Ολοκληρώνεται η μετάβαση της κυπριακής αποστολής στην Αυστραλία

Εκτύπωση

Gold Coast – Αποστολή ΕΑΚ: Μικαέλο Παπαδάκης

Ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής (01/4) η μετάβαση της κυπριακής αποστολής στην πόλη Gold Coast της πολιτείας του Queensland της Αυστραλίας, όπου 4-15 Απριλίου θα διεξαχθούν οι 21οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες.

Μετά από ένα ταξίδι 22 ωρών μέσω Ντουμπάι και Σιγκαπούρης έως το Μπρίσμπεϊν και ακολούθως οδική μετάβαση διάρκειας μιας ώρας, αθλητές ποδηλασίας, πάλης και ρυθμικής γυμναστικής θα ενωθούν με το μεγαλύτερο μέρος της αποστολής, η οποία από το βράδυ της Τετάρτης (28/3) έχει μπει στο άρτια οργανωμένο Κοινοπολιτειακό Χωριό.

Η Κύπρος μετέχει στους Αγώνες με 46 αθλητές, αφού ο πολύπειρος γυμναστής Ηρόδοτος Γιωργαλλάς δεν κατέστη δυνατό να αγωνιστεί, λόγω τραυματισμού.
Πρώτοι στη μάχη ρίχνονται οι αθλητές Ενόργανης Γυμναστικής και Κολύμβησης που αγωνίζονται την Πέμπτη (05/4). Μεγαλύτερη ομάδα είναι αυτή του Στίβου με 17 αθλητές ενώ ακολουθεί η Σκοποβολή με 10. Η Κύπρος θα λάβει μέρος σε εννιά αθλήματα: Ενόργανη, Ρυθμική, Κολύμβηση, Μπιτς Βόλεϊ, Ποδηλασία, Πυγμαχία, Πάλη, Σκοποβολή και Στίβο. Σημαιοφόρος στην τελετή έναρξης θα είναι ο Γιώργος Αχιλλέως.

Συμμετοχή 71 χωρών
Στους Αγώνες μετέχουν 71 χώρες. Το Κοινοπολιτειακό Χωριό φιλοξενεί 6.600 αθλητές, προπονητές και συνοδούς. Η Κύπρος διαθέτει μια από τις 20 πιο μεγάλες αποστολές. Η Αυστραλία διοργανώνει για πέμπτη φορά τους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες. Είχαν προηγηθεί οι διοργανώσεις σε Σίδνεϊ (1938), Περθ (1962), Μπρίσμπεϊν (1982), Μελβούρνη (2006). Η διοργάνωση του 2022 θα διεξαχθεί στο Μπέρμινγχαμ.

Ζέστη με βροχή
Ο Μάρτιος ήταν ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου για την Αυστραλία, καθώς βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο. Ο καιρός αυτή την εποχή είναι θερμός, με τη θερμοκρασία ημέρας στους 28 βαθμούς Κελσίου και νύκτας στους 20. Υπάρχουν υψηλά ποσοστά υγρασίας, ενώ βρέχει. Το Gold Coast είναι στο ανατολικό άκρο της χώρας. Το κλίμα του χαρακτηρίζεται υποτροπικό – όπως και της Κύπρου, αν και το Gold Coast βρίσκεται λίγο πιο κοντά στην τροπική ζώνη, σε σχέση με το νησί μας.

Είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας με πληθυσμό 640.000 κατοίκων και θεωρείται παράδεισος για τους σέρφερς, προσελκύοντας ετησίως περίπου δέκα εκατ. τουρίστες, εκ των οποίων όμως μόλις το 10% προέρχονται από το εξωτερικό.

Οι μισοί το επιλέγουν για μονοήμερη εκδρομή.

Άρτια οργάνωση
Οι Κύπριοι που βρίσκονται ήδη στο Gold Coast, οι οποίοι έτυχαν και θερμής υποδοχής κατά την άφιξή τους από τα μέλη της κυπριακής παροικίας, έχουν να πουν τα καλύτερα λόγια για την οργάνωση των Αυστραλών, η οποία είναι επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων.

Την ευθύνη της κυπριακής αποστολής έχει η Κυπριακή Επιτροπή Κοινοπολιτειακών Αγώνων (ΚΕΚΑ), που διοικείται ουσιαστικά από μέλη της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής. Η ΚΕΚΑ υπάγεται στη διεθνή Ομοσπονδία Κοινοπολιτειακών Αγώνων που με 71 μέλη είναι υπεύθυνη για τους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες και τους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες Νέων, όπου κατά βάση μετέχουν χώρες της «Κοινοπολιτείας των Εθνών», ενός διακυβερνητικού οργανισμού 53 χωρών, στην πλειοψηφία τους πρώην Βρετανικές αποικίες.