Saturday, 20 April 2024

Ταραγόνα 2018: Οι ομιλίες των Ν. Μιχαηλίδη, Μ. Κρασιά και Ο. Πιπερίδου

Πιο κάτω ακολουθούν οι ομιλίες του προέδρου της ΚΟΕ κ. Ντίνου Μιχαηλίδη, του αρχηγού αποστολής της Κύπρου στους Μεσογειακούς Αγώνες Δρ Μιχάλη Κρασιά και της Γενικής Διευθύντριας κα Όλγα Πιπερίδου Χρυσάφη.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΝΤΙΝΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Σας καλωσορίζω στο Ολυμπιακό Μέγαρο και σας ευχαριστώ για την εδώ παρουσία σας.

Λίγες μέρες μετά την επιστροφή της αποστολής από την Ταραγόνα θα επιχειρήσουμε ένα συνοπτικό απολογισμό της όλης παρουσίας της Κυπριακής ομάδας στους 18ους Μεσογειακούς Αγώνες που διεξήχθηκαν στην Ισπανική πόλη μεταξύ 22 Ιουνίου και 1η Ιουλίου 2018.

Για τις λεπτομέρειες που αφορούν τη συμμετοχή μας, θα σας ενημερώσει αναλυτικά ο Αρχηγός Αποστολής, Δρ. Μιχάλης Κρασιάς, προς τον οποίο, οφείλω, θερμές ευχαριστίες, γιατί έφερε εις πέρας μαζί με τους συνεργάτες του στη Διοικητική Ομάδα, με εξαιρετική επιτυχία, μια δύσκολη αποστολή αφού η διοργάνωση παρουσίασε σημαντικές αδυναμίες και προβλήματα.

Από την πλευρά μου, θα επιχειρήσω μια γενική εκτίμηση της όλης παρουσίας μας.

Είναι γενική η διαπίστωση, ότι η όλη παρουσία της Κύπρου στους Μεσογειακούς ήταν πετυχημένη. Δεν θα έλεγα απόλυτα πετυχημένη, αλλά πετυχημένη, για λόγους που θα εξηγήσω στη συνέχεια. Η χώρα μας κατέκτησε 4 χρυσά μετάλλια για πρώτη φορά σε Μεσογειακούς Αγώνες και πήρε την ψηλότερη θέση μέχρι σήμερα, θέση στον τελικό πίνακα. Την 12η μεταξύ 26 χωρών.

Προτού αναχωρήσει η αποστολή, όταν ρωτήθηκα απάντησα ότι θα θεωρήσω πετυχημένη αγωνιστικά, την παρουσία μας, αν στο σύνολο πηγαίναμε καλύτερα, από τους προηγούμενους στη Μερσίνη, Μεσογειακούς.

Τελικά, διπλασιάσαμε τα χρυσά μετάλλια σε σύγκριση με την προηγούμενη διοργάνωση, ενώ όπως τότε, έτσι και τώρα μετάλλια κερδίσαμε σε τέσσερα διαφορετικά αθλήματα.
Αξιοσημείωτο, όμως, είναι πως με εξαίρεση το Στίβο, τα άλλα τρία αθλήματα δεν μας χάρισαν μετάλλια το 2013 αλλά το 2018. Αυτά είναι η Γυμναστική, η Ιστιοπλοΐα και η Ποδηλασία.

Μάλιστα στα δύο τελευταία πήραμε για πρώτη φορά μετάλλιο. Αυτό, είναι καλό, γιατί αποδεικνύει, ότι υπάρχει δραστηριότητα και πρόοδος σε σημαντικό αριθμό αθλημάτων.
Από την άλλη πλευρά όμως για να είμαστε ειλικρινείς με συνολική συμμετοχή σε 23 αθλήματα, να κερδίσουμε μετάλλιο μόνο στα 4 αθλήματα, είναι μειονέκτημα, το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει, τόσο αν θα πρέπει να μετέχουμε σε τέτοιους σημασίας αγώνες με πολλά αθλήματα, αλλά και κατά πόσο είναι ανταγωνιστικά μερικά από τα αθλήματα που πήραν μέρος.

Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις, ήταν αρκετές, σε διαφορετικά αθλήματα, ενώ πέρα από τα μετάλλια και τη συμμετοχή τους σε τελικούς, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αρκετά από τα αθλήματα, έλαβαν για πρώτη φορά μέρος σε μεγάλη διοργάνωση, αθλήματα όπως το Γκολφ, η Ξιφασκία και το Τρίαθλο, για πρώτη φορά αποτέλεσαν μέρος αποστολής της ΚΟΕ, σε διοργάνωση πολλαπλών αθλημάτων.

Βέβαια, μερικά αθλήματα δεν μπόρεσαν να διακριθούν, για λόγους, τους οποίους οι Ομοσπονδίες θα πρέπει να αναλύσουν. Η ΚΟΕ έδωσε την ευκαιρία στους αθλητές μας να ανταγωνιστούν με αθλητές/τριες άλλων χωρών σε αγώνες σημασίας, και θα συνεχίσει να δίδει ευκαιρίες. Σ’ αυτούς όμως εναπόκειται να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία.
Στην ουσία μας δόθηκε η δυνατότητα να διαπιστώσουμε, το επίπεδο που κινούνται τα διάφορα αθλήματα στο διεθνή χώρο καθώς και τις προοπτικές τους.

