Friday, 29 March 2024

«Το μέλλον των Μεσογειακών Αγώνων»

Δεύτερη μέρα Σεμιναρίου της ΚΟΕ στην παρουσία 23 εκπροσώπων από 18 χώρες


Ολοκληρώθηκε στο Ολυμπιακό Μέγαρο το διήμερο σεμινάριο της Επιτροπής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων με θέμα «Το μέλλον των Μεσογειακών Αγώνων» που διοργάνωσε η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ), σε συνεργασία με τη ΔΕΜΑ. Στο Σεμινάριο συμμετείχαν Πρόεδροι και Αξιωματούχοι Ολυμπιακών Επιτροπών από 18 Μεσογειακές χώρες. Έδωσαν το παρόν ο Πρόεδρος της ΔΕΜΑ Αλγερινός Αμάρ Αντάντι, και ο Ταμίας της ΔΕΜΑ Κίκης Λαζαρίδης.

Πρώτος ομιλητής κατά τη δεύτερη μέρα του Σεμιναρίου ήταν ο Μάργουαν Μαγκούρ Μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου ΔΕΜΑ ο  οποίος στην εισήγηση του ανέπτυξε το θέμα “Μελλοντικές ενέργειες για καλύτερους Μεσογειακούς Αγώνες”. Ο κ. Μάγκούρ ζήτησε όπως αυξηθούν οι δεσμεύσεις και οι υποχρεώσεις των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών σε σχέση με τη συμμετοχή τους στους αγώνες και να τεθούν κριτήρια συμμετοχής για τους αθλητές έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ένα ελάχιστο επίπεδο αγώνων.  Πρότεινε επίσης την ενδυνάμωση των ομαδικών αθλημάτων και κυρίως του ποδοσφαίρου. Θεώρησε ως σημαντική την μεταφορά τεχνογνωσίας από διοργάνωση σε διοργάνωση, και την στήριξη ακόμη περισσότερο των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων που είναι μια νέα διοργάνωση που ταιριάζει στις ανάγκες της εποχής.

Χρυσταλλένη Τρικωμίτη : «Μεγαλύτερος κίνδυνος για το Fair Play η αφόρητη πίεση που ασκείται για την νίκη».
Δεύτερη ομιλήτρια ήταν Γραμματέας Επιτροπής Αθλητών ΚΟΕ και πρώην Πρέσβης «Fair Play” Κύπρου, Χρυσταλλένη Τρικωμίτη. Όπως ανέφερε στην ομιλία της 0ι Μεσογειακοί Αγώνες αποτελούν μέρος του ευρύτερου Ολυμπιακού Κινήματος και σε ότι αφορά το Fair Play θα πρέπει και σε αυτούς τους αγώνες οι αθλητές να εμπνέονται από τις αξίες του Ολυμπισμού της Αριστείας της Φιλίας και του Σεβασμού. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το Fair Play στις μέρες μας είναι η αφόρητη πίεση που ασκείται για την νίκη» σημείωσε χαραχτηριστικά.
«Οι Μεσογειακοί Αγώνες συνδέουν εκ των πραγμάτων διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Ιδιαίτερα το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο για τις μικρότερες χώρες της Μεσογείου (Κύπρος, Μάλτα. Σαν Μαρίνο, Μαυροβούνιο κ.λ.π.) και οι αγώνες δίνουν την ευκαιρία σε αθλητές να αγωνιστούν σε ψηλότερο επίπεδο και να βελτιωθούν» ήταν η τοποθέτηση της για το σήμερα των Μεοσογειακών Αγώνων. Η κα Τρικωμίτη κάλεσε την ΔΕΜΑ να διερευνήσει σε ποια αθλήματα διαχρονικά το επίπεδο είναι υψηλό (φέρνοντας ως παράδειγμα τη δική της συμμετοχή στην Ρυθμική Γυμναστική όπου συνήθως συμμετέχουν οι περισσότερες καλύτερες αθλήτριες κάθε χώρας) και σε ποια δεν συμμετέχουν οι αθλητές κορυφής έτσι ώστε να ληφθούν μέτρα για ένα πιο ισορροπημένο επίπεδο συμμετοχών.

Ντίνος Μιχαηλίδης : «Σύνδεση των αγώνων με την Ολυμπιακή πρόκριση»
Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Ντίνος Μιχαηλίδης που ανέπτυξε το θέμα “Κίνητρα για τη συμμετοχή των αθλητών κορυφής”. Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ αναφέρθηκε στην προσέγγιση των αγώνων από την πλευρά της Κύπρου, σημειώνοντας ότι αυτοί αξιολογούνται ως ένα εκ των κορυφαίων αθλητικών και πολιτιστικών γεγονότων το έτος διεξαγωγής τους. Ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα συμμετοχής των κορυφαίων αθλητών από πλευράς των μικρών χωρών. Παρουσίασε συνοπτικά τις αιτίες που συμβάλουν στην απουσία αθλητών κορυφής των μεγάλων χωρών και σε ότι αφορά τα κίνητρα για τους αθλητές αυτούς, πρότεινε όπως το έτος διεξαγωγής τους να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα αθλήματα να περιοριστούν σε 17-18 εκ των οποίων τα 12-14 να είναι μόνιμα στο πρόγραμμα διεξαγωγής, να υπάρξουν κριτήρια που θα βοηθούν στην πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και στα αθλήματα όπου υπάρχει «ranking list» τα αποτελέσματα των αγώνων να συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην οποία συμμετείχαν οι Αμάρ Αντάντι, Σπύρος Καπράλος, Μαργουάν Μαγκούρ, και Χρυσταλλένη Τρικωμίτη και στη συνέχεια η πλειοψηφία των συνέδρων τοποθετήθηκε για όσα θέματα τέθηκαν στο διήμερο σεμινάριο. Κοινή πεποίθηση είναι ότι οι αγώνες μπορούν να αναβαθμιστούν και πρωταρχικός παράγοντας είναι η εξεύρεση μεγαλύτερων πόρων κάτι που μπορεί να συμβεί κυρίως με την εμπλοκή χορηγών, και καλύτερης προβολής και κυρίως με την αναβάθμιση του αγωνιστικού επιπέδου των αγώνων. Ταυτόχρονα τέθηκε και το θέμα της γεωπολιτικής σημασίας των αγώνων δεδομένων των θεμάτων μετανάστευσης και των πολιτικών διενέξεων των χωρών της Μεσογείου και τονίστηκε η δυνατότητα που προσφέρουν οι αγώνες για την ανάδειξη των θεμάτων αυτών με στόχο την άμβλυνση των προβλημάτων που δημιουργούνται.

 

 

Search