“TOKYO 2020” / Άντρη Χριστοφόρου : Ποδηλασία στο όρος Φούτζι

Εκτύπωση

Για δεύτερη συνεχόμενη φορά, η Άντρη Χριστοφόρου συμμετέχει στο αγώνισμα της Ποδηλασίας Δρόμου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Την Κυριακή 25 Ιουλίου σε μια επίπονη και απαιτητική διαδρομή 137 χλμ, που θα εξελίσσεται στις παρυφές του Όρους Φούτζι, η κύπρια πρωταθλήτρια έχει ως κύριο στόχο ένα καλό πλασάρισμα ανάμεσα στις 67 αθλήτριες που συμμετέχουν στον αγώνα, στην πλειοψηφία τους από την Ευρώπη (38), και οι οποίες εκπροσωπούν 40 διαφορετικές χώρες.

Εδώ και αρκετούς μήνες η προπόνηση της Χριστοφόρου ήταν προσαρμοσμένη για αυτόν τον αγώνα που δίνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο. Οι ρυθμοί αναγκαστικά έπεσαν ελέω πανδημίας, και της αναγκαστικής της απουσίας από τις προπονήσεις τον Μάιο, δεδομένα που της στέρησαν σημαντικούς αγώνες στο εξωτερικό. Προσαρμόστηκε όμως, καταβάλλοντας αρκετή προσπάθεια ώστε να προσομοιώσει την προπόνηση της με τις αγωνιστικές συνθήκες που θα συναντήσει στο Τόκυο.

Ήταν από τις πρώτες αθλήτριες της κυπριακής ομάδας που έφτασαν στην Ιαπωνία, για να πραγματοποιήσει το τελικό στάδιο της προετοιμασίας της. Ο προπονητής της Μιχάλης Χατζηιωάννου εξηγεί το γιατί : “Εδώ η προπόνηση εστιάζεται στην μελέτη της διαδρομής με κομμάτια εντάσεων και τεχνικής. Επίσης η επιλογή της καθόδου εδώ στο Τόκυο νωρίς, ήταν για σωστό εγκλιματισμό στις καιρικές συνθήκες (ζέστη και υγρασία) αλλά και γενικότερα τις αλλαγές που υφίστανται στο πρόγραμμα ενός αθλητή μέσα σε συνθήκες πανδημίας”.

H διαδρομή και οι τακτικές …
Είναι η πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες όπου το σημείο εκκίνησης, και ο τερματισμός θα απέχουν όσο και το μήκος της διαδρομής, αφού δεν θα υπάρχουν επαναλήψεις σε αυτή. Πολύ νωρίς μετά την εκκίνηση αρχίζει μια μεγάλη-μακριά ανηφόρα στην οποία οι μεγάλες ομάδες των χωρών που θα εκπροσωπούνται από 3 ή 4 αθλήτριες, θα προσπαθήσουν να δώσουν γρήγορο ρυθμό για να φέρουν τις αθλήτριες τους που θα διεκδικούν μετάλλιο όσο πιο μπροστά και όσο πιο «φρέσκες» μπορούν. Ακολουθούν μερικές ευθείες και κατηφόρες ενώ στα τελευταία 20χλμ η διαδρομή είναι επίσης γρήγορη και με δυναμικές ανηφόρες. Εκεί θα παλέψουν οι αθλήτριες για τα μετάλλια και τις πρώτες θέσεις, ενώ και για τις πιο πίσω θέσεις της τελικής κατάταξης επίσης θα υπάρχουν τακτικές για όσο το δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα

Η Άντρη θα προσπαθήσει να βρίσκεται στην κατάλληλη θέση μέσα στο γκρουπ των αθλητριών που θα δίνουν το ρυθμό στην κούρσα, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την διάρκεια και τη δυσκολία του αγώνα. Σε ένα αγώνα 137χλμ με 2500 θετικά υψομετρικά, χρειάζεται σωστή κατανομή της ενέργειας και αρκετή αυτοσυγκέντρωση.

Ποδηλασία και Ολυμπιακοί Αγώνες
Η Ποδηλασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι τόσο παλιά όσο περίπου και η ανακάλυψη του ιδίου του ποδηλάτου. Ήταν στο πρόγραμμα των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που έγιναν στην Αθήνα και ύστερα από την απουσία δώδεκα ετών, επανήλθε το 1912 στην Στοκχόλμη. Ωστόσο οι γυναίκες έπρεπε να περιμένουν μέχρι το 1996 στην Ατλάντα για να αγωνιστούν στο αγώνισμα αυτό.

Στο Τόκυο στην Ποδηλασία θα διεξαχθούν 20 αγωνίσματα, δύο στην Ορεινή Ποδηλασία, τέσσερα στην Ποδηλασία Δρόμου (Δρόμου και Time Trial), δέκα στην Ποδηλασία Πίστας δύο στο BMX Racing και δύο στο BMX Freestyle. Το πρώτο χρυσό μετάλλιο κατέκτησε στην Ποδηλασία Δρόμου ο Ρίτσιαρντ Καραπάζ από το Εκουαδόρ.

Κυπριακές συμμετοχές
H Άντρη Χριστοφόρου θα καταγράψει την 5η συμμετοχή στην Ποδηλασία από το 1980 και μετέπειτα που η Κύπρος συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η αμέσως προηγούμενη ήταν από την ίδια στο Ρίο πριν από πέντε χρόνια, ενώ το 2012 συμμετείχε στην Ορεινή Ποδηλασία ο σύζυγος της Μάριος Αθανασιάδης. Η αρχή έγινε με τον Σπύρο Αγρότη στο Λος Άντζελες το 1984, ενώ η 24η θέση που κατέλαβε η Ελίνα Σοφοκλέους το 2004 στην Αθήνα στο Mountain Bike είναι η καλύτερη θέση που κατέλαβε η Κύπρος στο άθλημα σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Αναλυτικότερα οι κυπριακές συμμετοχές είναι οι εξής :
1984 Λος Άντζελες Αγρότης Σπύρος Ποδηλασία Αντοχής 190.2Km (DNF)
2004 Αθήνα Σοφοκλέους Ελίνα Mountain Bike 24η

Κείμενο : Νίκος Σοφιόπουλος / Λειτουργός Τύπου ΚΟΕ

2012 Λονδίνο Αθανασιάδης Μάριος Mountain Bike 40ος
2016 Ρίο Χριστοφόρου Άντρη Ποδηλασία Δρόμου 55η (OTL)
2021 Τόκυο Χριστοφόρου Άντρη