Διαπιστώσαμε, ότι σε μερικά αθλήματα όπως ο Στίβος, η Ιστιοπλοΐα, η Γυμναστική και ασφαλώς η Σκοποβολή, βρίσκονται σε τέτοιο επίπεδο που να επιτρέπει να είναι ανταγωνιστικά σε ολόκληρο τον Παγκόσμιο Αθλητικό χώρο, και επιπλέον να τυγχάνουν της Διεθνούς αναγνώρισης.

Είναι τα αθλήματα που προσβλέπουμε σε διακρίσεις σε οποιαδήποτε διοργάνωση λαμβάνουν μέρος, και είναι αυτά που διαχρονικά προβάλλουν την Κύπρο.

Σε μερικά άλλα διακρίναμε μια ανοδική πορεία, η οποία μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για το μέλλον. Για να επιτευχθεί, όμως περαιτέρω πρόοδος στα αθλήματα αυτά, χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη, ιδιαίτερα στις υποδομές, την τεχνογνωσία, στον προγραμματισμό και την ορθολογιστική διοικητική και τεχνοκρατική οργάνωση.

Στα αθλήματα αυτά κατατάσσω την Κολύμβηση, το Τένις, την Ποδηλασία, το Ταεκβοντό (ανεξαρτήτως αποτελέσματος), την Πετοσφαίριση και το Beach Volley, την Καλαθοσφαίριση και το Θαλάσσιο Σκι.

Διαπιστώσαμε, όμως επίσης ότι στην πλειονότητα τους τα υπόλοιπα αθλήματα δεν είναι έτοιμα να ανταγωνιστούν με ίσους όρους σε τέτοιου βεληνεκούς αγώνες.

Χρειάζεται να επιμείνουμε στα αθλήματα αυτά, στον αθλητισμό βάσης, ώστε να δημιουργηθούν γερά θεμέλια, να περιορίσουμε τις απαιτήσεις και φιλοδοξίες μας να εντείνουμε την εσωτερική ανταγωνιστικότητα και να μετρούμε τις φιλοδοξίες μας σύμφωνα με τις πραγματικές μας δυνατότητες.

Θα πρέπει να βλέπουμε την κατάσταση όπως στην πραγματικότητα είναι και όχι όπως θα θέλαμε να είναι. Να μην ξεχνούμε ότι στον υψηλό αθλητισμό μόνο το αποτέλεσμα δίνει την πραγματική εικόνα και για να έχουμε αποτέλεσμα θα πρέπει να παράξουμε έργο, και έργο παράγεται στον αναπτυξιακό αθλητισμό. Εκεί θα πρέπει να εστιαστεί η προσοχή των περισσοτέρων ανά τον αθλητισμό χώρο.

Μετά τους πρόσφατους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, είχα τονίσει και θα το επαναλάβω και σήμερα. Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της θα συνεχίσει να κάνει ότι είναι δυνατόν να γίνει, ώστε να συμβάλει στη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλεται για συνεχή πρόοδο και περαιτέρω αναβάθμιση του Αθλητισμού μας.

Θεωρώ, σκόπιμο, στο σημείο αυτό για άλλη μια φορά να αναφερθώ και να τονίσω ότι η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, κατόρθωσε να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της (που είναι και Συμβατικές) χωρίς καμία απολύτως βοήθεια από το Κράτος ή από οποιονδήποτε άλλο φορέα, πλην της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Για δύο συνεχή, χρόνια, η ΚΟΕ, κάλυψε όλες τις αγωνιστικές Διεθνείς υποχρεώσεις του Κυπριακού Αθλητισμού (ΑΜΚΕ, Χειμερινούς Ολυμπιακούς, Ευρωπαϊκούς Αγώνες Νέων, Κοινοπολιτειακούς Αγώνες Νέων, Ευρωπαϊκοί Χειμερινοί Νέων, Κοινοπολιτειακοί Αγώνες, Μεσογειακούς κ.λ.π.) με δικούς της καθαρά οικονομικούς πόρους και αποθεματικά που διατηρούσε, όχι από Κρατικές Χορηγίες, αλλά ως αποτέλεσμα ορθολογιστικής οικονομικής πολιτικής και από εισφορές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, το Olympic Solidarity, και άλλων παρεμφερών και μη Κυβερνητικών Αθλητικών Οργανισμών.

Δυστυχώς, τα όποια αποθεματικά διατηρούσε η ΚΟΕ έχουν σχεδόν εξαντληθεί με αποτέλεσμα να καθίστανται προβληματική ή αδύνατη οποιαδήποτε προσεχή συμμετοχή σε εξαιρετικά σημαντικές Διεθνείς υποχρεώσεις της Κύπρου.

Ως εκ τούτου η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, εάν δεν τύχει και εδώ στην Κύπρο από τους αρμόδιους φορείς, του ανάλογου σεβασμού, της συνεργασίας και αναγνώρισης που τυγχάνει στο Παγκόσμιο Ολυμπιακό Κίνημα, και δεν ενισχυθεί τότε θα είναι σχεδόν αδύνατη η οποιαδήποτε εκπροσώπηση υπό την αιγίδα της όποιας Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής με τις ανάλογες δυσμενείς επιπτώσεις σε όλους τους τομείς, πολιτικούς, κοινωνικούς και αθλητικούς. Το θέμα πια, δεν εξαρτάται από την ΚΟΕ είναι θέμα καθαρά Κρατικής πολιτικής.
Η Διοικητική ομάδα της ΚΟΕ κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης στην Ταραγόνα είχε αρκετά εμπόδια να ξεπεράσει, με κυριότερα τα μεταφορικά και τη διαμονή. Μέσα από τη σκληρή δουλειά των υπευθύνων, αυτό κατέστη εφικτό και οι αθλητές μας είχαν όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες για να αποδώσουν στον αγωνιστικό χώρο.

