Saturday, 20 April 2024

Ημερίδα για τη Γυναίκα

«Γυναίκα και Αθλητισμός  – Επιχειρώντας Αλλιώς»

Η «Επιτροπή Γυναίκα και Αθλητισμός» της Κυπριακής Ολυμπια κής Επιτροπής (ΚΟΕ), διοργάνωσε την Τετάρτη 9 Μαρτίου, ημερίδα με θέμα «Γυναίκα και Αθλητισμός – Επιχειρώντας Αλλιώς». Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Μέγαρο και είχε ως κύρια ομιλήτρια την Δρ Ειρήνη Καμπερίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρέμβαση στην Ημερίδα με θέμα “Διεκδίκησε τα όνειρα σου. Μπορείς!”, έκανε η Εύη Μωραϊτίδου, αργυρή Ολυμπιονίκης Υδατοσφαίρισης.

Την ημερίδα χαιρέτησε η Πρόεδρος της Επιτροπής « Γυναίκα και Αθλητισμός » της ΚΟΕ , Κάλλη Χατζηιωσήφ, ενώ ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Ουράνιος Ιωαννίδης στο δικό του χαιρετισμό, σημείωσε ότι « αναζητούνται ακόμη οι διαδικασίες για να ενισχυθεί η παρουσία του γυναικείου φύλου στα κοινά και κυρίως στις ανώτερες βαθμίδες διακυβέρνησης » .

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής , ο οποίος στο δικό του χαιρετισμό σημείωσε τα ακόλουθα : «Είναι κοινώς παραδεκτό ότι στον αθλητικό χώρο η γυναίκα βρήκε κατανόηση και ευκαιρία να εκφραστεί, να αποδείξει τις δυνάμεις και τις δυνατότητές της και να καταξιωθεί. Παράδειγμα της ουσιαστικής συμβολής του αθ λητισμού στην αποδοχή και στην εδραίωση της γυναίκας αθλήτριας, αποτελεί η ισότιμη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες». 

Στην ομιλία της η Δρ Ειρήνη Καμπερίδου ανέπτυξε το θέμα “Η γυναικεία αθλητική επιχειρηματικότητα, ανεκμετάλλευτη πηγή κοινωνικού κεφαλαίου”. Δίνοντας παραδείγματα από το σύγχρονο αθλητισμό, σημείωσε ότι ο αθλητισμός προάγει δεξιότητες που φυσικά αφορούν και τα δύο φύλα, που είναι σημαντικές τόσο για την επιχειρηματικότητα όσο και για την επαγγελματική επιτυχία. Αναφέρθηκε επίσης στ η ν επιστημονικά αποδεδειγμένη σημασία του αθλητισμού ως μέσον καλλιέργειας και ανάπτυξης ηγ ετικών δεξιοτήτων, απαραίτητων για το «επιχειρείν» οι οποίες χαρακτηρίζουν μια πετυχημένη ηγεσία. Στη συνέχεια παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας στην οποία συμμετείχαν 400 γυναίκες επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο υπό τον τίτλο «Κάνοντας την σύνδεση : γυναίκα, αθλητισμός, και ηγεσία».

Η Ολυμπιονίκης της Υδατοσφαίρισης Εύη Μωραϊτίδου, στην παρέμβαση της με θέμα “Διεκδίκησε τα όνειρα σου. Μπορείς!”, αναφέρθηκε εκτενώς στην πορεία της αθλητικής της σταδ ιοδρομίας, και ειδικότερα στην Υ δατοσφαίριση ένα άθλημα το οποίο θεωρείτο «ανδροκρατούμενο» κατά το ξεκίνημα της καριέρας της: «Ξεκινήσαμε και υπήρχαν αμφιβολίες κατά πόσο ν οι γυναίκες έπρεπε να ασχολούμαστε με ένα τέτοιο άθλημα, ακόμη και κατά πόσο ν θα έπρεπε να φαίνεται το σώμα μιας γυναίκας να παλεύει μέσα σ το νερό. Φτάσαμε με την Εθνική Ελλάδος μέχρι το βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων για να κερδ ίσουμε την καθολική αναγνώριση».

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με παρεμβάσεις από όσους παρέστησαν στην εκδήλωση.

Στην Έφη Μούζουρου το βραβείο « Γυναίκα και Αθλητισμός » για το 2015

Της Ημερίδας προηγήθηκε η τελετή απονομής του Βραβείου “Γυναίκα και Αθλητισμός 2015” της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, στην Έφη Μούζουρου για την μακρόχρονη και πολυεπίπεδη πορεία και προσφορά της στον αθλητισμό.

Η κα Μούζουρου ευχαρίστησε την ΚΟΕ για την απόφαση να την προτείνει στη ΔΟΕ για το βραβείο, χαρακτηρίζοντας την , ως μια κορυφαία στιγμή της ζωής της, της αθλητικής και επαγγελματικής της καριέρας. Η Έφη Μούζουρου στην αντιφώνηση της σημείωσε επίσης τα εξής : «Θεωρώ ότι η τιμητ ική αυτή διάκριση είναι μια προσωπική καταξίωση και ολοκλήρωση, θα έλεγα, μια αναγνώριση που ακολουθεί δεκαετίες προσ φοράς στο χώρο του αθλητισμού. Η ευκαιρία αυτή μου ανοίγει το χρονοντούλαπο της προσωπικής μου ζωής και καριέρας στον αθλητ ισμό. Με παίρνει πίσω στο 1976 όταν άρχισα να ασχολούμαι συστηματικά με το στίβο, σε Κύπρο και Ελλάδα, όπου καταξιώθηκα με παγκύπριες και πανελλήνιες επιδόσεις, κυρίως στο προσωπικό μου αγώνισμα, τα 400 μέτρα. Μετά το στίβο, ασχολήθηκα για αρκετά χρόνια με το χάντμπολ, όπ ου ως παίκτρια και προπον ήτρια κέρδισα πολλούς τίτλους. Η αναγνώριση της αξίας μου από την Πολιτεία προήλθε μέσα από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, όπου υπηρετώ από το 1985, δίδοντας μου τη ευκαιρία να συμμετέχω στη λήψη αποφάσεων για ανάπτυξη του αθλη τισμού στην Κύπρο».

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
10 Μαρτίου 2016

 

 

Search