Friday, 29 March 2024

Παρούσα η ΚΟΕ στην 23η Γενική Συνέλευση της ANOC στο Τόκιο

Η Ένωση Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών (ANOC), πραγματοποίησε το διήμερο 30 Νοεμβρίου με 1 Δεκεμβρίου στο Τόκιο, την 23η Γενική Συνέλευση στην οποία συμμετείχαν για πρώτη φορά εκπρόσωποι από 206 χώρες και πέραν των 1550 συνέδρων και παρατηρητών από διάφορους οργανισμούς, αριθμοί οι οποίοι αποτελούν ρεκόρ.

Σε αυτήν παρέστη ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ και την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ) εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Ντίνος Μιχαηλίδης και ο Γενικός Γραμματέας Χαράλαμπος Λόττας.

Από τις σημαντικότερες αποφάσεις που λήφθηκαν ήταν η έγκριση της «Διακήρυξης των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των αθλητών». Ο κώδικας περιλαμβάνει 12 άρθρα με τα δικαιώματα του αθλητή και 10 άρθρα με τις αντίστοιχες υποχρεώσεις. Η ΚΟΕ θα κοινοποιήσει προς όλες τις Ομοσπονδίες τον Κώδικα για άμεση εφαρμογή. Κυρώθηκε επίσης η «Διακήρυξη των δικαιωμάτων του παιδιού στον αθλητισμό» της UNICEF.

Η ANOC ενέκρινε την πρόταση της Νομικής Επιτροπής για τη σύσταση ανεξάρτητης Επιτροπής Ηθικής τα μέλη της οποίας ορίστηκαν από την Γενική Συνέλευση.

Επαναβεβαίωσε επίσης την δέσμευση της για την εφαρμογή και υλοποίηση του αυστηρού κώδικα δεοντολογίας και χρηστής διακυβέρνησης και συστήνει το ίδιο να πράξουν οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, και οι διεθνείς Αθλητικές Ομοσπονδίες.

Η ANOC υποστήριξε τη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Αντι-Ντόπινγκ (Independent Testing Authority) και κάλεσε όλες τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και τους Διεθνείς Οργανισμούς, να αποδεχθούν την ITA ως κύριο συμμετέχοντα στη διοργάνωση αγώνων για την διασφάλιση της προστασίας των καθαρών αθλητών.

Υποστήριξε επίσης την θέση της ΔΟΕ, όπως διασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των αθλητών σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις ανεξαρτήτως πολιτικών προβλημάτων και θεμάτων που υφίστανται. Ενέκρινε επίσης τη δημιουργία μιας νέας Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων στην οποία Πρόεδρος θα είναι το Μέλος της ΔΟΕ και Πρόεδρος της Ιορδανικής Ολυμπιακής Επιτροπής Πρίγκιπας Φαϊσάλ Αλ Χουσεΐν της Ιορδανίας.

Τέλος στο πλαίσιο των εργασιών έγινε αναλυτική παρουσίαση της πρόοδου της προετοιμασιών των μεγάλων διεθνών διοργανώσεων των επόμενων ετών. Ειδικότερα για τους 1ους Παράκτιους Παγκόσμιους Αγώνες (World Beach Games) που θα γίνουν στο Σαν Ντιέγκο το 2019 και διοργανώνει η ANOC, αποφασίστηκε όπως παρά την ύπαρξη κριτιρίων συμμετοχής, επιδιωχθεί η παρουσία αθλητών σε αυτούς, που θα εκπροσωπούν και τις 206 Ολυμπιακές Επιτροπές.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
3 Δεκεμβρίου 2018

 

 

Search