Θα ήθελα λοιπόν να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον Αρχηγό Αποστολής Δρ Μιχάλη Κρασιά, το Διοικητικό προσωπικό της αποστολής κ. Γιώργο Παναγίδη, Δρ. Πάνο Ραζή και κ. Λίνο Πετρίδη. Τον ιατρό Δρ Σχίζα, τους Φυσιοθεραπευτές, τους Συνοδούς των ομάδων, τους Λειτουργούς Τύπους, και όλους όσους συνέβαλαν στο να φέρουν εις πέρας την αποστολή αυτή.

Στους Μεσογειακούς Αγώνες συμμετέχουν κάποιες εξαιρετικά ισχυρές αθλητικά χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Τουρκία, αλλά και χώρες πολύ μεγαλύτερες πληθυσμιακά από την Κύπρο από τον αραβικό κόσμο. Το επίπεδο ήταν ιδιαίτερα υψηλό, όμως παρόλα αυτά μπορέσαμε ως χώρα να είμαστε ανταγωνιστικοί, να διεκδικήσουμε διακρίσεις και να φέρουμε σπουδαία αποτελέσματα.

Θεωρώ σκόπιμο να επιχειρήσω μια συνοπτική, κατά άθλημα, αποτίμηση της παρουσίας των αθλημάτων που συμμετείχαμε.

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ
Δεν έγινε εφικτό να έρθει η διάκριση, παρά τις υψηλές προσδοκίες. Πιστεύω, όμως ότι στην Τοξοβολία αξίζαμε κάτι περισσότερο.

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ
Με το σκητ να μένει εκτός προγράμματος λίγες εβδομάδες πριν τους Αγώνες, οι προσδοκίες για μετάλλιο δεν ήταν πολλές. Η Γεωργία Κωνσταντινίδου προκρίθηκε στον τελικό του τραπ όπου πήρε την 6η θέση, μια πολύ σημαντική επιτυχία. Στο τραπ ανδρών και στα αεροβόλα δεν μπόρεσε να έρθει η διάκριση.

ΤΡΙΑΘΛΟ
Μακριά από τη διάκριση έμειναν οι δύο αθλητές μας, σε ένα άθλημα που είχε την ευκαιρία να ανταγωνιστεί για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη διοργάνωση. Το άθλημα χρειάζεται περισσότερη οργάνωση και κυρίως επαγγελματική προσέγγιση.

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΣΚΙ
Αρκετά καλή ήταν η παρουσία του αθλήματος, με δύο έκτες θέσεις και τέσσερις συμμετοχές σε τελικούς. Άθλημα που έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί αν αυξηθεί η αριθμητική του βάση.

ΚΑΝΟ
Το ίδιο ισχύει και για το Κανό. Με δύο προκρίσεις σε τελικούς, σε ένα άθλημα με παράδοση στην περιοχή μας, η παρουσία κρίνεται ικανοποιητική. Χρειάζεται όμως Κρατική αρωγή ως προς τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό.

ΚΑΡΑΤΕ
Δεν μπόρεσαν οι αθλητές μας να διακριθούν, με όλους να δέχονται την ήττα στον α΄ γύρο, με εξαίρεση την Αυγουστίνα Στυλιανού που κατέγραψε μια νίκη. Το γεγονός όμως, ότι ο αριθμός των παιδιών που ασχολούνται, είναι εξαιρετικά μεγάλος αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο για το μέλλον εάν γίνει σωστή και προγραμματισμένη δουλειά.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Ξεχωρίζει η πρόκριση της Κάλιας Αντωνίου στον τελικό των 50μ ελεύθερο, όπου όμως θα μπορούσε και να τερμάτιζε πιο ψηλά από την 8η θέση, όπως έδειξε με τους χρόνους της. Παρότι το επίπεδο ανεβαίνει χρειάζεται ακόμη χρόνο, γιατί η Κολύμβηση στο Διεθνή χώρο είναι σε εξαιρετικό υψηλό επίπεδο.

ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Γι’ άλλη μια διοργάνωση, ο Μάριος Γεωργίου αναδεικνύεται το πρόσωπο της κυπριακής αποστολής! Κέρδισε τα μισά μετάλλια της Κύπρου στους Μεσογειακούς! Πήρε χρυσό στο σύνθετο ατομικό και στο μονόζυγο, αργυρό στο δίζυγο και χάλκινο στον πλάγιο ίππο. Από την άλλη, αδικήθηκε ο Ηλίας Γεωργίου που πήρε την 4η θέση στο μονόζυγο, και δικαιούταν σαφώς το μετάλλιο με το πρόγραμμα που έκανε. Στο άθλημα υπάρχει παρών και μέλλον.

ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ
Πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. Πολύ πίσω έμειναν οι αθλητές μας, που έχασαν όλοι από τον πρώτο τους αγώνα.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Είναι αναμφίβολα σημαντική επιτυχία το αργυρό μετάλλιο του Παύλου Κοντίδη, που είναι και το πρώτο της ιστιοπλοΐας στους Μεσογειακούς. Ο Ολυμπιονίκης μας φαίνεται να αδικήθηκε στην προσπάθεια που έκανε για το χρυσό, αλλά παρόλα αυτά έδειξε την κλάση του. Ο Κοντίδης παραμένει ότι καλύτερο έχουμε και η Ιστιοπλοΐα έχει γερή βάση και υποδομή ώστε να παραμείνει στην κορυφή.

