ανήκει.

Στο Άλμα ο Μάριος Γεωργίου ήταν έκτος με 13.933 και ο Νεόφυτος Κυριάκου όγδοος με 13.716. To χρυσό κέρδισε ο Αυστραλός Christopher Remkes με 14.799.

ΣΤΙΒΟΣ
Στον τελικό ο Τραΐκοβιτς
Ξημερώματα Δευτέρας (09/04), τερματίζοντας τρίτος στη δεύτερη ημιτελική σειρά ο Μίλαν Τραΐκοβιτς προκρίθηκε με 13.36 στον τελικό των 110μ με εμπόδια, ο οποίος θα γίνει την Τρίτη (10/04), στις 12:45μμ, ώρα Κύπρου. Ο 26χρονος εμποδιστής έστρεψε και πάλι τα φλας πάνω του, καθώς είναι γεννημένος τζέντλεμαν. Στην πίσω μεριά του bib number είχε γράψει μια αφιέρωση στην κοπέλα του, η οποία γιόρταζε την Κυριακή (08/04) τα γενέθλια της. Με το που τελείωσε η κούρσα έβγαλε το bib number, το γύρισε ανάποδα και έδειξε το μήνυμα στις κάμερες.

Ψηλό επίπεδο
Πρώτος στη σειρά του Μίλαν ήταν ο Τζαμαϊκανός Hansle Parchment με 13.30. Πρόκειται για τον χρυσό Ολυμπιονίκη του Λονδίνου και αργυρό στο Παγκόσμιο του Πεκίνου το 2015. O Μίλαν έπεσε στο νήμα μαζί με τον Τζαμαϊνό Ronald Levy (13.35). Από την πρώτη σειρά μπήκε στον τελικό ο φετινός Παγκόσμιος Πρωταθλητής του Κλειστού, Βρετανός Andrew Pozzi με 13.29. Το επίπεδο είναι ιδιαιτέρως υψηλό και ένα μετάλλιο θα αποτελούσε μεγάλη επιτυχία για τον Μίλαν Τραΐκοβιτς.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι Κύπριοι αθλητές στίβου δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, βρισκόμενοι στο μέσο της προετοιμασίας τους για τη σεζόν στον ανοικτό, που ξεκινάει τον Μάιο και κορυφώνεται το καλοκαίρι με τους Μεσογειακούς και το Πανευρωπαϊκό.

Πέρασε και η Αρτυματά
Καλή εμφάνιση και πρόκριση και για την Ελένη Αρτυματά στα 400μ. Παρότι έτρεξε στο δεύτερο διάδρομο, ήταν τρίτη στην τρίτη προημιτελική σειρά με 52.90 και πέρασε με τον 16ο καλύτερο χρόνο ανάμεσα στα 24 κορίτσια που θα τρέξουν στις τρεις ημιτελικές σειρές την Τρίτη (10/4 – 14:16μμ, ώρα Κύπρου).

Αντιθέτως, ο Βασίλης Κωνσταντίνου έμεινε στο 2.10μ στο Ύψος (έχει 2.28μ περσινό) και αποκλείστηκε καθώς απέτυχε δύο φορές στο 2.15μ και μια στο 2.18μ. Με 2.11μ ο 25χρονος άλτης ήταν 11ος στη Γλασκόβη πριν τέσσερα χρόνια.

H Ναταλία Ευαγγελίδου αγωνιζόμενη στη δεύτερη ημιτελική σειρά των 1.500μ, πέτυχε νέο παγκύπριο ρεκόρ με επίδοση 4:10.98 παίρνοντας την 7η θέση στη σειρά.

Ευχαριστημένη η Ραμόνα
Θυμίζουμε ότι την Κυριακή του Πάσχα η Ραμόνα Παπαϊωάννου, αγωνιζόμενη για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο, προκρίθηκε στα ημιτελικά των 100μ με 11.65, για να αποκλειστεί στη συνέχεια, αφού με 11.67 στον ημιτελικό ήταν 16η ανάμεσα σε 24 αθλήτριες. Είχε να τρέξει 100αρι από το Ρίο, αφού πέρσι δεν κατέβηκε στον ανοικτό, λόγω τραυματισμού. «Για την εποχή και με ένα ακόμα πρόβλημα τελευταία είναι μια χαρά. Μπορούσα να κατέβω μερικά δέκατα ακόμα αλλά δεν ήρθε» δήλωσε η Ραμόνα.
Σταθελάκος και Πουρσανίδης περιορίστηκαν στη 12η και 15η θέση στης Σφυροβολίας, αντίστοιχα, ενώ στα 5.000μ ο Χαντίρι ήταν 10ος με 14:16.53.

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
Ξεκίνημα με Time Trial
Στο Currumbin, σχεδόν μια ώρα βόρεια του Gold Coast, ξεκινάει την Τρίτη (10/04) τις υποχρεώσεις της η ομάδα ποδηλασίας. Αντρέας Μιλτιάδης και Άντρη Χριστοφόρου θα αγωνιστούν στην ατομική χρονομέτρηση, ενώ τις επόμενες μέρες θα τρέξουν στο Mountain Bike και στην Ποδηλασία Δρόμου.

ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
Περίπατος…
Πανεύκολα στους «8» πέρασαν Αγγελοπούλου / Κωνσταντίνου στο Μπιτς Βόλεϊ, αφού μετά τη Σκοτία κέρδισαν και τις Stafford/ Williams από τη Γρενάδα (21-3, 21-14) και πήραν τη δεύτερη θέση του Ομίλου, πίσω από την Αυστραλία. Ως δεύτεροι καλύτεροι τρίτοι πέρασαν οι Αποστόλου / Χρυσοστόμου, με μια νίκη και 3-4 σετ. Οι προημιτελικοί τόσους στους άντρες όσο και στις γυναίκες θα γίνουν την Τρίτη (10/04).

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Καλή εμφάνιση από την Κάλια
Κολυμπώντας αρκετά κοντά στο ατομικό της ρεκόρ, η Κάλια Αντωνίου ήταν έβδομη στη δεύτερη σειρά με 30.62 και αποκλείστηκε από τον τελικό των 50μ Ύπτιο, καθώς είχε τον 21ο χρόνο ανάμεσα σε 30 αθλήτριες. Η παρουσία της 18χρονης Κάλιας στους 21ους Κοινοπολιτειακούς ολοκληρώνεται με τη 13η θέση στα 50μ ελεύθερο, όπου προκρίθηκε στα ημιτελικά και θα μπορούσε να μπει και στον τελικό, ενώ στα 100μ ελεύθερο πέτυχε 58.65 και ήταν 19η από 34 κοπέλες, πλησιάζοντας και εδώ τη 16αδα των ημιτελικών. Στο Gold Coast η Κάλια γιόρτασε και την ενηλικίωσή της αφού τη Μ. Παρασκευή (06/04) έκλεισε τα 18.
Την Τρίτη (10/04) ολοκληρώνεται και η παρουσία του Κωνσταντίνου Χατζηττοουλή στην πισίνα με τη συμμετοχή του στα 1.500μ. στις 2:00μμ, ώρα Κύπρου.