Friday, 29 March 2024

Το Μπέρμιγχαμ θα διοργανώσει τους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες του 2022

Η διοργάνωση αρχικά είχε ανατεθεί στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής – Οι Κοινοπολιτειακοί επιστρέφουν στην Αγγλία μετά από είκοσι χρόνια


Η αγγλική πόλη του Μπέρμιγχαμ ανακοινώθηκε την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017 ως η διοργανώτρια των Κοινοπολιτειακών Αγώνων 2022.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σε αθλητικό σχολείο της πόλης και στην οποία έδωσαν το παρών τους η πρόεδρος της Επιτροπής Κοινοπολιτειακών Αγώνων Λουίζ Μάρτιν, η Υπουργός Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου Τρέισι Κράουτς, ο πρόεδρος της Αγγλικής Επιτροπής Κοινοπολιτειακών Αγώνων Ίαν Μέτκαλφ καθώς και τοπικοί αξιωματούχοι, ανακοινώθηκε ότι η πόλη των Μίντλαντς με πληθυσμό 2,4 εκατ. κατοίκων θα αναλάβει τη διοργάνωση, εννιά μήνες μετά που η Επιτροπή Κοινοπολιτειακών Αγώνων αφαίρεσε τη διοργάνωση από το Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, λόγω μη ανταπόκρισης από την αρχική διοργανώτρια στα οικονομικά προαπαιτούμενα.

Τον Μάρτιο του 2017 ξεκίνησε η νέα διαδικασία ανάθεσης της μεθεπόμενης διοργάνωσης των Κοινοπολιτειακών Αγώνων, με Μπέρμιγχαμ και Λίβερπουλ να ήταν οι μόνες που δήλωσαν επίσημο ενδιαφέρον. Η Βικτόρια του Καναδά και το Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας επέλεξαν τελικά να επικεντρωθούν στο 2026 ή 2030 και δεν κατέθεσαν επίσημη υποψηφιότητα. Τον Σεπτέμβριο του 2017 η Αγγλική Επιτροπή Κοινοπολιτειακών Αγώνων επέλεξε -με εσωτερική διαδικασία- το Μπέρμιγχαμ, με τη Διεθνή Επιτροπή -αφού πρώτα ξεκαθάρισε αρκετές σημαντικές εκκρεμότητες- να δίνει ακολούθως λίγους μήνες μετά το χρίσμα στην πόλη για τη διοργάνωση του 2022.

Η Αγγλία θα διοργανώσει τους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες μετά από 20 χρόνια (Μάντσεστερ), αν και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την εμπειρία από τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, όπως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο και τους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες του 2014 στη Γλασκώβη της Σκωτίας.

Στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες συμμετέχουν 70 χώρες και περιοχές, με συνολικό πληθυσμό πάνω από 2 δισεκατομμύρια άτομα. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη διοργάνωση πολλαπλών αθλημάτων μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στους συγκεκριμένους Αγώνες οι χώρες που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο αγωνίζονται χωριστά, με τη κάθε χώρα ή περιοχή (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Β. Ιρλανδία, Τζέρσι, Γκέρνσι, Νήσο του Μαν και Γιβραλτάρ) να έχει τη δική της ξεχωριστή επιτροπή Κοινοπολιτειακών Αγώνων.

Οι 22οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες στο Μπέρμιγχαμ αναμένονται να διεξαχθούν μεταξύ 27 Ιουλίου και 7 Αυγούστου 2022, με το στάδιο Αλεξάντερ (θεωρείται το «σπίτι» του βρετανικού στίβου) να αποτελεί το κυρίως στάδιο. Η πρόταση της πόλης προνοεί αύξηση της χωρητικότητας του σταδίου σε 50 χιλιάδες, εκ των οποίων οι 25 χιλιάδες θέσεις θα είναι μόνιμες.

Η επόμενη διοργάνωση των Κοινοπολιτειακών Αγώνων θα διεξαχθεί στο Γκολντ Κόουστ της Αυστραλίας μεταξύ 4-15 Απριλίου 2018. Η Κύπρος λαμβάνει μέρος στους Αγώνες από το 1978, με μοναδική εξαίρεση το 1986 στο Εδιμβούργο όταν η χώρα μας συμμετείχε στο μποϊκοτάζ λόγω των αθλητικών σχέσεων που διατηρούσε η τότε βρετανική κυβέρνηση με την κυβέρνηση του απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής. Αρμόδια αρχή στην Κύπρο για τους Αγώνες, είναι η Κυπριακή Επιτροπή Κοινοπολιτειακών Αγώνων, ένα ξεχωριστό από την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή σώμα, που στελεχώνεται όμως από τα ίδια άτομα.

 

 

Search