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΑ
Με πολλές απουσίες και με αρκετές νεαρές πετο-σφαιρίστριες, η Εθνική Γυναικών στάθηκε αξιοπρεπώς στο βόλεϊ, χάνοντας μεν 3-0 σετ από Ιταλία και Ελλάδα, αλλά έχοντας παλέψει και στα δύο παιχνίδια. Με αυτές τις ομάδες δεν μπορεί να γίνει σύγκριση επιπέδου.

ΞΙΦΑΣΚΙΑ
Άτυχη η Ειρήνη Μαυρικίου, που για μόλις έναν πόντο έχασε το μετάλλιο. Ηττήθηκε 15-14 στον προημιτελικό και πήρε εν τέλει την 6η θέση. Η επιτυχία της παρόλα αυτά είναι αξιοσημείωτη. Η επιτυχία αφορά την ίδια και όχι το άθλημα. Χρειάζεται εξ’ υπαρχής οργάνωση του αθλήματος.

ΠΑΛΗ
Δεν μπόρεσε ο Αλέξης Καουσλίδης να επαναλάβει την επιτυχία των Κοινοπολιτειακών και έχασε στον πρώτο γύρο. Στην Πάλη έχω να πω ότι υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης στην Κύπρο, λόγω κυρίως του σωματότυπου.

ΓΚΟΛΦ
Στην πρώτη εμφάνιση της Κύπρου στο άθλημα του γκολφ σε μεγάλη διοργάνωση, ο Γιώργος Καλπάκας πήρε την 23η θέση από 36 αθλητές, αρκετοί εκ των οποίων ήταν επαγγελματίες. Δεν ήταν κακή η εμφάνιση του και όσο περνούσε ο αγώνας, ο ίδιος βελτιωνόταν. Δεν μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις από αυτό το άθλημα για ευνόητους λόγους.

ΠΥΓΜΑΧΙΑ
Γι’ άλλη μια διοργάνωση, η Κύπρος έμεινε χωρίς διάκριση από την πυγμαχία, με τον αθλητή μας να χάνει από τον πρώτο του αγώνα. Χρειάζεται δουλειά για διάδοση του αθλήματος.

ΤΕΝΙΣ
Μερικές καλές νίκες στους πρώτους γύρους σε μονό και διπλό πέτυχαν οι αθλητές και αθλήτριες μας στο τένις, με τον Μέλιο Ευσταθίου να φτάνει πιο μακριά από όλους, αφού ηττήθηκε στους «8» στο μονό ανδρών. Το Τένις ανεξάρτητα αποτελεσμάτων παρουσιάζει ανοδική πορεία και πιστεύω ότι θα εξελιχθεί.

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ
Καλή πορεία είχε ο Μάριος Γιάγκου που πέρασε από τον πρώτο γύρο και ακολούθως διεκδίκησε την πρόκριση και στα προημιτελικά, χάνοντας την στις λεπτομέρειες. Ο Μάριος όμως είναι μόνο ένας.

ΤΖΟΥΝΤΟ
Με μόλις μία νίκη και αυτή στο ρεπεσάζ, το τζούντο δεν ήταν ανταγωνιστικό στην Ταραγόνα, παρά τις ελπίδες για κάτι καλό. Φάνηκε ότι οι αθλητές χρειάζονται και άλλες εμπειρίες από τέτοιες διοργανώσεις. Το Τζούντο στο παρελθόν ήταν το άθλημα με σημαντικές διακρίσεις. Σήμερα είναι σε πτώση. Πιστεύω είναι παροδικό.

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
Ιστορικό ήταν το πρώτο μετάλλιο της Κύπρου στην ποδηλασία σε Μεσογειακούς Αγώνες, με την Άντρη Χριστοφόρου να παίρνει το χάλκινο στην ατομική χρονομέτρηση. Πολύ καλή παρουσία είχε ο Αλέξανδρος Αγρότης στον αγώνα δρόμου 143 χιλιομέτρων, αφού έπεσε στον τερματισμό μαζί με το προπορευόμενο γκρουπ, τερματίζοντας τελικά στην 8η θέση. Ιδιαίτερη αναφορά στην Άντρη Χριστοφόρου. Ταλέντο με πολλές προοπτικές.

ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΑ 3x3
Εξαιρετική ήταν η πορεία της ομάδας 3x3 που κέρδισαν Πορτογαλία και Τουρκία για να προκριθούν στους «8». Εκεί πάλεψαν με την Ιταλία, αλλά δεν μπόρεσαν να περάσουν στα ημιτελικά. Έκανε ότι καλύτερο μπορούσε. Η συμμετοχή θεωρείται επιτυχής.

ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ
Απογοητευτική η παρουσία του αθλήματος, αφού ελπίζαμε ακόμη και σε μετάλλιο.
Δυστυχώς η Κυριακή Κουττούκη έχασε στον πρώτο της αγώνα, αν και αδικήθηκε από τους διοργανωτές, αφού κλήθηκε να αγωνιστεί χωρίς να κάνει προθέρμανση. Η παρουσία μας στην Ταραγόνα, δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

ΣΤΙΒΟΣ
Ξανά, σταθερή αξία, ο κυπριακός στίβος έδειξε ότι είναι το δυνατό μας όπλο. Η Ελένη Αρτυματά έγραψε ιστορία με το τρίτο της χρυσό σε τρεις διοργανώσεις, αυτή τη φορά στα 400μ με σπουδαία παγκύπρια επίδοση, ενώ δικαίωση ήταν για τον Απόστολο Παρέλλη στο χρυσό στη δισκοβολία. Μία θέση εκτός βάθρου έμειναν ο Βασίλης Κωνσταντίνου στο ύψος, η Ολίβια Φωτοπούλου στα 100μ, η γυναικεία ομάδα στα 4Χ100μ και η Νεκταρία Παναγή στο μήκος. Θετική ήταν η παρουσία της Ναταλίας Ευαγγελίδου στα 800μ και 1500μ, άτυχη ήταν στον τελικό των 100μ. με εμπόδια η Ναταλία Χριστοφή που χτύπησε στο πρώτο εμπόδιο και έτσι έμεινε στην 7η θέση. Εξαιρετικός ο Παΐσιος Δημητριάδης στα 200μ. ανδρών όπου στον ημιτελικό έτρεξε κάτω από τα 21 δευτερόλεπτα για πρώτη φορά και τελικά πήρε την 7η θέση στον τελικό.

Στους τελικούς των αγωνισμάτων τους αγωνίστηκαν οι Μερόπη Παναγιώτου στα 5.000μ., η Ανδρονίκη Λαδά στη δισκοβολία, η Μαρία Αριστοτέλους στο επί κοντώ, η Χρυστάλλα Κυριάκου στη σφυροβολία και ο Νικόλας Φράγκου στα 3.000μ. στιπλ.

ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
Στους «16» προκρίθηκε η ομάδα ανδρών με Δημήτρη Αποστόλου και Βλάντιμιρ Κνέζεβιτς αλλά δεν μπόρεσαν να φτάσουν πιο μακριά. Μακριά από τη διάκριση και για τα κορίτσια, την Μανωλίνα και τη Μαριώτα που πέτυχαν μία νίκη στον όμιλο. Δεν είναι αυτές οι δυνατότητες μας. Μπορούμε καλύτερα.

ΡΥΘΜΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Άτυχη ήταν η Διαμάντω Ευριπίδου που τραυματίστηκε στον προκριματικό. Η Βικτώρια Σκιττίδη τα κατάφερε και προκρίθηκε στον τελικό, εκεί όπου είχε πολύ καλή εμφάνιση και πήρε την 6η θέση και ενώ ήταν 4η στο σύνολο ένα όργανο πριν το τέλος. Η Ρυθμική Γυμναστική εντάσσεται μέσα στα πλαίσια των πιο επιτυχημένων μας αθλημάτων.

Συνοψίζοντας, θεωρώ ότι η Κυπριακή Αποστολή στην Ταραγόνα ήταν πετυχημένη, τόσο αγωνιστικά, όσο και εξωαγωνιστικά, όπως και στον οργανωτικό τομέα. Δείξαμε σε άλλη μια μεγάλη διοργάνωση ότι μπορούμε να σταθούμε ισάξια και ισότιμα με οποιανδήποτε ευρωπαϊκή χώρα.

Θα ήταν παράλειψη μου, αν τελείωνα χωρίς να κάνω ξεχωριστή αναφορά:
• Στην Ελένη Αρτυματά
• Το Μάριο Γεωργίου
• Τον Απόστολο Παρέλλη
• Τον Παύλο Κοντίδη, και ακόμα στους αναγκαστικά απόντες
• Τον Γιώργο Αχιλλέως, και
• Την Άντρη Ελευθερίου
οι οποίοι μαζί με τον Τραϊκοβιτς, τον Παγδατή και τον Κυριάκο Ιωάννου έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το επίπεδο ενός Κράτους με τις αναλογίες της Κύπρου και συμβάλουν όχι μόνο στην ανάπτυξη του αθλητισμού μας αλλά και στην προβολή της Κύπρου.
Όσους ανέφερα αποτελούν ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η Κύπρος σήμερα.

Κλείνοντας, είμαι υποχρεωμένος να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τη Γενική Διευθύντρια και το προσωπικό της ΚΟΕ, για την εξαιρετική προεργασία που έκαναν ώστε να παρουσιαστεί με επιτυχία η αποστολή.

Θα ήθελα να συγχαρώ τους εκπροσώπους του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, στην Ταραγόνα, για την εξαιρετική κάλυψη των αγώνων και την σκληρή δουλειά που επιτέλεσαν.

Επισημαίνω, επίσης την πολύ σημαντική στήριξη της Επιτροπής του προγράμματος Υψηλού Αθλητισμού του ΚΟΑ για την προετοιμασία των αθλητών.

Ευχαριστώ για την παρουσία σήμερα εδώ των εκπροσώπων της ΟΠΑΠ με την οποία προσδοκούμε να συνεχίσουμε επί μακρόν την μέχρι σήμερα επιτυχή συνεργασία μας.

Ιδιαίτερα ευχαριστώ τις Ομοσπονδίες Μέλη μας για τη συνεργασία, την κατανόηση και τη δουλειά που επιτελούν.

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΗΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
ΔΡ ΜΙΧΑΛΗ ΚΡΑΣΙΑ

Θέλω να σας καλωσορίσω και εγώ με τη σειρά μου στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη. Σήμερα θα δώσουμε μία εκτενέστερη ενημέρωση για την παρουσία της Κυπριακής ομάδας στους 18ους Μεσογειακούς Αγώνες και τις συνθήκες που αντιμετωπίσαμε στην Ισπανία.

Για πρώτη φορά η Κύπρος πήρε τη 12η θέση στον πίνακα των μεταλλίων, με τα 4 χρυσά, τα 2 αργυρά και τα 2 χάλκινα μετάλλια. Ξεπεράσαμε χώρες με πολλαπλάσιο πληθυσμό από εμάς, όπως την Πορτογαλία, την Αλγερία, τη Βοσνία, την Αλβανία. Από τις χώρες των ΑΜΚΕ που συμμετέχουν σε αυτούς τους Αγώνες, πήραμε τα περισσότερα μετάλλια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρο ότι η αποστολή είναι πέρα για πέρα επιτυχημένη, αφού είχαμε την καλύτερη συγκομιδή που πέτυχε η κυπριακή αποστολή σε Μεσογειακούς Αγώνες. Πέραν όμως από αυτό, μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής της Ολυμπιακής Επιτροπής δώσαμε την ευκαιρία σε πάρα πολλά αθλήματα, τα οποία μέχρι σήμερα δεν είχαν την ευκαιρία, να διαγωνιστούν σε τόσο μεγάλους αγώνες. Οι εμπειρίες που αποκόμισαν σίγουρα θα αποδώσουν στο σύντομο μέλλον και θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη όλων αυτών των αθλημάτων στον τόπο μας.

Θέλω να σταθούμε ιδιαίτερα στους νικητές των αγώνων και αρχίζοντας από τον Μάριο Γεωργίου, ο οποίος ήταν πραγματικά εντυπωσιακός, ξεπέρασε κάθε προσδοκία και κατέκτησε 2 χρυσά, 1 αργυρό και 1 χάλκινο μετάλλιο. Η Ελένη Αρτυματά παρουσιάστηκε σε εξαιρετική φυσική κατάσταση, είχε να αντιμετωπίσει αθλήτριες υψηλών δυνατοτήτων και κατάφερε να πάρει το χρυσό μετάλλιο, παρά το γεγονός ότι οι αντίπαλές της ήταν πολύ πιο έμπειρες στο συγκεκριμένο αγώνισμα. Ο Απόστολος Παρέλλης σε όλες τις βολές απέδειξε ότι ήταν καλύτερος των αντιπάλων του. H σταθερότητα που έδειξε ήταν εντυπωσιακή, αποδεικνύοντας ότι ήρθε στους αγώνες πανέτοιμος και γνωρίζοντας τι ήθελε.

Ο Παύλος Κοντίδης απέδειξε για μια ακόμη φορά πόσο μεγάλος αθλητής είναι, αφού, παρά τις ατυχίες και αδικίες που συνάντησε, κατάφερε να κερδίσει το αργυρό μετάλλιο. Τέλος, η Άντρη Χριστοφόρου, με μια εντυπωσιακή παρουσία έκλεισε τον χορό των μεταλλίων για την Κύπρο μας.

Δεν θα ήθελα να αναφερθώ ονομαστικά στους υπόλοιπους αθλητές και αθλήτριές μας αλλά θα αναφέρω ότι όλοι απέδωσαν εξαιρετικά υπερέβαλαν εαυτόν και εκπροσώπησαν τη χώρα μας επάξια και στον καλύτερο δυνατό βαθμό. Σε ορισμένα αθλήματα ο βαθμός δυσκολίας ήταν πολύ υψηλός και αναλόγως και της κλήρωσης η διάκριση φάνταζε δύσκολη έως αδύνατη.

Όσον αφορά την όλη παρουσία των αθλητών μας στο Μεσογειακό Χωριό, παρά το πολύ μεγάλο μέγεθος της αποστολής και την μικρή επιτελική ομάδα, στις δεκαπέντε ημέρες που διήρκεσαν οι αγώνες η συμπεριφορά των αθλητών, αλλά και των παραγόντων των ομοσπονδιών μπορώ να πω ότι ήταν επαγγελματική. Όχι μόνο δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα, αλλά αντίθετα, παρά τις δυσκολίες που συναντήσαμε, λόγω του γεγονότος ότι η Οργανωτική Επιτροπή παρουσιάστηκε ανέτοιμη, για τη διοργάνωση των Αγώνων, η ψυχολογία των αθλητών μας διατηρήθηκε σε ψηλά επίπεδα, γι’ αυτό και είχαμε τα αποτελέσματα που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Θέλω επίσης να τονίσω το πνεύμα αλληλοϋποστήριξης και συνεργασίας μεταξύ των αθλητών και των αθλημάτων μας, οι οποίοι δεν έπαψαν ούτε στιγμή να υποστηρίζονται, να συγχαίρουν και να προσπαθούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο, έτσι ώστε να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Αποδείξαμε ότι όταν πρέπει γινόμαστε ένα σώμα και ότι όλοι μαζί κερδίζουμε αυτό που επιδιώκουμε.

Για την πετυχημένη παρουσία της αποστολής μας, ήταν απαραίτητη η σκληρή δουλειά από όλους. Ξεκινώντας από την ιατρική ομάδα, αναφέρω ότι ιατρός αποστολής ήταν ο Κώστας Σχίζας, ο οποίος πλαισιωνόταν από τους φυσικοθεραπευτές Αλέξη Πιτσιλλίδη, Χρίστο Κτενά, Μαρίνα Παπατζιμόγλου, Αθηνά Κωνσταντίνου και Παρασκευή Θεοδώρου, οι οποίοι παρά τις δυσκολίες που συνάντησαν, αφού το οργανωμένο κέντρο ήταν μακριά από το ξενοδοχείο, οι αγωνιστικές εγκαταστάσεις σκορπισμένες σε μεγάλες αποστάσεις και ο αριθμός των αθλητών πολύ μεγάλος, κατάφεραν να ανταποκριθούν σε όλες τις ανάγκες και οι αθλητές να παρουσιάζονται πανέτοιμοι για τις αγωνιστικές τους απαιτήσεις.

Θέλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου και πραγματικά νιώθω υπερήφανος για την επιτελική ομάδα, η οποία αποτελείτο από τον βοηθό αρχηγό αποστολής Γιώργο Παναγίδη, τον Διευθυντή της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης Λίνο Πετρίδη και τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Πάνο Ραζή, οι οποίοι εργάστηκαν νυχθημερόν, χωρίς να υπολογίσουν χρόνο και κόπο για να εξυπηρετήσουν αυτήν την τεράστια αποστολή και έφεραν σε πέρας το μεγάλο έργο που τους ανατέθηκε.

Ακόμη θα ήθελα να σταθώ και στην παρουσία της Πρέσβειρας της Κύπρου στην Ισπανία κας Κούλας Σοφιανού, η οποία διέθεσε τρείς ολόκληρες ημέρες από τον ελεύθερο της χρόνο για να βρίσκεται στο πλευρό των αθλητών μας σε όλους τους αγωνιστικούς χώρους. Η παρουσία της ήταν καταλυτική, βοήθησε πάρα πολύ και την ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Αγωνιστικά, η διοργάνωση κινήθηκε σε ψηλά επίπεδα, όπως πάντοτε. Σε ορισμένα αθλήματα, που δεν επηρεάστηκαν από την αλλαγή του χρόνου διεξαγωγής των αγώνων, σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οργανωτικά οι Καταλανοί απέτυχαν, ιδιαίτερα σε δύο βασικούς τομείς. Της διαμονής στο Μεσογειακό Χωριό, αφού οι αθλητές τοποθετήθηκαν σε τρίκλινα και τετράκλινα δωμάτια και δεν είχαν την απαιτούμενη άνεση, έτσι ώστε να ξεκουράζονται επαρκώς για να φτάσουν σε ψηλά επίπεδα απόδοσης και στον νευραλγικό τομέα της μετακίνησης των αποστολών αλλά και των άλλων παραγόντων που συνθέτουν μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση. Ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες φτάσαμε στο φαινόμενο ομάδες να περιμένουν έξω από το ξενοδοχείο ή έξω από τα γήπεδα, για δύο ώρες μέχρι να τους παραλάβει το λεωφορείο. Για αγώνες αυτού του επιπέδου, αυτό είναι απαράδεκτο και παρά τη μακρά μου πείρα σε τόσο μεγάλες διοργανώσεις αυτό το συνάντησα για πρώτη φορά. Παρά το γεγονός ότι στις συναντήσεις των αρχηγών αποστολών, τονίζαμε όλοι τα ίδια θέματα και η οργανωτική επιτροπή έδινε υποσχέσεις ότι θα επιλυθούν, ποτέ δεν κατάφεραν να φτάσουν στις απαιτήσεις των αγώνων.

Θα ήθελα όμως να αναφέρω και τα θετικά που είχε η οργανωτική επιτροπή, και ήταν η σίτιση των αθλητών, η οποία κινήθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα και η οργάνωση των αγώνων του κάθε αθλήματος ξεχωριστά.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι οι αγώνες για την Κύπρο και για την Ολυμπιακή Επιτροπή είχαν το καλύτερο μέχρι σήμερα αποτέλεσμα και φύγαμε από τη διοργάνωση με αίσθημα ικανοποίησης, αλλά και υπερηφάνειας, αναλογιζόμενοι το μέγεθος της πατρίδας μας, τη δυσκολία των αγώνων, το επίπεδο των αγώνων και τον αριθμό των αθλητών που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Μεγάλη ικανοποίηση μού έδωσε το γεγονός ότι με όλους τους συμμετέχοντες, αθλητές, αθλήτριες, προπονητές, συνοδούς, υπεύθυνους των ομάδων, είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία, εργαστήκαμε σαν ένα σώμα, αντιμετωπίσαμε τις δυσκολίες με μεγάλη επιτυχία και τελικά αποδείξαμε ότι όταν θέλουμε μπορούμε.


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ
ΟΛΓΑ ΠΙΠΕΡΙΔΟΥ ΧΡΥΣΑΦΗ

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Φίλοι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
Φίλες και φίλοι

Σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη που έχει ως θέμα την παρουσία της Κυπριακής Αποστολής στους 18ους Μεσογειακούς Αγώνες.

Μέσα από το σημερινό απολογισμό που ήταν αρκετά εκτενής και αναλυτικός από τους δύο προηγούμενους ομιλητές διαφαίνεται και επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά η συνεχής αναβάθμιση του Κυπριακού Αθλητισμού.

Η Κυπριακή Αποστολή ξεπέρασε με τις επιτυχίες των αθλητών μας για ακόμη μια φορά την προηγούμενη συμμετοχή όπως ήταν και ο στόχος που είχε τεθεί αρχικά. Μπορεί ο συνολικός αριθμός των μεταλλίων να είναι ο ίδιος με την προηγούμενη συμμετοχή μας, το χρώμα όμως των μεταλλίων είναι σαφώς αναβαθμισμένο. Δίκαια λοιπόν τα θερμά μας συγχαρητήρια στους αθλητές μας που για ακόμη μία φορά μας έκαναν να αισθανθούμε περήφανοι.

Εγώ σήμερα ωστόσο θα ήθελα να σταθώ σε κάποια άλλα πράγματα τα οποία δεν αναφέρουμε και συχνά. Στην μακρόχρονη πορεία μου στον αθλητισμό έχω συμμετάσχει σε σωρεία διοργανώσεων και ως Διοικητικός και ως Αρχηγός Αποστολής. Η κάθε διοργάνωση ξεκινά με προετοιμασία δουλειάς αρκετά χρόνια προηγουμένως έτσι ώστε τόσο η διοργανώτρια χώρα όσο και οι συμμετέχουσες χώρες να είναι έτοιμες να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των Αγώνων. Όλη αυτή την περίοδο η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή είχε αγαστή και άριστη συνεργασία τόσο με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού όσο και με τις αντίστοιχες Ομοσπονδίες τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά. Στο πλαίσιο αυτό, θερμές ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω και στο Συντονιστή των Τεχνικών Συμβούλων των Ομοσπονδιών, κ. Αντώνη Γιωργαλλίδη για τη συνεργασία του όλη αυτή την περίοδο.

Αυτή τη φορά, ενώ έγινε αρκετή δουλειά προηγούμενα, φαίνεται η Ταραγόνα δυστυχώς να μην κατάφερε να είναι τόσο έτοιμη όσο θα έπρεπε κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Ως αποτέλεσμα, τόσο η Διοικητική Ομάδα όσο και η Ιατρική και Δημοσιογραφική ομάδα είχαν αρκετά προβλήματα να αντιμετωπίσουν. Θεωρώ, ωστόσο, ότι τα κατάφεραν επάξια και γι’ αυτό κρίνω ότι θα πρέπει να τους συγχαρούμε και να στους ευχαριστήσω και δημόσια. Θερμές ευχαριστίες εκφράζω στον Αρχηγό Αποστολής τον κύριο Μιχάλη Κρασιά ο οποίος με την μακρόχρονη εμπειρία του κατάφερε να ηγηθεί της Αποστολής με επιτυχία. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω και στο Βοηθό Αρχηγό Αποστολής Γιώργο Παναγίδη ο οποίος εξ όσων γνωρίζω εργάστηκε άοκνα για την επιτυχία αυτή, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της Αποστολής στην Ταραγόνα αλλά και προηγούμενα. Ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω και στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου το οποίο για ακόμη μία φορά ήταν κοντά στις προσπάθειες των αθλητών μας.

Θα ήθελα επίσης να σταθώ και σε κάποιες αναφορές μου που έγιναν στη δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν την αναχώρηση της Κυπριακής Αποστολής για τους Μεσογειακούς Αγώνες. Χαρακτηριστικά είχα αναφέρει ότι: «το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής λαμβάνοντας υπόψη την αναβάθμιση και βελτίωση του Κυπριακού Αθλητισμού γενικότερα, έκρινε ότι αυτοί οι Μεσογειακοί Αγώνες είναι μία καλή ευκαιρία να μετρήσουμε δυνάμεις. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία συμμετοχής σε μεγαλύτερο αριθμό αθλημάτων αλλά και σε μεγαλύτερο αριθμό αθλητών σε αθλήματα που παραδοσιακά συμμετέχουμε.

Ο μεγάλος αριθμός συμμετοχής αθλητών δεν συνεπάγεται και ταυτόχρονα περισσότερα μετάλλια. Τα μετάλλια που αναμένεις να πάρεις ως χώρα κατά κάποιο τρόπο εξασφαλίζονται και με συμμετοχή 50-55 αθλητών. Αν θέλεις όμως να έχεις ανάπτυξη και ανοδική πορεία πρέπει να δίνεις κίνητρα και ευκαιρίες».

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΚΟΕ στα πλαίσια της πολιτικής του έδωσε την ευκαιρία αυτή. Ως εκ τούτου, σήμερα καλείται, σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες, να προβεί σε βάθος ανάλυση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων έτσι ώστε να θέσει τους παραπέρα στόχους της ΚΟΕ για συμμετοχή σε μελλοντικές διοργανώσεις.

Η φετινή χρονιά όπως γνωρίζετε ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή μας στους 3ους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων που θα διεξαχθούν στο Μπουένος Άιρες, της Αργεντινής τον προσεχή Οκτώβριο. Για τη συμμετοχή μας εκεί υπάρχουν συγκεκριμένα όρια και κριτήρια που τίθενται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η αξιολόγηση αυτή ωστόσο μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τη συμμετοχή μας στους 18ους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης που θα διεξαχθούν το 2019 στο Μόντε Νέγκρο και στους 2ους Μεσογειακούς Αγώνες Παραλίας στην Πάτρα.

Το 2019 η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή θα συμμετέχει επίσης με Αποστολή στις εξής διοργανώσεις: 14οι Χειμερινοί Αγώνες Νέων Ευρώπης, Σαράγιεβο, Βοσνία Ερζεγοβίνη, 2οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες, Μίνσκ, Λευκορωσία, και 15οι Αγώνες Νέων Ευρώπης, Μπακού, Αζερμπαϊτζάν. Πιθανή και η συμμετοχή μας στους 1ους Παγκόσμιους Αγώνες Παραλίας στο Σαν Ντιέγκο της Αμερικής.

Στην πορεία αυτή δεν είμαστε μόνοι. Έχουμε συνοδοιπόρους και συμπαραστάτες τους Χορηγούς μας τους οποίους η στήριξη αποτελεί σημαντικό σκαλοπάτι για την πάρα πέρα πορεία μας, και γι’ αυτό τους ευχαριστούμε θερμά. Αυτοί είναι η RCB Bank, η CYTA, και η TOYOTA. Ευελπιστούμε ότι σύντομα στην πορεία αυτή συνοδοιπόρος και πρωτεργάτης θα είναι και ο μέχρι σήμερα διαχρονικός χορηγός μας η ΟΠΑΠ Κύπρου.

Σας ευχαριστώ,
Όλγα Πιπερίδου Χρυσάφη
Γενική Διευθύντρια

 

 

Search